Ziua Logo
  Nr. 4104 de joi, 6 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Harababura veterinara
-- Ciobanii vor trebui sa produca la cele mai inalte standarde, dar vor putea vinde numai ocazional * Ei sustin ca ANSVSA ia partea marilor procesatori
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) promoveaza o serie de acte normative care pot afecta activitatea producatorilor din industria alimentara, din cauza debandadei in elaborarea lor. Autoritatea obliga micii producatori sa respecte aceleasi norme ca si marii procesatori, dar nu au voie sa vanda decat local. Pe de alta parte, vrea sa mai inlocuiasca un ordin, pentru alinierea la normele comunitare in domeniu; acest ordin a fost abrogat deja din martie 2007.
Ordinul nr. 301/2006, care vizeaza restrictionarea vanzarii produselor de origine animala de catre micii producatori, urmeaza sa fie modificat, pentru a putea fi aplicabil de la 1 ianuarie 2008. La inceputul anului, cand trebuie sa intre in vigoare, cctul normativ a provocat reactii dure din partea producatorilor, reprezentantii ANSVSA sustinand ca a urmarit asigurarea sigurantei alimentare, astfel incat populatia sa consume alimente curate, a caror provenienta se cunoaste.
Prin noul proiect de act normativ, ANSVSA stipuleaza ca micii producatori care vand lapte crud trebuie sa indeplineasca criteriile de siguranta alimentara stabilite prin Regulamentul comunitar nr. 853/2004. Mai exact, acest regulament se aplica si marilor ferme sau unitati de procesare a laptelui, dar care nu au restrictii de teritoriu cand este vorba de comercializare. In plus, micii producatori sunt obligati, prin noul ordin, sa respecte anumiti parametri de igiena a laptelui pe care nici marii procesatori nu sunt obligati sa-i respecte. Din acest punct de vedere, tara noastra beneficiaza de o perioada de tranzitie, pentru alinierea la normele de igiena a laptelui, pana la sfarsitul anului 2009.
Branza cu fisa de aptitudini
Pe de alta parte, micii producatori nu au voie sa vanda laptele si branza peste tot in tara, chiar daca respecta normele comunitare impuse. Ei vor avea voie sa vanda doar "pe o raza bine determinata in jurul unitatii". Nu a fost definita aceasta raza, veterinarii declarand ca este treaba Ministerului Agriculturii in aceasta privinta. Mai mult, nu pot vinde astfel de produse decat producatorii sau rudele de pana la gradul ll, care "au carnet de sanatate sau fisa de aptitudini". Legiuitorul nu a precizat la ce se refera aptitudinile si nici cine elibereaza documentul. Pentru ca branza de la ciobani sa fie permisa la comercializare, ANSVSA a decis ca aceasta poate fi vanduta, dar numai la targuri, piete, expozitii si altele asemenea, dar care sunt "organizate periodic".
Avantaj pentru marii procesatori
Radu Roatis, presedintele ANSVSA, a declarat ca este multumit pentru ca unii producatori au inteles ca trebuie sa asigure siguranta alimentara. "Exista posibilitatea ca micii producatori sa-si inregistreze produsele ca fiind traditionale si, in aceste condii, nu vor mai trebui sa respecte toate prevederile regulamentului comunitar, dar siguranta alimentara trebuie respectata", a spus Roatis.
Pe de alta parte, ciobanii au declarat ca restrictiile propuse de initiativa legislativa ii avantajeaza pe marii procesatori, fiind fortati sa livreze laptele acestora.
Abrogare cu repetitie
ANSVSA vrea sa mai abroge un act normativ pe care l-a eliminat inca din 2007. Ordinul nr. 100/2006 privind control oficial in industria produselor nonanimale a fost abrogat prin Ordinul nr. 85/2007, in urma unui adevarat scandal. De la 1 ianuarie 2008, Ordinul 85/2007 nu mai este valabil, asa ca trebuie inlocuit cu altul. ANSVSA a promovat un proiect de act normativ, aproape identic cu precedentul, cu mici exceptii, care se refera la definirea pietei, fiind introduse in planurile de control si unitatile de fabricatie a bauturilor alcoolice distilate si a alcoolului etilic de fermentatie. Numai ca proiectul de act normativ isi propune sa abroge si el Ordinul nr. 100/2006, care, oricum, nu mai este legal din martie.
Luminita MOROIANU 
A r h i v a
  Consiliere pentru diabetici    
  Cresteri salariale in cascada    
  Stand-by la Rosia Montana    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Povestea perlelor Mariei Antoaneta (4442 afisari)
 Prezidentialii, la mana lui Geoana (3296 afisari)
 Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo (2866 afisari)
 Un stat terorist in G8? (2732 afisari)
 Diletantul lui Adomnitei (2610 afisari)
 Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana (4843 afisari)
 Albanezii din Kosovo isi declara independenta (1693 afisari)
 Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei (1682 afisari)
 SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia (1616 afisari)
 Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit (1100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01112 sec.