Ziua Logo
  Nr. 4104 de joi, 6 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo
-- In timp ce UE cere unitate pentru Kosovo, Pristina nu renunta la ideea de independenta, iar Bucurestii sustin Belgradul
Foto: EPA
Agim Ceku, fostul lider al gherilei teroriste UCK, in prezent premier in Kosovo, a sugerat ca proclamarea independentei provinciei este amanata pentru inceputul anului viitor. In acest timp, Comisia Europeana le-a cerut statelor UE unitate in acest sens, relateaza publicatia electronica EUObserver. "Si razboiul este o masura legala pentru a apara interesele de stat, atunci cand altele nu functioneaza", a declarat ieri Alexander Simic, unul dintre consilierii premierului sarb Vojislav Kostunica.
Cu mai putin de o saptamana inainte de termenul-limita impus de ONU sarbilor si albanezilor pentru a gasi o solutie in privinta viitorului statut al provinciei Kosovo, Agim Ceku a precizat: "Nu suntem dispusi sa acceptam o continuare a discutiilor sau o amanare a proclamarii", transmite Mediafax. El a adaugat ca aceasta masura este prevazuta la scurt timp dupa 10 decembrie, iar la Bruxelles este preconizata pentru ianuarie sau februarie. Potrivit diplomatilor, chiar oficialii Comisiei Europene le-au cerut neoficial statelor membre sa depuna toate eforturile diplomatice pentru a-i convinge pe albanezii din Kosovo sa amane proclamarea independentei cel putin dupa alegerile prezidentiale din Serbia, programate pentru 20 ianuarie si 3 februarie.
Potrivit unuia dintre scenarii, daca Pristina accepta un astfel de plan, va putea sa anunte independenta ca rezultat al "coordonarii" cu comunitatea internationala, in pofida lipsei unui acord formal al Consiliului de Securitate al ONU. Unitatea UE insa nu poate fi garantata. Spre exemplu, din motive ce tin de integritatea nationala, Spania si Romania sunt criticii cei mai vehementi ai proclamarii independentei fara acordul ONU, ca si, mai nou, Slovacia, unde exista de asemenea o minoritate cu pretentii de autonomie.
Dupa cum publica cotidianul Politika de la Belgrad, "acele tari care se vor pronunta pentru acordarea independentei provinciei sarbe Kosovo vor face o imensa si ireparabila greseala. O autonomie largita poate fi acceptata, dar este de nepermis schimbarea granitelor Serbiei independente si suverane". Afirmatia, transmisa de Milan Petrovici, corespondentul Politika la Bucuresti, ii apartine istoricului Dinu Giurescu si a fost facuta in concluzia dezbaterii organizate de Editura ZIUA cu privire la "Geopolitica Marii Negre", unde au participat istorici, politicieni, diplomati romani si straini, precum si analisti politici si militari.
Constantinescu isi recunoaste greseala din 1999
Mai multi vorbitori au acordat o atentie deosebita problemei provinciei Kosovo si Metohia, considerata drept una dintre cele mai acute si importante pentru Europa, urmata imediat de statutul Transnistriei, afirma Politika in articolul intitulat "Romani impotriva schimbarilor frontierelor Serbiei".
La dezbaterea ZIUA a ajuns si fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, care, in primavara lui 1999, considera, impreuna cu consilierii sai, ca bombardarea Serbiei de catre NATO este "legitima si necesara". In cuvantul sau, profesorul Constantinescu a incercat sa-si justifice pozitia de atunci afirmand ca, in perioada respectiva, Romania purta "convorbiri importante politice, economice si financiare" cu SUA si alte cateva state occidentale "foarte binevoitoare noua". "A trebuit sa ne achitam cumva", il citeaza Politika pe Constantinescu. Acum insa, Constantinescu sustine pozitia adoptata de presedintele Traian Basescu privind suvernitatea Serbiei si afirma "ca regreta ce s-a intamplat", observand "ca totul s-a deformat in zona si ar fi nedrept si gresit ca provincia Kosovo sa se proclame independenta". Aceasta declaratie publica de regret, facuta in premiera, a fost intampinata cu aprobator de participanti. Corespondentul veteran de presa Milan Petrovici mai publica si confesiunea facuta de Constantinescu in exclusivitate pentru Politika, in care fostul presedinte recunoaste ca majoritatea romanilor nu a fost de acord cu decizia sa din 1999 si, ceva mai tarziu, a constatat ca acela a fost momentul in care a inceput "sa piarda contactul cu electoratul roman". De atunci, Constantinescu a pierdut aproape orice influenta asupra vietii politice din Romania desi incearca cu toate mijloacele sa revina pe scena publica, conchide articolul din influentul cotidian de la Belgrad. Tinand cont de interesul starnit de aceasta dezbatere, ZIUA va publica in curand transcrierea conferintei "Geopolitica Marii Negre - Axa Bucuresti-Londra-Washington si relatia cu Moscova".
Victor RONCEA 
Alte articole
  Serbia, prezidentiale sub spectrul Kosovo    (Externe, 2008-01-21)
  Serbia spune adio UE si NATO pentru Kosovo    (Externe, 2007-12-28)
  Serbia se va judeca pentru Kosovo    (Eveniment, 2007-12-21)
  Serbia nu cedeaza Kosovo    (Externe, 2007-11-30)
  Serbia si NATO fata in fata pentru Kosovo    (Externe, 2007-09-27)
  Intifada sarbeasca    (2008-02-21 15:28)
  Serbia multumeste Romaniei in problema Kosovo    (2008-02-20 16:51)
  Prejudiciul Belgradului in urma separarii Kosovo, estimat la 220 de miliarde de dolari    (2008-02-18 16:34)
  Serbia, pregatita sa "anuleze" independenta Kosovo    (2008-02-12 09:14)
  Serbia a votat pentru Europa, dar si pentru Rusia    (2008-02-05 16:24)
 Afisari: 2866  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Gargara   de Caius-Roland
CID   de synd
Am o stire!   de zokibis
Naivitatea UE, Ticalosia USA, Incapatinarea Rusa si drumul sigur spre WW3   de zokibis
natiune mica da hotarata...   de meditare
OSCE ? care OSCE ?   de Ghita Bizonu'
   de Caius-Roland
Romania ar trebui   de ionion
Este bine ca domnul Constantinescu isi toarna, tardiv, cenusa pe cap...   de synd
A r h i v a
  Limba "usoara" moldoveneasca nu exista nici pentru SUA    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Povestea perlelor Mariei Antoaneta (4442 afisari)
 Prezidentialii, la mana lui Geoana (3296 afisari)
 Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo (2866 afisari)
 Un stat terorist in G8? (2732 afisari)
 Diletantul lui Adomnitei (2610 afisari)
 Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana (4843 afisari)
 Albanezii din Kosovo isi declara independenta (1693 afisari)
 Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei (1682 afisari)
 SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia (1616 afisari)
 Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit (1100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01236 sec.