Ziua Logo
  Nr. 4107 de luni, 10 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Talharul de la EvZ
-- Mihai Munteanu, reporter de investigatii la Evenimentul Zilei, a fost condamnat, pentru talharie, la un an si jumatate de inchisoare * El a recidivat, stalcind in bataie o ziarista din Prahova
Unul dintre reporterii de investigatii de la Evenimentul Zilei a fost condamnat la un an si jumatate de inchisoare pentru talharie. Acesta nu a facut insa nici o zi de inchisoare dupa ce Tribunalul Prahova, datorita interventiilor tatalui sau, deputat PNTCD la acea vreme, a decis sa fie pus sub supraveghere, timp de 3 ani si 6 luni, iar Curtea de Apel Ploiesti l-a scos basma curata dandu-i o simpla mustrare.
Personajul in cauza este numitul Mihai - Zaharia Munteanu, unul dintre actualii justitiari din presa romaneasca. La cativa ani dupa ce a scapat de puscarie, acesta a devenit jurnalist, respectiv formator de opinie. Mai intai a facut Gazeta de Sud-Est, dar a dat repede faliment. Pentru a-si pierde urma si a nu fi identificat de cunoscuti, prieteni si fosti colegi s-a mutat la Bucuresti, bantuind o vreme pe la "Cotidianul" si renuntand la prenumele de Zaharia. Si cum Mihai Munteanu este o semnatura destul de comuna, jurnalistul a crezut ca nu va fi dat niciodata in vileag pentru fapta comisa cu mai putin de un an inainte de majorat. Cititorii EvZ trebuie sa mai stie ca, acela care a ajuns sa se considere un justitiar in presa romaneasca, a stat zece zile in arest preventiv in beciul Politirei ploiestene. Doar clementa Judecatoriei Ploiesti a permis judecarea lui in stare de libertate, la care s-au adaugat - este de presupus - presiunile exercitate de tatal sau fost deputat, Mircea Munteanu.
Jaf in centrul Ploiestiului
In seara zilei de 31 octombrie 1995, aproape de ora 20.00, Mihai-Zaharia Munteanu se plimba prin Ploiesti impreuna cu tovarasul sau de o alta etnie � dupa cum aveau sa declare martorii in proces -, pe nume Niculae Nicolae-Florin. In fata Palatului Culturii, adica in plin centrul municipiului, au trecut pe langa ei trei tineri si anume Dragos-Ionut Craciun, Iulian-Ciprian Marin si Laurentiu Cocean. Niculae l-a abordat pe primul dintre acestia, secondat de actualul ziarist, iar ceilalti doi martori s-au indepartat, asteptandu-si prietenul ceva mai incolo. Niculae i-a cerut lui Craciun sa-i dea 500 de lei, dar acesta a refuzat, spunand ca n-are de unde. Pe urma a vazut la gatul victimei un lantisor de aur cu medalion, comunicandu-i acest lucru si tovarasului sau de anturaj. Cei doi si-au facut semne sugestive, intelegandu-se sa-l talhareasca pe tanar, dupa cum a retinut instanta de judecata, in urma rechizitoriului Parchetului. Mai apoi, tiganul i-a smuls lui Craciun lantisorul de aur de la gat. In secunda urmatoare i l-a pasat pe la spate numitului Mihai-Zaharia Munteanu, care a scapat bijuteria pe jos. S-a aplecat, a ridicat-o si a introdus-o in buzunar, impasibil la rugamintile partii vatamate de a i-o returna. Ba mai mult, intr-o clipa de neatentie a victimei, viitorul formator de opinie de la EvZ i-a repezit partii vatamate un pumn in plina figura. Luat prin surprindere, Craciun a ripostat cu o lovitura de picior, dupa care a rupt-o la fuga, de frica sa nu fie stalcit in bataie de cei doi talhari. Munteanu l-a alergat cateva zeci de metri, cu scopul de a-l lovi din nou, insa a abandonat cursa. Ajungandu-si prietenii din urma, victima a depus plangere la Politie in prezenta martorilor, fiind declansata urmarirea penala.
