Ziua Logo
  Nr. 4112 de sambata, 15 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
UE fuge de Kosovo
-- Liderii celor 27 de state membre reuniti la lucrarile de iarna ale Consiliului European paseaza "cartoful fierbinte" din Balcani la Consiliul de Securitate al ONU
La o zi de la semnarea tratatului constitutional, la Lisabona, sefii de stat si de guvern din cele 27 de state ale UE s-au reunit, ieri, pentru lucrarile de iarna ale Consiliului European. Viitorul statut al provinciei sarbe Kosovo si posibila integrare a Serbiei in UE au fost temele majore ale reuniunii de o zi, de la Bruxelles, pe fundalul tensiunilor tot mai accentuate, ca urmare a intentiei Kosovo de a-si proclama independenta.
Diviziunile existente in randul celor 27 pe tema declararii independetei provinciei sarbe urmau, cel mai probabil, sa isi faca simtita prezenta si la capitolul adoptarii unei strategii comune in privinta Kosovo. State precum Cipru, Slovacia, Romania, Grecia si Spania au anuntat ca nu sunt de acord cu independenta provinciei separatiste in afara cadrului ONU. Rezultatul reuniunii de la Bruxelles pare mai mult decat previzibil: si de aceasta data, UE va incerca sa se spele pe maini de problema Kosovo, evitand sa se pronunte clar asupra statutului provinciei si pasand-o in curtea ONU. Natiunile Unite, care administreaza provinicia Kosovo din 1999, vor repune pe tapet aceasta problema in cadrul Consiliului de Securitate din 19 decembrie. La reuniunea de la Bruxelles, Romania a fost reprezentata de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu. Prima declaratie facuta de presedintele Traian Basescu, dupa finalizarea summit-ului, a fost ca, in urma solicitarii Romaniei, Consiliul a decis crearea fortei de stabilitate in regiune, iar ianuarie va lua hotararea referitoare la statutul Kosovo.
Fortele NATO nu pleaca din Kosovo
Nici Alianta Nord-Atlantica nu doreste sa se pronunte in vreun fel in ceea ce priveste viitorul statut al Kosovo. Purtatoarea de cuvant a NATO, Carmen Romero, ne-a spus, joi, la Bruxelles, ca indiferent de ce vor anunta liderii albanezi din Kosovo, fortele Aliantei vor ramane in aceasta provincie si, chiar daca va fi necesar, numarul acestora va fi suplimentat. Alianta este pregatita pentru orice in ceea ce priveste situatia din Kosovo, dar asta nu inseamna ca se asteapta la o escaladare a violentelor, a precizat oficialul NATO, care a dorit sa sublinieze ca Alianta are toate bazele legale pentru a continua sa ramana acolo - rezolutia 1244 a ONU. In urmatoarea corespondenta va vom prezenta puncte de vedere ale NATO in privinta pozitiei Romaniei in cazul Kosovo.
Integrarea rapida a Serbiei
Daca, cel mai probabil, liderii europeni vor evita orice declaratie negru pe alb in privinta statutului provinciei Kosovo, cert este ca pentru Serbia acestia au pregatit anuntul referitor la oferirea unei cai rapide spre integrarea acestui stat la blocul comunitar. In acelasi timp, dupa cum releva un document citat de Reuters, cei 27 nu au renuntat la ideea trimiterii unei misiuni civile si de politie in provinicia Kosovo, desi autoritatile de la Belgrad nu sustin aceasta idee. Conform ciornei textului, obtinut de Reuters inainte de inceperea summitului, "negocierile privind provincia separatista sarba s-au incheiat, actualul statut nu poate fi mentinut, iar rezolvarea viitorului statut al Kosovo este esentiala pentru stabilitatea Balcanilor". Cel mai probabil insa, liderii UE vor aduce mici modificari pe acest text. Kosovo, aflata sub administrarea interimara a ONU din 1999, cand NATO a lansat bombardamente asupra fortelor sarbe, a fost un caz unic si nu a creat un precedent, se spune in proiectul declaratiei liderilor statelor UE. Documentul nu sufla insa nici o vorba despre intentia autoritatilor albaneze din Kosovo de a proclama unilateral independenta acestei provincii. De asemenea, anterior inceperii reuniunii, declaratiile oficialilor au fost la fel de rezervate. Daca ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, un bun cunoscator al situatiei din Balcani, a refuzat sa faca speculatii cu privire la data la care Kosovo si-ar putea declara independenta fata de Serbia, premierul danez Andres Fogh Rasmussen afirma ca statele membre UE vor trebui sa decida individual daca doresc sau nu sa recunoasca independenta provinciei. (L.P.)
Luciana POP, Bruxelles 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Multumesc d-le Synd   de XL5
Pentru Synd   de XL5
N'apai ... precis USA se vor baga la scandal, ca alta treaba n-or fi avand, n'asa?   de Sparge-L
Realpolitik   de synd
A r h i v a
  Pact cu DNA    8 comentarii
  Doi in unu: PD-L    4 comentarii
  Finmeccanica ameninta ZIUA    9 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
  Ideologul lui Voronin: "Starea de razboi dintre Valahia si Moldova"    7 comentarii
  Nervi de iarna    1 comentariu
  20 de romani retinuti in Iran    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Misterul rachetelor nucleare "pierdute" de SUA (3215 afisari)
 Vanzarea evreilor nu a inceput pe vremea lui Ceausescu (3209 afisari)
 Avarie externa (2971 afisari)
 Viata revine la Cernobal (2561 afisari)
 Kosovo, consecintele razboiului (2413 afisari)
 A murit Mihai Pelin (1710 afisari)
 Si politistii plang... (907 afisari)
 Cel mai periculos "capo" din Napoli a fost arestat (763 afisari)
 Stefan Banica este tata pentru a doua oara (754 afisari)
 Premierul polonez considera "inacceptabile" declaratiile Rusiei privind scutul antiracheta (646 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01015 sec.