Ziua Logo
  Nr. 4105 de vineri, 7 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Basescu saluta ajutorul CC
Seful statului i-a salutat ieri pe judecatorii Curtii Constitutionale (CC) pentru ajutorul dat "pentru a pune bariera" membrilor Guvernului sau ai Parlamentului care initiaza si adopta legi din interese de moment, ignorand Constitutia, informeaza Mediafax. El a participat la Conferinta internationala organizata la aniversarea a 15 ani de activitate a Curtii Constitutionale din Romania. "In calitate de presedinte, am fost nevoit de multe ori sa apelez la judecata acestui organism si ii salut pe cei care, chiar daca nu intotdeauna au fost de acord cu punctele mele de vedere, au fost de un real ajutor pentru a pune bariera acelora care, din postura de membri ai Guvernului sau ai Parlamentului, initiaza si adopta acte normative pentru a servi intereselor de moment, fara a tine cont de legea fundamentala si de interesul public", a spus Basescu. El a aratat ca simpla amenintare a interventiei Curtii ar trebui sa ii determine pe cei care iau decizii in stat sa respecte limitele impuse de Constitutie. Seful statului nu a precizat la care membri ai Guvernului sau ai Parlamentului se refera si nici legile pe care le are in vedere in afirmatia sa. (A.H.)
Romania, cel mai corupt stat din UE
La aproximativ un an de la aderarea la spatiul comunitar, Romania este cea mai corupta dintre statele membre ale UE, potrivit Barometrului Global al Coruptiei pentru 2007 realizat de Transparency International (TI). Conform datelor prezentate, ieri, de TI Romania, o treime dintre romani sustin ca au dat mita pentru a obtine diferite servicii publice. Cu cei 33% dintre repondenti care au raspuns afirmativ intrebarii in acest sens, Romania se claseaza pe primul loc intre tarile din UE incluse in baza de sondare a TI, urmata de Lituania (29%) si Grecia (27%). De altfel, Romania este singura tara din UE care se afla in grupul de state cel mai afectate de coruptie - cele in care, potrivit perceptiei populatiei, mai mult de 30 la suta dintre locuitori au dat mita in decursul anului. In "plutonul fruntas al tarilor percepute ca fiind corupte" se mai afla Albania, Cambodgia, Camerun, Macedonia, Kosovo, Nigeria, Pakistan, Filipine si Senegal. Jumatate dintre romani considera ca eforturile guvernantilor in combaterea coruptiei sunt ineficiente, cele mai corupte entitati romanesti fiind partidele si Parlamentul, potrivit Barometrului TI. (D.E.)
Mossadul urmarit de Justitia britanica
Ministrul israelian al Securitatii, Avi Dichter, fostul comandant Shin-Bet (Serviciile secrete interne), a renuntat in ultima clipa sa se mai imbarce in avionul care trebuia sa-l duca la Londra. El a fost informat ca risca sa fie arestat de Politia britanica, fiind banuit ca a fost amestecat in asasinarea lui Salah Shahade, lider palestinian extremist Hamas. In 2002, o racheta teleghidata lansata de aviatia israeliana l-a lichidat pe Shahade, pe o strada din Gaza. Impreuna cu el au murit 15 palestinieni, intre care sotia si cei trei copii ai lor. In 2007, organizatia israeliana "Ies Gvul" (Exista o limita), s-a adresat instantelor superioare israeliene si s-a decis deschiderea unei anchete. Ministrul Securitatii Avi Dichter a fost invitat de un institut britanic sa conferentieze la un Simpozion stiintific pe tema "Orientul Mijlociu dupa summit-ul de la Annapolis". (Tesu SOLOMOVICI)
A r h i v a
  Maghiarii isi doresc pedeleul lor    1 comentariu
  Pesedistul Doru Giugula isi face public dosarul    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cioara vopsita (3216 afisari)
 Mos Nicolae i-a adus lui Basescu o limuzina de 100.000 euro (2622 afisari)
 Nicolae Labis, poetul ucis de "pasarea cu clont de rubin" (2603 afisari)
 Clinciul ruso-american incinge Marea Neagra (2394 afisari)
 Unguri, veniti-va in fire! (2286 afisari)
 Un astrolog rus a citit in stele cine ii va urma lui Putin (1866 afisari)
 Berlusconi in calduri (1459 afisari)
 Romania, sub amenintarea nucleara (1431 afisari)
 Sarbii ameninta Kosovo cu razboiul (1178 afisari)
 Schimbarea climei ar putea declansa conflicte majore pe glob (1029 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01779 sec.