Ziua Logo
  Nr. 4110 de joi, 13 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare Externe
Kosovo - cutia Pandorei
-- Recunoasterea independentei provinciei in februarie 2008 va arunca lumea in haos si va redeschide razboaie vechi * De precedent vor profita doar marile puteri
Directorul "Sectiei Est Europa", din cadrul "Institutului Euroasia", de pe langa Consiliul de Stat al Chinei - Ma Sipu - a declarat ca, potrivit unui raport secret al Ministerului de Externe al Frantei, recunoasterea Kosovo ca stat independent este programata sa aiba loc in februarie 2008. Declaratia a fost facuta in cadrul conferintei organizate prin intermediul televiziunii intre Moscova si Beijing, conferinta consacrata situatiei din Kosovo si atitudinii Rusiei si Chinei in aceasta problema.
Recunoastere "graduala"
"Potrivit raportului, exista un plan gradual de recunoastere a independentei Kosovo. Independenta provinciei va fi recunoscuta, la inceput, doar la statele mici din cadrul UE. Apoi, recunoasterea Kosovo va fi organizata cu statele musulmane. Statele Unite vor juca, in aceasta faza, rolul de observator, inainte de a proceda la recunoasterea Kosovo", a declarat directorul "Institutului Euroasia" din Beijing in cadrul conferintei video. "Recunoasterea independentei Kosovo, contrar pozitiei Serbiei si altor tari membre ale Comunitatii internationale - ca Rusia si China - este un proces periculos prin consecinte, in care rolul principal este jucat de Statele Unite", a continuat directorul "Institutului Euroasia" din Beijing.
El a mai vorbit de crearea unui "precedent Kosovo" in dreptul international, care se poate dovedi fatal integritatii multor state europene.
La aceeasi conferinta, Vasili Lihachov - presedinte adjunct in "Comitetul pentru Afaceri Internationale" al Federatiei Ruse - a declarat ca provincia Kosovo este un focar cunoscut al terorismului international, al crimei organizate, al traficului de droguri si de persoane in statele Uniunii Europene. Deputatul rus a avertizat ca recunoasterea independentei Kosovo va avea efecte imediate si in fostele republici sovietice in care activeaza puternice miscari separatiste.
Dupa 20 ianuarie 2008
Si cotidianul sarb "Blic" - citand un diplomat international bine informat - sustine, la randul sau, aceeasi versiune, indicand ca data de recunoastere a Kosovo perioada de dupa 20 ianuarie 2008. Diplomatul citat, implicat in tratativele privind statutul Kosovo, sustine ca albanezii kosovari se asteapta ca primul stat care va recunoaste independenta Kosovo sa fie Macedonia.
Prim-ministrul sarb, Voislav Kostunita, a declarat agentiei "Taming": "Daca SUA au recunoscut recent ca sustin rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate ONU privind Kosovo, prin care se garanteaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei, si ca drepturile albanezilor vor fi observate, atunci un compromis si o solutie, mutual acceptata, ar mai putea fi gasite". Actualmente, Kosovo functioneaza ca un protectorat UE din 1999, dupa ce NATO a bombardat fosta Iugoslavie. "Kosovo Force" numara 16.000 de militari din 32 de tari.
Thaci asculta de SUA
Liderul "Partidului Democrat" din Kosovo, Hashim Thaci - fost comandant al armatei "UCK" - a declarat ca, dupa 10 decembrie a.c., autoritatile din Kosovo vor fi gata, in orice moment, sa proclame independenta provinciei. Dar UE i-a solicitat lui Hashim Thaci sa aiba "rabdare", mai ales ca SUA vor aborda problema independentei Kosovo abia in ianuarie sau februarie 2008, preocupate de situatia din Orient. Reprezentantii UE si ai Administratiei ONU din Kosovo sustin ca Thaci va mai astepta cu declaratia de independenta ceva timp, pentru a se castiga un suport international cat mai larg. "Thaci este intr-o pozitie delicata, asa ca el nu va intreprinde nimic fara permisiunea Washingtonului si a UE. Thaci urmeaza strict sfaturile Washingtonului, care a fixat sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie, pentru declaratia de independenta a Kosovo", afirma "Guardian", preluand un oficial ONU care lucreaza la Pristina.
