Ziua Logo
  Nr. 4118 de sambata, 22 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Romania reclama CE la Tribunal
-- Departamentul Afacerilor Europene a introdus, ieri, actiuni la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene de la Luxembrurg prin care Romania cere anularea deciziilor Comisiei Europene de reducere a cotei alocate prin Planul National de Alocare (PNA) a drepturilor de emisii de gaze cu efect de sera.
Potrivit DAE, Guvernul a luat decizia de sesizare a instantei comunitare in sedinta sa din 19 decembrie, facand uz de "drepturile sale legitime, in interesul dezvoltarii economice si sociale a Romaniei". Pe 26 octombrie, CE a anuntat ca a taiat 20,7% din cota "de aer curat" a Romaniei. Prin decizia UE, Romania a pierdut dreptul la 19,8 milioane de certificate de emisie anual (n.r. - un certificat reprezinta o tona echivalent CO2). Aceste certificate au la origine prevederile Protocolului de la Kyoto, care instituie mecanisme financiare pentru asigurarea reducerii gazelor cu efect de sera. In fapt, instalatiile care cad sub incidenta protocolului (exemplu: termocentralele si industria petrolului) pot functiona numai daca poseda astfel de certificate corespunzatoare emisiilor de dioxid de carbon echivalent. Avand in vedere ca amenda pentru nedetinerea numarului corespunzator de certificate este 100 de euro/certificat, se poate trage concluzia ca, cel putin teoretic, Romania ar trebui sa suporte o paguba de 2 miliarde de euro.
Romania a avut la dispozitie doua luni pentru formularea unei pozitii fata de decizia CE de reducere a PNA, singura forma de contestare de decizie CE fiind in justitie, pentru ca Planul nu este negociabil. Prin Protocolul de la Kyoto, statele semnatare se obliga sa reduca emisiile de gaze - UE si Romania cu 8%, comparativ cu 1990. Romania si-a indeplinit obligatia, ramanand si cu un disponibil de "aer curat" insemnat dupa ce industria a decazut.
Luminita MOROIANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
foarte bine   de meditare
A r h i v a
  Potop de bani in Agricultura    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Dosarele pierdute ale revolutiei: teroristii de la "Romarta" (5685 afisari)
 Coppola: Mancarea romaneasca nu e buna (2673 afisari)
 Hashim Thaci: ascensiunea unui terorist in Kosovo (2545 afisari)
 Realitatea Media s-a retras din Clubul Roman de Presa (1774 afisari)
 O noua mazilire nationala (1773 afisari)
 Rusia isi trimite in misiune cel mai nou submarin (1701 afisari)
 Will Smith crede ca Hitler a fost un om bun (1184 afisari)
 Gigi Becali: Hagi colaboreaza cu serviciile de informatii (1078 afisari)
 J. Edgar Hoover planuia arestarea a 12.000 de americani  (890 afisari)
 "Brad de Craciun", din oameni (751 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00798 sec.