Ziua Logo
  Nr. 4110 de joi, 13 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Smenul lui Adomnitei
-- Ministrul Educatiei incearca sa acopere ilegalitatile comise cu ocazia fuziunii dintre universitatile Petre Andrei si Apollonia din Iasi
Ministrul Educatiei Cristian Adomnitei continua sa isi foloseasca inalta functie pe care o ocupa in interesul personal si al apropiatilor sai. Cu ajutorul unei adevarate retele formate din experti juridici ministeriali, case de avocatura sau firme de lichidatori judiciari, Adomnitei incearca sa eludeze legea si sa musamalizeze mai multe acuzatii de frauda. ZIUA a dezvaluit ca, in august 2007, ministrul Educatiei s-a implicat in emiterea Hotararii de Guvern nr. 981 prin care, in mod cu totul ilegal, s-a oficializat o asa-zisa fuziune intre Universitatea Petre Andrei (UPA) si Universitatea Apollonia din Iasi.
Noua institutie de invatamant este condusa de rectorul Nicolae Nicolescu, conducatorul lucrarii de doctorat a baronului de Iasi deputatul PNL Relu Fenechiu, protectorul lui Cristian Adomnitei. La vremea respectiva, am aratat ca Fenechiu si Adomnitei, in momentul in care au creat Hotararea de Guvern, au calcat in picioare doua decizii irevocabile ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie care stabilieau ca fuziunea dintre cele doua universitati este ilegala. Hotararile instantei supreme nu au reprezentat insa nimic pentru liberalul de la Educatie. Acesta si-a permis sa puna sub semnul intrebarii continutul acestora si chiar sa ignore anumite prevederi din Codul penal, in special cele referitoare la infractiunea de nerespectare a sentintelor judecatoresti. Pentru a nu pune in aplicare deciziile curtii supreme si pentru a nu fi nevoit sa infirme ilegala fuziune, Adomnitei a recurs la o serie de tertipuri. Astfel, acesta a dispus "sa se efectueze o expertiza juridica neutra", care sa stabileasca daca Hotararea de Guvern nr. 981 a fost sau nu corecta. In mod "aleatoriu", pentru realizarea expertizei a fost aleasa casa de avocatura "Malureanu si asociatii". Alegerea nu este insa deloc una aleatorie. Asta intrucat, dupa cum se va putea vedea in cele ce urmeaza, casa de avocatura "Malureanu si asociatii" este extrem de apropiata de Cristian Adomnitei cu care a colaborat de-a lungul timpului.
Astfel, cu doua saptamani inainte de emiterea scandaloasei HG nr.981 din 22 august 2007, casa de avocatura a luat parte, prin intermediul unei anume Ana Maria Dumitrache, la discutiile de la Ministerul Educatiei referitoare la fuziunea celor doua universitati. Atunci, Adomnitei s-a luptat cu Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii Invatamantului Superior (ARACIS) pentru a-i fi acceptata scandaloasa HG 981/2007 prin care s-a facut fuziunea UPA-Apollonia. Ciudat, daca nu penal, este faptul ca oficina "Malureanu si asociatii" apare in textul HG nr.981/ 22 august 2007 ca societate civila de avocati a MECT, care a luat parte la "discutii prin consens", dar nu figureaza pe lista MECT referitoare la "achizitii publice". Practic, potrivit datelor de la minister, casa de avocatura a oferit servicii de asistenta juridica in regim gratuit, pentru elaborarea unei HG care contrazice decizii definitive ale instantei supreme. In ceea ce priveste juristul care a reprezentat casa de avocatura Malureanu, Ana Maria Dumitrache, acesta este avocat din anul 2000, la Baroul Vaslui. Interesant este ca aceasta Ana Maria Dumitrache, fosta Ana Maria Bocan, aparea in 1997 ca angajata la Departamentul de Cercetare si Publicatii al Universitatii Fundatiei Academice "Petre Andrei", in postul de culegator texte PC. Surse din fosta conducere a UPA de atunci ne-au declarat ca Ana Maria Bocan a fost nevoita sa paraseasca Fundatia "Petre Andrei" pe motive disciplinare, fiindu-i imputat faptul ca utiliza logistica si infrastructura universitatii in interes personal.
