Ziua Logo
  Nr. 4110 de joi, 13 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Republica Moldova ne declara razboi diplomatic
-- Pentru Ministerul de Externe de la Chisinau Laurentiu Pinte, secretar I, si Vasile Nanea, consilierul cultural sunt "persona non grata" * "Ne aflam in zona unor provocari", a declarat Basescu
Stadiul relatiilor incordate dintre Romania si statul CSI Republica Moldova condus de comunistul Vladimir Voronin tind spre un punct maximal la exact trei ani de la alegerea presedintelui Traian Basescu si enuntarea Axei Bucuresti-Londra-Washington. Autoritatile de la Chisinau au anuntat ieri ca trec la razboi diplomatic direct prin expulzarea a doi diplomati romani. Cei doi reprezentanti ai Romaniei declarati "persona non grata" sunt Laurentiu Pinte, secretar I, si Vasile Nanea, consilierul cultural al misiunii diplomatice, conform surselor ZIUA de la Chisinau. Conform practicilor internationale in vigoare, Romania ar putea trece la masuri similare, ceea ce probabil si doresc comunistii lui Voronin.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului de Externe de la Chisinau, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat ieri pentru a i se aduce la cunostinta faptul ca, ,,in conformitate cu prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice (1961), doi colaboratori diplomatici ai misiunii diplomatice romane au fost declarati persona non grata, acestia urmand sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova in decurs de 24 de ore". MAE de la Bucuresti precizeaza ca "in semn de protest fata de acest gest surprinzator si neasteptat, ambasadorul Romaniei a refuzat primirea Notei verbale". In acelasi timp, ministrul de Externe Andrei Stratan a anuntat ca ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Lidia Gutu, a primit instructiuni de a veni la Chisinau pentru consultari.
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, referindu-se la decizia Chisinaului ca "ne aflam in zona unor provocari", dar ca politica Romaniei este in continuare de sprijinire a romanilor din R. Moldova. "Sunt masuri ale Guvernului de la Chisinau, aceste masuri nu ne vor determina sa restrictionam accesul romanilor din Republica Moldova peste frontiera. Consider ca suntem in zona unor provocari. Dimpotriva, voi cere insistent Guvernului sa luam masuri, sa facilitam tot mai mult accesul romanilor la vize, la piata fortei de munca in Uniunea Europeana si la educatie in Romania si pe piata fortei de munca din Romania", a spus Basescu, raspunzand unei intrebari la Cotroceni. El a adaugat ca masurile luate de Chisinau nu schimba cu nimic pozitia Romaniei fata de Republica Moldova. "Nu ne adresam nici presedintilor, nici guvernelor din Republica Moldova, nici institutiilor statului. Politica noastra este sa-i sprijinim pe romanii din Republica Moldova, pe toti cei care vorbesc limba romana", a spus Basescu.
Provocari in lant
Ministerul de Externe de la Bucuresti "apreciaza acest act ca neprietenesc, total nejustificat si care vine in contradictie cu atitudinea constructiva si cooperanta pe care Romania a manifestat-o in permanenta la adresa Republicii Moldova", se arata intr-un comunicat remis ieri presei.
Recent, Republica Moldova a mai acuzat un diplomat roman, seful serviciului consular, Alexandru Rus, afirmand ca acesta este implicat in traficul cu vize de la consulatul din Chisinau si solicitand retragerea acestuia. In 2002, pe fondul demonstratiilor anti-comuniste sustinute de elevi, studenti si membri ai Frontului Popular Crestin Democrat, Chisinaul l-a expulzat pe atasatul militar Ion Ungureanu. In ultimele saptamani, Vladimir Voronin a provocat brutal Romania, incercand sa obtina o reactie oficiala de la Bucuresti. La ultima sa iesire la Bruxelles, saptamana trecuta, el a acuzat Romania de "agresiune permanenta" la adresa Republicii Moldova, afirmand ca Bucurestiul nu ar fi recunoscut in mod corespunzator suveranitatea si "statalitatea" Republicii Moldova.
Razboiul diplomatic declansat de statul CSI survine intr-un moment regional tensionat, cand se asteapta declararea independentei provinciei Kosovo, presedintele rus Vladimir Putin amenintand Europa inclusiv cu recunoasterea Transnistriei si amintind posibilitatea unor miscari de autonomie similare in Romania.
Aversiunea contra limbii romane
In urma cu doua zile, Vladimir Voronin le-a cerut autoritatilor de la Balti sa inlocuiasca in programa scolara, incepand cu data de 1 septembrie 2008, disciplina limba romana cu cea de limba moldoveneasca, relateaza BBC Romania citat de Mediafax. Aflat recent la Balti cu ocazia unei conferinte a partidului sau in aceasta localitate, Voronin a declarat ca va asigura distribuirea de manuale corespunzatoare in scoli. Presa nu a avut acces la conferinta filialei din Balti a Partidului Comunistilor, in cadrul careia Voronin a formulat aceasta cerere. Un cotidian local apropiat PCRM a publicat insa afirmatiile lui Voronin. Potrivit publicatiei, primarul localitatii Balti, Vasili Panciuk, a fost mandatat sa asigure ca sintagma "limba moldoveneasca" este introdusa in scoli. Panciuk a calificat drept "fireasca" cererea sefului statului de a schimba o stare de lucruri ce dureaza de peste zece ani. "Nu este vorba de o indicatie, ci de respectarea Constitutiei, unde este scris ce limba avem. In plus, limba moldoveneasca a fost trecuta in registrul Consiliului Europei. Acest lucru ofera un temei de a ne numi limba cum consideram de cuviinta in Republica Moldova in general si la Balti in particular", a explicat el. Directorul liceului Mihai Eminescu din Balti, Leonid Amoasii, se indoieste ca profesorii de limba romana vor accepta schimbarea propusa de presedinte. "Ar fi un pas inapoi si ar fi foarte greu de explicat tinerei generatii, copiilor, de ce s-a luat aceasta decizie si s-au schimbat obiectul, manualele etc", a declarat el. "Cred ca aceasta indrazneala sau initiativa are mai mult un colorit politic si reprezinta o ambitie. Greu de inteles de unde pornesc si ce ar vrea sa se demonstreze", a adaugat Amoasii. In prezent, la Balti, oras cu administratie comunista, functioneaza sase scoli cu predare in limba romana si noua in limba rusa.
Victor RONCEA 
 Afisari: 1999  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
   de CALUGARUL
Pentru Roncea   de filatelistu
much ado about nothing   de Arefu
Pacatul originar   de Un Agricultor
Razboiul romano-roman   de FB
A r h i v a
  Modelul american: calci si scapi    8 comentarii
  Ping-pong cu uninominalul    
  Portughezii ne dau cu tifla    2 comentarii
  Aceeasi taxa, cu alta palarie    2 comentarii
  Gaddafi a pus stapanire pe Sena    4 comentarii
  CM Handbal: Romania - Franta 34- 31    
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo - cutia Pandorei (4590 afisari)
 Trei ani de zdranga-zdranga (3039 afisari)
 Portughezii ne dau cu tifla (2341 afisari)
 Republica Moldova ne declara razboi diplomatic (1999 afisari)
 Gaddafi a pus stapanire pe Sena (1895 afisari)
 Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat (540 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02852 sec.