Munteanu a mintit cu seninatate
Dupa aceasta isprava, Niculae si Munteanu s-au deplasat la barul din interiorul magazinului Galeriile Ploiesti ca sa valorifice prada. Martorul Ionut Balan a fost de acord sa cumpere lantisorul de aur in schimbul sumei de 45.000 de lei. Banii au fost numarati si inmanati lui Mihai-Zaharia Munteanu, in prezenta coinculpatului Niculae Nicolae-Florin. Cei doi tovarasi s-au apucat sa de-a banii astfel obtinuti pe bautura, restul impartindu-l frateste.
In momentul trimiterii in judecata a celor doi talhari, Munteanu a fost arestat prevenitiv, la data de 4 septembrie 1996, intre timp implinind varsta majoratului. Dupa noua zile indaratul gratiilor, s-a dispus judecarea lui in stare de libertate, considerandu-se ca nu prezinta pericol social, cu toate ca fapta comisa fusese talharie insotita de violenta. Tovarasii Niculae si Munteanu mai fusesera retinuti initial impreuna, la 24 noiembrie 1995, insa beizadeaua deputatului PNTCD a fost eliberat dupa 24 de ore. Asta, in ciuda faptului ca fapta fusese comisa de amandoi, mai putin violenta, fiindca tiganul nu-si lovise victima.
In acelasi dosar penal (nr. 16175/1995) a mai fost inclupat si Paul-Horia Ionescu, pentru o infractiune fara legatura cu talharia. Cu doua luni inainte, acesta i-a incredintat lui Niculae Nicolae-Florin un autoturism care nu-i apartinea, stiind ca este minor si nu detine permis de conducere. Tiganul a bagat autoturismul Lada 2107 intr-un stalp de beton, dupa care a parasit locul accidentului, fara incuviintarea organelor de Politie. In timpul urmaririi penale, dar si a procesului propriu-zis, Niculae si Ionescu si-au recunoscut faptele, cerand clementa justitiei.
O atitudine care nu a putut fi intalnita si in ceea ce-l priveste pe numitul Mihai-Zaharia Munteanu, actualmente de profesie jurnalist la un cotidian central, care, in cazul talhariei la care a participat, a negat totul cu seninatate, venind cu propria varianta abracadabranta. Care varianta a fost amendata drept nesincera de organele de urmarire penala si de instanta de judecata, pe baza probelor si marturiilor martorilor, partii vatamate, inclusiv a depozitiei tovarasului sau de talharie.
Tentative de tergiversare
La data judecarii fondului la Judecatoria Ploiesti in procesul actualului redactor al EvZ, familia acestuia i-a angajat doi aparatori.
Avocatii Doina Pavelescu si Ion Florian Angelo au incercat din rasputeri sa tergiverseze judecarea cauzei, dar manevra nu le-a iesit. Asta se intampla la circa un an de zile de la comiterea talhariei. Mai intai, s-a depus un certificat, precum ca s-ar fi solicitat Curtii Supreme de Justitie stramutarea dosarului la o alta instanta, cerandu-se un nou termen de judecata, peste vreo doua luni. Instanta le-a explicat aparatorilor ca o "cerere de stramutare nu suspenda judecarea cauzei" si s-a trecut mai departe. Pe urma, dupa audierea a mai mult de zece martori oculari si circumstantiali, avocatii lui Munteanu au cerut expres si audierea martorului Adrian Georgescu, solicitand citarea acestuia cu mandat de aducere, cu insotitor si, bineinteles, acordarea unui nou termen de judecata. Si aceasta cerere a fost respinsa de instanta, de vreme ce martorul fusese in sala la apelul nominal, dupa care a parasit judecatoria, din motive numai de el stiute. Mai mult, aparatorul Angelo a invederat instantei ca, deorece nu exista alte probe fata de cele administrate la urmarirea penala, clientul sau poate fi considerat nevinovat, ceea ce e de rasul lumii. De asemenea, avocata Pavelescu a sustinut ca, din punct de vedere al probatoriilor administrate in cauza, inculpatului Munteanu nu i se poate retine in sarcina comiterea infractiunii de talharie, acesta nefiind nici macar coautor al faradelegii.
