Ziua Logo
  Nr. 4113 de luni, 17 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Dezastru la Parchetele Capitalei
-- Zeci de procurori de la Parchetul Tribunalului Bucuresti si Parchetele Sectoarelor 1 si 4 au fost prinsi de Inspectia CSM ca tergiverseaza sute de dosare
Pe parcursul lunii noiembrie 2007, ca urmare a Hotararii nr. 239 din 06.09.2007 a Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurori-inspectori anume desemnati de aceasta institutie au efectuat un control profesional privitor la modul in care sunt solutionate dosarele penale de catre procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti si cei ai Parchetelor Judecatoriilor Sectoarelor 1 si 4.
Inspectia a avut ca obiectiv principal identificarea dosarelor penale cu o vechime mai mare de un an de la sesizare si de sase luni de la inceperea urmaririi penale. A iesit la iveala faptul ca zeci de procurori, lasati de capul lor de catre sefi, au tergiversat sute de dosare sau le-au lasat de izbeliste, aceasta situatie fiind pe placul, evident, al infractorilor. Surprind mai cu seama anumiti procurori, responsabili de aceasta situatie, care in loc sa fie trasi la raspundere, au fost acceptati cu bratele deschise la recentele concursuri pentru ocuparea unor posturi de conducere, organizate de CSM. Pe care unii le-au castigat cu brio, iar acum se pregatesc sa conduca alte unitati, cu toate ca in urma lor au lasat o adevarata debandada. In ultimii ani, Parchetul Capitalei a fost condus de procurorul Dragos Nestor (perdant la concursul CSM), insa CSM l-a lasat sa candideze, desi avea stiinta de "performantele" sale. Asa se face ca potrivit unor surse judiciare avizate, procurorii Capitalei nu pot sa instrumenteze la ora actuala nici un dosar pe siguranta nationala, deoarece nu au mai primit certificate ORNIS care sa le permita accesul la documente secrete.
Tergiversarile de la Capitala
La Sectia de urmarire penala a Parchetului Tribunalului Bucuresti (PTB), condusa de procurorul sef Remus Budai, s-au identificat 25 de dosare tergiversate de ani de zile, dar si procurorii care le-au tinut la sertar. Astfel, au fost retinute in sarcina unor magistrati urmatoarele:
- procurorul Elena Gavadia a tergiversat cinci dosare, cu fapte de omor sau coruptie, unele de mai bine de circa un an si cinci luni, in care n-a miscat nici o hartie;
- procurorul Viorel Badea, a tergiversat sapte dosare cu infractiuni extrem de grave, majoritatea de omor;
- procurorul Maxiliam Balasescu, a tergiversat sapte dosare, unele de peste doi ani, cu fapte grave de omor sau dare si luare de mita;
- procurorul Eusebiu Serbanoiu a lasat de izbeliste, vreme de 11 luni, dosarul 3068/P/2006;
- procurorul Adina Mocioaca a tergiversat circa 1 an dosarul 4617/P/2006;
- procurorul Bogdan Georgescu, a tinut la sertar un dosar de trafic de influenta peste doi ani;
- procurorul Ioan Amariei a tergiversat doua dosare, unul cu omor, nefacand nici un act in ele de peste un an;
Prapad la Parchetul Sectorului 4
Controlul CSM a identificat o situatie deosebit de alarmanta si la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4, condus de prim-procurorul Ovidiu Rosca, a carui sotie a fost nimeni alta decat avocata "Clanului Camatarilor" si a renuntat la angajament numai dupa ce s-a aflat ca "a cazut pe tehnica" cum ii invata pe infractori ce sa faca si cum sa dreaga pentru a se pune la adapost. Ovidiu Rosca are teren si vila in comuna Limanu, pe malul marii, in imediata vecinatate cu fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Inspectia CSM a descoperit la PJ4 circa 230 de dosare mai vechi de un an de la sesizare si sase luni de la inceperea urmaririi penale la urmatorii procurori: Iuliana Crisan - 60 dosare; Liviu Dragoi - 42 dosare; Elena Cazan - 39 dosare; Marius Vasile - 33 dosare, Ion Nastasie - 22 dosare; Stefan Balanescu - 17 dosare; Daniel Apostoliceanu - 10 dosare; Mihnea Nicolaescu - 7 dosare. Dintre dosarele enumerate, 35 au fost tergiversate prin inactivitate. Campioni ai tergiversarilor sunt procurorii:
- Daniel Apostolicean, prins de inspectie cu 10 dosare nelucrate sau tergiversate;
- Liviu Dragoi, cu 10 dosare nelucrate sau tergiversate;
- Marius Vasile (despre care presa a dezvaluit ca a trimis in judecata oameni nevinovati, care au fost ulterior achitati de instante) a tinut la sertare sapte dosare, unele de aproape un an si trei, multe dintre ele cu concursul unor lucratori de politie;
- Ionut Vasile, cu trei dosare tergiversate;
- Cristian Dobre, doua dosare;
- Elena Cazan, doua dosare;
- Ion Nastasie si Iuliana Crisan, cu cate un dosar fiecare.
