Ziua Logo
  Nr. 4114 de marti, 18 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Intelectualii intre antipartidism si antidespotism (II)
Dan PAVEL 
-- PNTCD si un reprezentant de frunte al PNL s-au revoltat impotriva textelor scrise de Cartarescu si Patapievici din cauza unei confuzii de planuri. PNTCD cauta tapi ispasitori pentru propria prabusire, iar Basescu pare clientul potrivit (alti factori interni au contat mai mult decat un biet ministru al Transporturilor in criza cabinetului Ciorbea). PNL se teme degeaba de previziunile apocaliptice care ii atribuiau o soarta asemanatoare PNTCD-ului, pentru ca rezultatul obtinut in alegerile din europarlamentarele din 2007 este cel mai bun din toata istoria sa postcomunista. Oricum, liberalii au razboiul lor cu Basescu, pe care il suspecteaza ca vrea sa fie un nou tiran. Numai ca Basescu nu poate fi un despot in plan politic.
Basescu practica insa despotismul cultural, prin sustinatorii sai intelectuali. Ei vor alte partide decat cele antibasesciene (evident, este exceptat partidul prezidential), exclusiv varianta basesciana de vot uninominal (desi nu sunt in stare sa-ti explice clar avantajele si dezavantajele tuturor variantelor), iar in ultima vreme o constitutie basesciana, precum si o varianta multiplu dezavantajoasa de putere legislativa (Parlamentul unicameral). In Romania desueta a anului 2007, axioma de baza a noului despotism cultural este infailibilitatea lui Basescu.
Nici un politician nu este infailibil. Cu atat mai putin sustinatorii unui politician sau ai altuia. Ar trebui sa reflectam asupra scrierilor unui mare ganditor al ultimei jumatati de veac, pe care unii intelectuali bastinasi il pastiseaza fara a-l cita. Michel Foucault scria ca una dintre functiile cele mai vechi ale filosofului in Occident este de "a pune limite surplusului de putere, supraproductiei de putere". Filosoful (sau inteleptul ori varianta sa populista, intelectualul) are "profilul antidespotului". Cand filosoful devine (involuntar sau din naivitate) aliatul despotului, chiar daca numai al despotului simbolic, el merita sa-i trimiti "scrisori deschise". Nu merita insa sa-l jignesti, pentru ca atunci cazi in despotismul prostului gust. In democratie, prostul gust este mai periculos decat pseudodespotismul unui lider politic.
In confuziocratia postcomunista, unii intelectuali trag la tinte false. Din cauza antipatiilor personale si a partizanatelor de moment, ei ataca institutiile democratiei (partidele, Parlamentul - "cei 322" sau bicameralismul, Guvernul, Justitia), normele si procedurile democratice (Constitutia, sistemele de vot, votul din Parlament pentru anumite decizii sau legi). Din cauza unor frustrari personale, a invidiei si a confuziei dintre liberali, doctrina lor si practicile lor economice, ei ataca liberalismul, capitalismul si pe cei bogati. Confuziocratia se combate prin cartezianism, adica prin idei clare si distincte. Invidia impotriva "oligarhilor" politici si economici se combate prin institutionalism consecvent. Nu sunt impotriva portului de armament si a practicarii tirului politic, ci doar impotriva trasului la tintele gresite.
Maladiile antipartidismului, antiparlamentarismului, antipluralismului, antiliberalismului, anticapitalismului fac parte din greaua mostenire a comunismului totalitar. Dupa ce a devenit desueta, mai intai datorita teoriei lovinesciene a sincronismului, teoria "formelor fara fond" devine periculoasa cand in numele formelor imperfecte este combatut fondul. Fondul este democratia liberala, iar formele sale sunt institutiile, in frunte cu partidele.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Clica intelectualilor virusati cu FSN   de johnson
Partide   de Mona G.
Le zice bine!   de Valentin Costin
Noi NU avem nici o dreapta !!   de Aladin
Dece este dreapta mai puternica prin infiintarea PD-L ?   de Mos_Tautu
A r h i v a
  Supunere vesnica presedintelui iubit. Sau...    11 comentarii
  Slugile lui Basescu boicoteaza Apelul pentru monarhie    41 comentarii
  Kosovo - Vietnamul UE    5 comentarii
  Declaratia zilei    3 comentarii
  "Unde sunt cei care nu mai sunt?"    3 comentarii
  Intelectualii intre antipartidism si antidespotism (I)    2007-12-17
  Cat face PD + PLD?    2007-12-10
  Referendumul lui Basescu - inutil si subversiv    2007-11-26
  Olteanu si americanii. Standardele duble si anti-americanismul    2007-11-19
  De la antiromanism la antitiganism    2007-11-05
 Top afisari / comentarii 
 Comisionul secolului (2673 afisari)
 Slugile lui Basescu boicoteaza Apelul pentru monarhie (2005 afisari)
 Supunere vesnica presedintelui iubit. Sau... (1762 afisari)
 Muschi sub bradul de Craciun (1709 afisari)
 Cioroianu sustine autodeterminarea minoritatilor nationale (1267 afisari)
 Lui Michael Jackson ii pica fata (5327 afisari)
 Hugh Grant, in tandreturi cu o vedeta porno (2764 afisari)
 Revolutionarii securisti (2545 afisari)
 Patriarhul Moscovei ataca dur Biserica Ortodoxa Romana (2222 afisari)
 Pepe, condamnat la un an si jumatate de inchisoare  (1481 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15236 sec.