Depozitii de martor
Martorul Iulian-Ciprian Marin a precizat instantei ca doua persoane au acostat partea vatamata, unul fiind tigan, iar celalalt roman.
Dupa altercatie, romanul (Mihai-Zaharia Munteanu - n.r.) l-a alergat pe Craciun ca sa-l bata, Niculae ramanand pe loc. Martorul cumparator Ionut Balan a declarat ca cei doi inculpati au venit la fratele sau ca sa-i ofere lantul furat. Acesta a refuzat si l-a cumparat el. Banii i-au fost numarati si dati inculpatului Munteanu. Ulterior, organele de Politie i-au ridicat lantul de aur cu medalion, martorul recuperandu-si banii de la mama talharului devenit intre timp jurnalist si unul dintre justitiarii din presa romaneasca.
In urma a zeci de depozitii, instanta a inlaturat declaratiile mincinoase ale lui Mihai-Zaharia Munteanu, pe care le-a considerat nesincere. Totodata, "din ansamblul probelor administrate coroborate, a rezultat cu certitudine vinovatia acestuia". Mai clar, avocatii smecherului ziarist au incercat sa-l faca vinovat doar pe Niculae Nicolae-Florin, iar pe Munteanu sa-l scoata basma-curata. Poate nu este lipsita de importanta si declaratia tovarasului de talharie al viitorului ziarist. Acesta a sustinut ca ideea talhariei i-a apartinut lui Munteanu si ca tot el este cel care a valorificat prada obtinuta prin violenta.
Minciuni in serie
In declaratia sa, Mihai-Zaharia Munteanu a sustinut ca Niculae Nicolae-Florin a comis jaful de unul singur, iar cand acesta i-a dat lantisorul furat, el n-a stiut ce primeste.
Pe urma, s-a aplecat sa-l recupereze de pe jos, fiind lovit de partea vatamata, Craciun. Totusi, a reusit sa recupereze lantisorul cu medalion, facand fata cu greu ploii de lovituri si dandu-i lui Niculae obiectul, nestiind - chipurile - cui apartine.
In continuare, incercand sa se apere, si-ar fi lovit victima, insa doar usor. Iar partea vatamata nu i-ar fi cerut in repetate randuri sa-i dea lantul de aur inapoi. In cele din urma - a mai aratat inculpatul Munteanu -, victima a luat-o la fuga din senin.
Probabil, s-o fi speriat de vreo stafie, caci altfel este greu de crezut cum, dupa ce ar fi batut un om cinstit ca viitorul redactor la EvZ, victima s-o rupa, nitam-nisam, la fuga, fara a-si recupera bijuteria de care fusese talharita. Si urmarita de Munteanu, pe deasupra. Cert e ca, in urmatoarele faze procesuale, aparatorii aveau sa se razgandeasca, solicitand sanctionarea clientului lor doar pentru violenta, nu si pentru talharie, pedeapsa fiind cu mult mai mica.
Justitie doar pentru tigani
Nemultumit de solutia instantei, Mihai-Zaharia Munteanu a declarat apel, ca sa nu faca puscarie. Prin Decizia nr. 542/1997, Tribunalul Prahova a apreciat criticile ca nefondate, totusi a schimbat pedeapsa cu privare de libertate in suspendarea executarii sub supraveghere, pe o perioada de 3 ani si 6 luni. Impotriva acestei hotarari au declarat recurs atat Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova, cat si fiul fostului deputat. Procurorii au criticat suspendarea pedepsei lui Munteanu aratand urmatoarele: "Dupa comiterea faptei, inculpatul a avut un comportament nesincer, in sensul ca nu a recunoscut fapta pe tot parcursul procesului; apoi, infractiunea de talharie pe timpul noptii, intr-un loc public si savarsita de mai multe persoane intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie, la care pedeapsa prevazuta de lege este de la 5 - 20 de ani si, pentru ca la data comiterii inculpatul era minor, a incercat sa obstructioneze justitia. Ce rol va avea solutia pronuntata in cauza fata de alti talhari?", s-au intrebat reprezentantii Parchetului.