Retrasarea frontierelor
Rusia si China au anuntat deja ca isi vor exercita dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU impotriva recunoasterii independentei Kosovo.
In fapt insa, crearea unui al saptelea stat pe ruinele fostei Iugoslavii, cu asentimentul comunitatii internationale, va avea enorme consecinte nu numai in Balcani, dar si in Europa de Vest, in Europa de Est si in multe foste republici sovietice. "Precedentul Kosovo" va fi utilizat imediat de miscarile separatiste pentru a crea noi frontiere.
In spatiul ex-iugoslav, Bosnia pare prima vizata de "precedentul Kosovo". Acordurile de la Dayton (1995) au impus in Bosnia solutia "un stat, trei natiuni", care nu a functionat nici un moment. Bosniecii sarbi, croati si musulmani abia asteapta sa fie proclamata independenta Kosovo, ca sa-si declarare si ei separarea.
O alta tara care va avea de suferit este Georgia. Rusia a anuntat ca, daca se va trece peste vetoul sau si al Chinei din Consiliul de Securitate - contra independentei Kosovo - atunci Moscova, drept represalii, va proceda imediat la recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud, p0e care Georgia le revendica. In Abhazia si Osetia de Sud au avut loc referendumuri, in care majoritatea zdrobitoare a populatiei a optat pentru independenta.
Razboiul pentru Nagorno-Karabah
Azerbaidjanul si Armenia vor relua razboiul pentru Nagorno-Karabah.
Pe 7 septembrie a.c., presedintele azer Aliyev declara ca "in scopul restabilirii controlului asupra intregului teritoriu azer, Azerbaidjanul este gata sa recurga la orice mijloace, inclusiv la aplicarea fortei".
La 27 noiembrie, la reuniunea Consiliului Ministrilor Apararii din CIS, desfasurat in Kazahstan, ministrul Apararii azer - Safar Abiyev - a luat prin surprindere pe toata lumea declarand ca "atat timp cat teritoriul Azerbaidjanului este ocupat de Armenia, sansele de razboi sunt de 100%". Safar Abiyev a repetat cuvintele presedintelui Aliyev din septembrie, aratand ca si bugetul militar azer depaseste, cu mult, intregul buget al Armeniei.
La 29 noiembrie, prim-ministrul armean, Serzh Sargsyan, declara, la randul sau: "Fortele armate ale Armeniei sunt gata permanent sa apere frontierele tarii. Dar Azerbaidjanul ar trebui sa se gandeasca bine daca nu cumva solutia militara va complica problemele dintre noi in loc sa le simplifice". Agentia azera "Day Az" a raportat incidente zilnice la granita azero-armeana, care s-au soldat - conform "Day Az" - cu moartea sau ranirea a numerosi ofiteri si soldati azeri. Azerbaidjanul are doua atuuri importante in mana, intr-un conflict militar cu Armenia. Primul este giganticul oleoduct american Baku-Tbilisi-Ceyhan, prin care se transporta petrolul azer. Oleoductul va avea o prelungire pana la Eilat (Israel).
Al doilea atu: gazoductul Baku-Erzurum, precum si noul gazoduct care trece prin Turcia si Grecia, spre Europa. Pentru SUA si UE, interesul fata de resursele energetice ale Azerbaidjanului este cu mult mai mare si mai important decat Nagorno-Karabah.
Dominoul separatismului
"Precedentul Kosovo" va crea in Europa si in spatiul fostelor republici sovietice un adevarat domino, care ar putea schimba multe "frontiere externe" si instaurarea in schimb a unei serii de "frontiere interne", justificate etnic sau/si religios. Spania se confrunta de cateva decenii cu doua miscari separatiste: cea din Catalunia (capitala Barcelona), care ocupa cam o patrime din Spania, si Tara Bascilor (ETA). Desi regiunea Catalunia se bucura de o "autonomie extinsa", este foarte probabil ca in urma "precedentului Kosovo" sa-si proclame independenta. Lucru valabil si pentru miscarea ETA, care ar putea solicita independenta Tarii Bascilor.
In Scotia, guvernul regional va organiza un referendum in 2010 pe tema independentei.
Franta cunoaste, la randul ei, o serie de miscari separatiste, dintre care miscarea pentru independenta Corsicii este cea mai virulenta.