Cerc de interese
Am incercat sa stam de vorba cu avocata Ana Maria Dumitrache, insa aceasta nu a putut fi gasita la sediul declarat al cabinetului sau din Vaslui (de pe str.M. Kogalniceanu). De la anumiti colegi de-ai acesteia am aflat ca Ana Maria Dumitrache, fiica judecatorului sindic Ioan Bocan de la Tribunalul Vaslui, ar sta in Iasi, lucrand intens in procese de lichidare judiciara de pe raza Curtii de Apel Iasi, unde ca lichidator in acele dosare intra "SC Management Reorganizare Lichidare SRL", o firma ce are legaturi cu conducerea UPA-Apollonia. Mai exact, la aceasta firma de lichidare judiciara lucreaza pe bani grei tocmai prof.univ.dr. Constantin Andronovici, nimeni altul decat asa-zisul decan al Facultatii de Drept din cadrul "UPA-Apollonia Iasi". Pentru cine nu stie, "decanul" Constantin Andronovici este mana dreapta a lui Nicolae Niculescu.
Revenind la Ana Maria Dumitrache, reprezentanta casei de avocatura aleasa "aleatoriu" de Adomnitei in lupta sa cu deciziile instantei supreme, aceasta lucreaza din greu, cu contract de reprezentare juridica, pentru SC Management Reorganizare lichidare SRL. Suntem in posesia imputernicirii avocatiale nr.61/21 septembrie 2007 prin care Ana Maria Dumitrache s-a angajat sa reprezinte in instante firma de lichidare judiciara unde este implicat decanul Facultatii de Drept UPA-Apollonia, Constantin Andronovici. Cu alte cuvinte, avocatul ales "aleatoriu" de Ministerul Educatiei pentru a demonstra legalitatea Hotararii de Guvern initiata de Adomnitei, lucreaza chiar pentru o firma unde este implicat decanul Andronoivici, direct interesat de fuziunea dintre cele doua universitati.
Tatal numeste, firma plateste
Pe de alta parte, interesant este ca tatal Anei Maria Dumitrache, judecatorul sindic de la Tribunalul Vaslui Ioan Bocan, a numit firma in care activeaza Constantin Andronovici ca lichidator in cateva dosare grele ale unor mari firme din Moldova. Avand de lucru, la asemenea nivel financiar si patrimonial, este lesne de inteles ca firma SC Management Reorganizare Lichidare SRL a lui Andronovici a avut de unde sa plateasca onorarii foarte consistente pentru asistenta juridica si reprezentarea in instante asigurate de avocata Ana Maria Bocan Dumitrache. Ramane de aflat, de pilda, cati bani a incasat firma de lichidatori ai "decanului" Andronovici de pe urma solutionarii in instanta a dosarului ce viza licitatia pentru adjudecarea sediului Cerealcom SA Iasi. Am precizat acest nume de societate pentru a se vedea cam la ce nivel lucreaza lichidatorii lui Andronovici. Unul dintre adunatorii de bani ai SC Management Reorganizare Lichidare SRL este controversatul Corneliu Mititelu. ZIUA de Iasi a dezvaluit, de exemplu, sub titlul "Afacerile cu terenuri ale lichidatorului Mititelu", modul in care Management Reorganizare a actionat pentru distrugerea imensului patrimoniu funciar si imobiliar detinut de cel mai mare combinat agroindustrial din Moldova, CIP Tomesti-Iasi. Ale carui terenuri sunt acum cumparate pe bani grei de constructorii cartierelor rezidentiale ale municipiului Iasi.
Silviu ALUPEI 
Alte articole
  Efectul Adomnitei in universitati    (Social, 2008-02-28)
A r h i v a
  Iliescu audiat in dosarul Mineriadei    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo - cutia Pandorei (4590 afisari)
 Trei ani de zdranga-zdranga (3039 afisari)
 Portughezii ne dau cu tifla (2341 afisari)
 Republica Moldova ne declara razboi diplomatic (1999 afisari)
 Gaddafi a pus stapanire pe Sena (1895 afisari)
 Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat (540 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02707 sec.