Ziua Logo
  Nr. 4114 de marti, 18 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
O istorie in creta
-- Expozitie dedicata unuia dintre cele mai importante situri monastice rupestre din Dobrogea, la Muzeul National de Istorie a Romaniei
Pronaosul bisericii B1 - Cruci de diverse feluri (malteze, simple, grecesti), fie incizate simplu, fie in alto- si baso-relief
Prezentand pentru prima oara o buna parte din rezultatul combinat al unei serii de proiecte derulate in legatura cu situl de la Murfatlar-Basarabi, expozitia "O istorie in creta", care va fi deschisa azi la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), urmareste sa creeze premisele pentru dezvoltarea unor initiative viitoare pentru cercetarea, protejarea si punerea lui in valoare.
Murfatlar-Basarabi nu este singurul sit monastic rupestru din Dobrogea, dar este unul dintre cele mai reprezentative. Datorita scrierilor bisericesti, este cunoscut modul in care s-a dezvoltat acest fenomen comun in toata lumea mediteraneana, din Palestina pana in Spania sau din Egipt pana in Crimeea. Expozitia temporara cu tema "O istorie in Creta. Complexul rupestru de la Murfatlar-Basarabi" - organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei, in colaborare cu Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, cu sprijinul Institutului National al Monumentelor Istorice, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Columbia University din New York City si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare de Optoelectronic - va fi inaugurata azi, la sediul MNIR, la orele 14.00 (corp Stavropoleos, etaj 2, sala 35) si isi propune sa readuca in atentia publicului, dar si a specialistilor, istoria recenta a acestui monument arheologic.
Situl arheologic Murfatlar-Basarabi se afla pe malul drept a ceea ce a fost Valea Carasu (acum Canalul Dunare - Marea Neagra), fiind descoperit in dupa amiaza zilei de 11 iunie 1957, in urma unor lucrari de extindere prin impuscare a zonelor de exploatare a cretei in cariera moderna. Dupa aceea, Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta au demarat sapaturi arheologice pentru degajarea complexului, colectivul santierului incluzand si specialisti ai Institutului National al Monumentelor Istorice. Cercetarile au dus la identificarea unui ansamblu de monumente din secolul al X-lea, continand exploatari de cariera, bisericute, chilii, locuinte si morminte, toate sapate in creta.
Prin caracteristicile arhitectonice, prin varietatea decoratiei incizate - extrem de abundente din cauza naturii rocii in care au fost cioplite - prin prezenta a numeroase inscriptii, ale caror continut si interpretare continua sa suscite controverse, monumentul s-a constituit intr-un exemplu aparte de descoperire, cu probleme particulare de investigare, inregistrare, interpretare, conservare si punere in valoare. (L.D.)
A r h i v a
  Disidentul de Curte    2 comentarii
  Utopii actuale    
  Colinde la Cotroceni    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Comisionul secolului (2673 afisari)
 Slugile lui Basescu boicoteaza Apelul pentru monarhie (2005 afisari)
 Supunere vesnica presedintelui iubit. Sau... (1762 afisari)
 Muschi sub bradul de Craciun (1709 afisari)
 Cioroianu sustine autodeterminarea minoritatilor nationale (1267 afisari)
 Lui Michael Jackson ii pica fata (5327 afisari)
 Hugh Grant, in tandreturi cu o vedeta porno (2764 afisari)
 Revolutionarii securisti (2545 afisari)
 Patriarhul Moscovei ataca dur Biserica Ortodoxa Romana (2222 afisari)
 Pepe, condamnat la un an si jumatate de inchisoare  (1481 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00887 sec.