In Belgia se remarca, in ultima vreme, solicitarea flamanzilor pentru independenta si separarea de valori.
Elvetia este un mixtum-compozitum de francezi, italieni si germani.
Ciprul (cu o minoritate turca) si Slovacia (cu una maghiara) ar putea disparea de pe harta.
Bombele etnice
In Europa de Est este cunoscut separatismul maghiar din Romania (judetele Covasna, Harghita, Mures) sau Serbia (Banatul sarbesc, revendicat pe baza etnica de Ungaria).
Bulgaria, prin partidul nationalist "Ataka", revendica - pe urmele "DRO" - Dobrogea. Iar acestea sunt doar miscarile separatiste din "primul val". Cu certitudine, "precedentul Kosovo" va scoate la iveala si alte miscari separatiste, care vor iesi imediat la rampa. "Precedentul Kosovo" s-ar putea transforma intr-o adevarata "bomba etnica" prin multe state europene sau din spatiul ex-sovietic, aruncand in aer frontierele fixate dupa al doilea razboi mondial. Inceputul a fost facut in Iugoslavia.
Carl Bildt - mediator in problema Kosovo - avea probabil dreptate atunci cand declara, cu mai multi ani in urma: "Kosovo este cea mai sensibila regiune pentru Europa, prin consecinte, si orice miscare abrupta aici poate fi fatala Europei". "Precedentul Kosovo" va marca un moment inedit in istoria Consiliului de Securitate ONU. Provinciei ii va fi recunoscuta "independenta", desi Rusia si China isi vor exercita dreptul de veto. Va fi pentru prima data in istoria ONU.
Pagina realizata de Vladimir ALEXE 
Alte articole
  Avertisment inexistent pentru Kosovo    (Externe, 2008-02-15)
  Kosovo independent de ziua Serbiei    (Externe, 2008-02-08)
  Kosovo asteapta sustinerea SUA si Europa    (Externe, 2008-01-25)
  Ultimul Craciun in Kosovo?    (Eveniment, 2008-01-08)
  Kosovo vrea independenta    (Externe, 2007-11-16)
  Albanezii kosovari pregatesc declaratia de independenta    (2008-01-04 17:13)
  Moscova apeleaza la Consiliul de Securitate al ONU pentru a evita proclamarea independentei Kosovo    (2007-12-11 16:00)
  Presa internationala: Romania si-a reconsiderat pozitia cu privire la Kosovo    (2007-12-10 18:27)
  Sarbii nu dau Kosovo pe integrarea in UE    (2007-12-10 17:48)
  Albanezii din Kosovo isi declara independenta    (2007-12-06 19:52)
 Afisari: 4590  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
Ai dreptate dar titlul nu iti apartine   de Tene Vasile
bumerangului   de simiondan
Bumerang   de synd
O repostare a lui Pete   de Giuseppe Cocos
Domnule Vladimir Alexe,   de Adrian v.D.
USA doreste independenta Kosovo...   de Alcor
To : Katty...   de alamar
Problemele nerezolvate nu dispar, ci se amana.   de Bumerang
Kosovo   de filatelistu
Si Voronin de ce ataca Romania ?   de Rhodos
   de Viorel
Para bellum   de mirapo
la noi nu   de gotic
Una buna "separarea de valori" :-)   de GeorgeM
gandirea celor mari nu e la fel cu a celor mici   de exile
Interesul americanilor   de FB
Infricosator e ce se intimpla in Dept.de Stat American   de Dan Bostan
pana unde poate ajunge magaria americi   de contele
Georgems, am inteles aluzia matale, ca PNL si PSD au luat bicicleta lui Basescu si a ramas doar cu   de Huhurianu
Sarmanul Bismarck..   de synd
VETTO-ul meu este NIET ....   de jan dinu
Urata si infricosatoare poza...   de katty1
sa traiasca imperiul raului   de simon bolivar
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo - cutia Pandorei (4590 afisari)
 Trei ani de zdranga-zdranga (3039 afisari)
 Portughezii ne dau cu tifla (2341 afisari)
 Republica Moldova ne declara razboi diplomatic (1999 afisari)
 Gaddafi a pus stapanire pe Sena (1895 afisari)
 Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat (540 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02965 sec.