In ceea ce-l priveste pe seful Parchetului Judecatoriei Sectorului 4, prim-procurorul Ovidiu Rosca, s-a concluzionat ca acesta "nu si-a indeplinit atributiile de control, neefectuand in perioada ianuarie - noiembrie 2007 nici un control operativ curent". Ovidiu Rosca a avut insa resurse suficiente ca sa tipe in presa ca examenul de la CSM, pe care l-a picat cu umila nota de 6.80, ar fi fost fraudat.
Fruntasul Betelie
La Parchetul Sectorului 1, controlul l-a identificat drept "campion" detasat al tergiversarilor pe procurorul Mihai Betelie - cel care a castigat cu nota 9 recentul concurs de la CSM postul de prim-pocuror al Parchetului Sectorului 4, detinut de Ovidiu Rosca. Bun la teorie, dar slab in practica, Mihai Betelie a fost prins de inspectie cu 11 dosare tergiversate sau lasate in nelucrate de circa un an. La aceleasi capitole, Betelie este urmat de procurorii Sergiu Gabura, Doina Stan, Doina Chirila, Mirela Tanase si altii, retinandu-se ca la tergiversarea cercetarilor au contribuit substantial si organele de politie. Controlul nu a putut retine pentru situatia creata culpa prim-procurorului PS1 Mircea Ene, care a putut demonstra ca a avut continuu initiative de dinamizare a activitatii parchetului, inclusiv prin sesizari adresate IGPR si Politiei Capitalei, in care a reclamat grave deficiente in activitatea operativa a politistilor de la Sectorul 1 si a celor de la Brigada Politiei Rutiere.
Controale similare si la DIICOT
Vicepresedintele CSM, procurorul Dan Nicolae Chiujdea, ne-a declarat ieri ca raportul de control asupra aspectelor negative suprinse la parchetele Capitalei vor fi puse in discutia Sectiei de procurori la prima sedinta ce va avea loc in luna ianuarie 2008.
Chiujdea a precizat ca actul de control nu a fost realizat de inspectorii CSM, ci de inspectorii anume desemnati de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, la cererea Sectiei de procurori. In prezent, raportul se afla in studiu la Inspectia CSM, care va redacta un act final. Vicepresedintele CSM a tinut sa sublinieze ca orice deficienta constatata trebuie cantarita si prin prisma uriasei incarcaturi de dosare care revin fiecarui procuror si a adaugat ca asemenea controale s-au realizat si la alte parchete din tara, inclusiv la structura centrala a DIICOT, toate acestea urmand sa fie dezbatute la CSM anul viitor. (R.S.)
Razvan SAVALIUC 
Alte articole
  Basescu cheama la Raport    (Politica, 2009-02-18)
  Procurorii delatori    (Eveniment, 2008-03-26)
  Procurorii "Doi s'un sfert"    (Eveniment, 2008-02-25)
  Exod de procurori catre instantele de judecata    (Anchete, 2007-11-08)
  Procurorul General al Romaniei: 10 % din procurori incalca Legea    (2009-02-21 18:11)
  Cazul Gorbunov: Trei procurori doljeni, revocați din funcțiile de conducere    (2009-02-05 15:34)
  Kovesi prelungeste mandatul procurorilor care se ocupa de marile cazuri de coruptie, fara sa se consulte cu ministrul Justitiei    (2008-09-18 18:03)
 Afisari: 1763  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Microbuz rasturnat    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Romania adevarata este Monarhie (2865 afisari)
 Colaborarea inedita dintre Securitate si Europa Libera (2472 afisari)
 ICR: 10.000 de euro pentru un ungur, 4000 pentru un roman (2437 afisari)
 Frauda la Justitie (2228 afisari)
 Dezastru la Parchetele Capitalei (1763 afisari)
 Enciclopedia sanilor mari de la Wikipedia  (2524 afisari)
 Logodnicul Ioanei Basescu, in tandreturi cu o secretara (2439 afisari)
 Nicolas Sarkozy, indragostit de cantareata Carla Bruni (1920 afisari)
 Impuscata in cap pentru un kilogram de aur (1402 afisari)
 Rusia testeaza noi rachete intercontinentale (1244 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02301 sec.