Ziua Logo
  Nr. 4110 de joi, 13 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Traficantii de cadavre
-- Cea mai macabra afacere din India care prospera in prezent este cea cu schelete. Aceasta tara exporta la negru ramasitele catre diverse Universitati americane.
Pentru cateva rupii, unii indieni fura cadavre ingropate recent, dupa care spala osemintele, le fierb, le lustruiesc si le vopsesc. O vertebra poate costa 30 de euro, o coloana vertebrala - 272 de euro, un craniu cu toti dintii - 820 de euro, iar un schelet intreg peste 2000 de euro. Acesta este tariful macabrului trafic ce leaga cimitire din orase ale Asiei de Sud de aulele celor mai prestigioase academii de medicina occidentale: comertul cu oase umane, dezvaluie ziarul La Stampa, citat de Rompres. Daca v-ati intrebat vreodata al cui a fost scheletul expus in vitrina in timpul orei de anatomie, raspunsul va poate duce, cu mari probabilitati, spre un sat indepartat din India. De aici vine cea mai mare parte a populatiei "osoase" si "silentioase" care s-a stabilit in laboratoarele de pe intreaga planeta. Ultimul numar al saptamanalului american "Wired" relateaza despre acest business clandestin in valoare de sute de mii de dolari. Articolul din "Wired" a fost inspirat de un eveniment de cronica neagra survenit in India. In luna aprilie, autoritatile statului Bengal din vest au descoperit o "fabrica" de oase umane unde o banda de sase persoane sectiona cadavre deshumate ilegal, pentru a le vinde scheletele. Cateva luni mai tarziu, politia de frontiera din Jaigon a blocat o banda de traficanti care intentiona sa duca o incarcatura de oase in Bhutan. In timpul interogatoriului, persoanele arestate au explicat ca marfa este deosebit de cautata si in manastirile budiste, unde femurul scobit poate fi folosit ca instrument muzical, iar craniile pentru a bea in timpul ceremoniilor religioase.
60 de mii de schelete pe an
Comertul cu oseminte a fost legal in India pana la jumatatea anilor '80, cand spitale si Universitati americane si europene apelau la New Delhi si Calcutta pentru a-si procura cantitati mari de cranii, tibii si coloane vertebrale. Business-ul a inceput in secolul al XIX-lea, dupa aprobarea, in 1832, a "Anatomy Act", o lege care interzicea in Marea Britanie deshumarea clandestina a cadavrelor. Pentru a satisface cererea, institutiile medicale britanice s-au adresat coloniilor, in primul rand Indiei. Afacerea s-a dovedit profitabila. In 1984, fosta colonie exporta 60.000 de schelete pe an, iar fabricile de oase din Calcutta avea incasari ce atingeau un milion de dolari. Ulterior, cand un comerciant a fost surprins in timp ce vindea 1500 de schelete de copii, guvernul a intervenit printr-o lege care interzice exportul de oase. Prevederea nu a facut altceva decat sa creasca preturile si a deplasat comertul spre China. Potrivit expertilor din sector, China "ar produce'' insa marfa de calitate inferioara. Astazi, multe institute de medicina folosesc copii de schelete produse de companii specializate. De exemplu, "Colonial Medical Assistance Devices'', il ofera pe "Mr Flexible'', un schelet flexibil, la pretul de 769 dolari. Medicii spun insa ca nu se compara cu originalul. In India, traficul cu schelete s-a transferat in canalele subterane controlate de organizatii interlope. Echipe de cersetori profanatori de morminte golesc cimitirele, luand cadavrele unor oameni recent inhumati. Adesea, corpurile sunt furate din apropierea unor importante orase hinduse sfinte, precum Varanasi, unde in fiecare zi sute de morti sunt arsi, iar cenusa lor este imprastiata in Gange. Intr-un astfel de loc nu e greu sa-ti procuri un cadavru. Traficantii se adreseaza membrilor castei "dom", cea care prin traditie se ocupa de practicile incinerarii corpurilor. Cadavrele sunt aruncate in plase imense in apa, unde stau o saptamana, pentru ca pestii si bacteriile sa consume carnea. Oasele sunt fierte, tratate cu hidroxid de sodiu si vopsite cu o vopsea galbuie, dupa care stau inca o saptamana la lumina soarelui si sunt apoi scufundate in acid clorhidric, care confera culoarea alb smaltuit. Produsul este gata sa fie expediat in lume. In urma cu cativa ani, politia din Calcutta a primit reclamatia unor locuitori care s-au plans de "mirosul de mort" venit dinspre o fabrica din apropiere. Agentii au gasit doua camere pline cu schelete umane si un acoperis de oase lasate la uscat la soare. In birourile firmei cunoscute sub numele "Young Brothers" au fost gasite comenzi din Thailanda, Brazilia, SUA si Europa. Incasarile erau de 10.000 de euro pe luna. Dupa razia politiei, firma a inceput sa se consacre versiunii "legale" a comertului, vanzand copii de schelete. Cu toate acestea, traficantii si colectionarii de oase raman adesea nepedepsiti iar reteaua business-ului ilegal nu a incetat niciodata sa functioneze. India are inca multe schelete "in dulap". (D.M.)
A r h i v a
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo - cutia Pandorei (4590 afisari)
 Trei ani de zdranga-zdranga (3039 afisari)
 Portughezii ne dau cu tifla (2341 afisari)
 Republica Moldova ne declara razboi diplomatic (1999 afisari)
 Gaddafi a pus stapanire pe Sena (1895 afisari)
 Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat (540 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02960 sec.