In urma a tot felul de smecherii ale lui Munteanu si a aparatorilor acestuia, Curtea de Apel Ploiesti a decis, la 29 ianuarie 1998, schimbarea incadrarii juridice din talharie in tainuire. De asemenea, a dispus masura educativa a "mustrarii", prevazuta de art. 102 Cod penal, "deoarece la data comiterii faptei inclupatul era minor, facea parte dintr-o familie organizata si nu mai fusese sanctionat penal." Nici partenerul sau de talharie nu avea antecedente penale si era mai minor decat Munteanu la data de 31 octombrie 1995. Dar, fiindca provenea dintr-o familie dezorganizata, era nescolarizat si mai ales era tigan, Niculae Nicolae-Florin a executat bine mersi un an si jumatate de puscarie la Margineni. Inclusiv pentru tovarasul sau, fiu de deputat si viitor jurnalist in presa centrala.
Bataus de jurnalisti
In urma anchetei sociale, Judecatoria Ploiesti a retinut ca Mihai-Zaharia Munteanu nu are antecedente penale, "provine dintr-o familie organizata, este elev in clasa a X-a la Liceul <<Mihai Viteazul>> Ploiesti, cu slabe rezultate la invatatura si frecventand anturaje vicioase". In urma talhariei si a declansarii urmaririi penale, conducerea liceului a decis exmatricularea lui. Prima instanta de judecata a mai stabilit ca �scopul pedepsei si reeducarea inculpatului pot fi realizate numai prin executarea pedepsei aplicabile in regim de detentiei, condamnandu-l la 1 (un) an si 6 (sase) luni inchisoare si interzicerii unor drepturi. Nu la fel au gandit si instantele superioare, respectiv Tribunalul si Curtea de Apel, in legatura cu bagarea dupa gratii a unui fiu de deputat. Daca ar fi fost un tigan, acolo, eventual provenit dintr-o familie dezorganizata, cu totul altfel ar fi stat lucrurile. Foarte important de mentionat este si urmatorul fapt. Dupa comiterea infractiunii, Munteanu a recidivat, stalcind-o in bataie pe ziarista Maria Mihai de la publicatia �Telegraful de Prahovai. Leziunile provocate acesteia au necesitat 14 zile de ingrijiri medicale. Cum era si de asteptat, Mihai-Zaharia Munteanu nu a fost sanctionat nici pentru aceasta fapta antisociala.n
Pagina realizata de Luca ILIESCU 
 Afisari: 2152  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Mihai Munteanu ? pai nu l-a ajutat "gaozarul" sa-l scape de inchisoare ?   de ionion
A r h i v a
  Cozma inapoi in Bucuresti    
  Bordurile A.VID.    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Racheta intercontinentala care penetreaza scutul SUA (4112 afisari)
 Scartanul mortii (3176 afisari)
 Crucea lui Constantinescu (2364 afisari)
 Talharul de la EvZ (2152 afisari)
 Cat face PD + PLD? (2012 afisari)
 Imagini misterioase in opera lui Leonardo da Vinci (6176 afisari)
 Presa internationala: Romania si-a reconsiderat pozitia cu privire la Kosovo (3052 afisari)
 Fabrica arme la 78 de ani  (2264 afisari)
 Goi pusca la cumparaturi (1954 afisari)
 Radu Beligan, la terapie intensiva (1900 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01881 sec.