Ziua Logo
  Nr. 4106 de sambata, 8 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Moare literatura?
Eugen SIMION - Jurnal public 
-- Este vineri, si daca este vineri, trebuie sa scriu micul meu articol pentru Ziua. Ezit intre o carte de memorii din secolul al XIX-lea ramasa pana acum in manuscris - publicata recent de Acad. Dan Berindei - si volumul lui D. Tepeneag (Capitalism de cumetrie) - o publicistica bataioasa, incomoda, imprevizibila, plina de haz si de capcane.
Nu sunt singurele carti pe care as vrea sa le comentez in articolul de fata. Iata o carte mai veche de poeme, Circul domestic, semnata de tanarul Claudiu Komartin, o carte de autentica poezie. Am recomandat-o pentru Premiul Academiei Romane si sper sa-l primeasca, alaturi de alti tineri scriitori, prozatori si critici care, in haosul lumii azi, continua sa mizeze pe literatura. Semn bun, dovada ca literatura nu moare, cum se spune foarte des in ultima vreme. "O sinucidere colectiva", "o sinucidere fastuoasa" - zice un eseist occidental, erudit si panicat, convins ca, de trei secole, literatura europeana nu face decat sa-si pregateasca, ceremonios si meticulos, retragerea din lume. Este o epoca a sfarsitului, zice el; sfarsitul istoriei, sfarsitul umanismelor europene, iar in ceea ce priveste literatura - ar fi vorba de sfarsitul scriiturii, al criticii literare si, consecinta logica, de sfarsitul scriitorului.
Nu-i singurul care da, ca sigur, decesul literaturii. O tema care vine si revine in comentariile celor care cred, cu sinceritate, ca literatura este in criza. Criza profunda, greu de explicat doar prin concurenta, salbatica, a industriei mediatice. Nu vreau sa discut acest subiect aici, ma pregatesc sa-l analizez, in alt chip si in alt tip de discurs. Ce vreau sa spun este doar atat: exista, cu adevarat, o criza acuta (majora, profunda, totala - cum vrem sa-i zicem), dar, ma intreb, cand n-a fost literatura in criza? Cand a fost literatura linistita, fara tensiuni, fara contradictii ce pareau si par inca ireconciliabile, fara rupturi interioare si fara presiuni de tot felul venite din afara (din istoria ce-o insoteste)? Nu-i o mare filosofie sa observi ca literatura traieste in gura unui vulcan in eruptie si se hraneste cu aceste negativitati ce-o incoltesc din toate partile. Paradoxul este ca, in aceasta disperare generala, se scrie mult si se publica enorm. Cine viziteaza un targ de carte ramane uimit in fata oceanului de carti. Un spectacol care, pe mine, unul, ma fascineaza si-mi da sentimentul ca, din criza in criza, literatura continua sa existe. Ramane totusi, intrebarea daca literatura mai este citita azi. Statisticile arata ca se citeste din ce in ce mai putin. De ce? si cu ce consecinte? Multi pun acest fenomen pe seama televiziunii, Internetului, exploziei publicisticii etc. Adevarat, totusi exista, cred, o cauzalitate mai profunda, si anume aceea ce tine chiar de esenta literaturii post-moderne. Literatura din ultimele decenii, cu precadere romanul (genul forte, genul cu cea mai mare audienta la public, spargatorul de gheata al literaturii) a incetat sa mai fie un discurs despre lume si a devenit din ce in ce mai mult un discurs despre sine, adica despre modul in care se construieste si functioneaza. De aici, am impresia, porneste totul. Asa ca nu cred sa fie vorba de o sinucidere colectiva si fastuoasa, ci doar de demonetizarea unui model literar. S-a spus - si este - adevarat ca demonul teoriei a obosit. Putem spune, acum, ca nici produsul sau (metaromanul) nu se simte bine.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Moare literatura?   de Isidor Livia
Literatura si/sau filosofie -pt. georgems   de Finette
Literatura nu moare, ci reapare sub un aspect sau altul   de Atamild
Literatura si/sau filosofie   de Finette
A r h i v a
  A lasat-o gravida gradual    34 comentarii
  Ce cauta generali rusi si americani in Tara Sfanta?    18 comentarii
  Putineconomie    1 comentariu
  La judecata zilei    
  Situatia culturii scrise. Informare si dezinformare    2007-11-24
  Evaluarea si acreditarea cercetarii    2007-11-03
  Despre imoralitatea recunostintei (II)    2007-10-27
  Biblioteca Academiei Romane - 140    2007-10-13
  Circulatia modelelor culturale    2007-10-06
 Top afisari / comentarii 
 Focarul Kosovo (5976 afisari)
 Bucurestiul lui Videanu (3356 afisari)
 Cazul Serbia - ghinionul natiunilor mici (3059 afisari)
 Trupe rock maghiare cer Ardealul inapoi (2614 afisari)
 SUA impun in mod nazist solutii pentru Kosovo (2523 afisari)
 Leonardo da Vinci e posibil sa fi fost arab (2342 afisari)
 Fotografii cu profetul Mahomed in postura de homosexual, expuse in Olanda (1514 afisari)
 Angelina Jolie, cel mai sexy star de la Hollywood (1404 afisari)
 Miliardarii rusi Abramovici si Deripaska incearca sa preia Google  (1268 afisari)
 Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a incetat din viata  (1262 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14306 sec.