Ziua Logo
  Nr. 4104 de joi, 6 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Curtea Constitutionala explica desfiintarea Comisiei de la Cotroceni
Curtea Constitutionala a publicat ieri motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea Comisiei de la Cotroceni. Membrii Curtii sustin, in principiu, ca prevederile din Legea privind raspunderea ministeriala si Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul a modificat aceasta Lege restrang pana la anihilare dreptul presedintelui Romaniei de a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.
Curtea constata ca prevederile constitutionale instituie neconditionat dreptul Camerei Deputatilor, Senatului si presedintelui Romaniei de a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.
In consecinta, atat cele doua Camere ale Parlamentului, cat si presedintele Romaniei au libertatea de a stabili, fara alta reglementare exterioara, aplicand direct Constitutia, modul de exercitare a acestui drept. "Cerand urmarirea penala a unor membri ai Guvernului sau refuzand sa dea curs unei sesizari in acest sens, Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei isi asuma raspunderea politica pentru temeinicia deciziei lor", spun judecatorii Curtii. Pentru aceleasi considerente Curtea Constitutionala urmeaza sa constate neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta invocate, care modifica Legea raspunderii ministeriale intr-un sens si mai restrictiv. "Textul modificat prin Ordonanta inlatura posibilitatea ca presedintele Romaniei sa fie sesizat si de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie si, deosebit de conditiile cuprinse in textul anterior, instituie si conditia ca "daca sesizarea este facuta de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, acesta il va informa concomitent si pe primul-ministru".
Curtea retine si faptul ca numirea celor cinci judecatori in Comisia de la Cotroceni care, asa cum s-a aratat mai sus, are rolul de a intocmi - in urma verificarilor efectuate printr-o procedura de natura jurisdictionala - raportul catre presedinte, incalca unele principii constitutionale, prin convingerea indusa in opinia publica si organelor judiciare care ar urma sa judece faptele penale imputate unui ministru, ca acesta este vinovat. Totodata, dispozitiile din Ordonanta analizate contravin si altor prevederi din Constitutie prin reglementarea de atributii si proceduri privind CSM, care, asemenea celorlalte institutii ale autoritatilor judecatoresti, face parte din categoria institutiilor fundamentale ale statului, mai specifica judecatorii Curtii.
Anca HRIBAN 
 Afisari: 492  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Doamne ce "limba de lemn"   de Shadow
Ministrul justitiei   de Mona G.
deci un trio   de cosor ion
A r h i v a
  Ungureanu, noul director SIE    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Povestea perlelor Mariei Antoaneta (4442 afisari)
 Prezidentialii, la mana lui Geoana (3296 afisari)
 Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo (2866 afisari)
 Un stat terorist in G8? (2732 afisari)
 Diletantul lui Adomnitei (2610 afisari)
 Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana (4843 afisari)
 Albanezii din Kosovo isi declara independenta (1693 afisari)
 Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei (1682 afisari)
 SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia (1616 afisari)
 Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit (1100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00916 sec.