Ziua Logo
  Nr. 4102 de marti, 4 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cele doua Romanii ale lui Traian Basescu
Cristian UNTEANU 
-- La nivelul cancelariilor occidentale, apare foarte des intrebarea: noi pe cine credem in Romania? Care mesaj este cel corect? Pe ce informatie mizam din sursele oficiale perfect opuse de la Bucuresti? Este Romania o tara predictibila?
In timpul vizitei in Spania, presedintele Traian Basescu a vorbit despre o Romanie cu o economie prospera, datatoare de speranta partenerilor straini care ar trebui sa se bucure de performantele Guvernului roman si, prin urmare, sa ne considere o tara predictibila si buna de facut afaceri cu dansa.
Venit acasa, domnul Traian Basescu a vorbit imediat, de Ziua Nationala, despre o Romanie cu probleme, cu multe probleme. In mare parte, evident, rezultatul direct al activitatii unui guvern in care, daca imi amintesc bine aprecierile Domniei-Sale in seara de dinaintea referendumului ratat, exista un oarece numar de ministri penali sau cu capacitati mintale reduse sau, in cel mai bun caz, cu o cultura generala care lasa de dorit.
Atunci, luand foarte in serios ambele afirmatii, apare intrebarea: care dintre cele doua Romanii este cea reala? Daca partenerii Romaniei vor gasi raspunsul corect, atunci vor sti si cu cine trebuie sa trateze, sa negocieze contracte, sa amorseze programele de perspectiva. Caz in care avem trei posibilitati. Prima este sa credem ca sistemul propagandei de tip comunist, cea care crea "imaginea externa" in timp ce acasa era dezastrul binecunoscut, mai poate fi continuat in momentul in care o tara este membra NATO si UE. Nu se mai poate!
A doua posibilitate este ca decidentii politici externi sa fie pusi in situatia, complet neplacuta si aberanta, de a alege un interlocutor roman intre cele doua tabere aflate in razboi deschis. A treia posibilitate, la fel de neplacuta si intristatoare, este sa organizeze primire de protocol pentru seful statului si sa discute problemele tarii cu reprezentantii Guvernului.
Este evident ca, in disperare de cauza, asa se lucreaza in acest moment, adica in parametrii celei de-a treia variante. Dar daunele in ce priveste credibilitatea Romaniei sunt uriase si, daca nu se gaseste intern o solutie civilizata de supravietuire, problemele cu care ne vom confrunta sunt doar la inceput.
Probleme care nu tin de confruntarea zilnica, clipa de clipa si pe toate palierele, intre echipa lui Basescu si cea a lui Tariceanu. Problema de credibilitate externa a Romaniei a aparut (si, de atunci, s-a amplificat continuu) in clipa in care presedintele si prim-ministrul au inceput sa se acuze reciproc de fapte care tin de domeniul penalului. Transmitand Uniunii Europene si lumii intregi ca, de fapt, intreg sistemul politic si administrativ de la noi functioneaza in sistem de avarie, se gestioneaza doar treburile curente, toata lumea fiind in asteptarea momentului in care se va da asaltul final si una dintre tabere va prelua controlul puterii. Am ajuns intr-un moment extrem de periculos, in care, la nivelul cancelariilor occidentale, apare foarte des intrebarea: noi pe cine credem in Romania? Care mesaj este cel corect? Pe ce informatie mizam din sursele oficiale perfect opuse de la Bucuresti? Este Romania o tara predictibila?
In mintea functionarilor din institutiile comunitare, nu exista un cosmar mai teribil decat cel pe care noi il alimentam intr-o veselie si cu totala inconstienta: o tara in care nu stii ce atac politic devastator vor lansa unul asupra celuilalt cele doua personaje care sunt expresia puterii si credibilitatii administratiei romanesti. Nestiind asta, neputand nici macar sa prevada zonele in care vor aparea noi acuzatii de furt, ilegalitati si smenuri de tot felul, pot sa prevada doar ca vor ramane si ei in stand-by.
Pana cand noi vom gasi o solutie, solutia lor este o asteptare, desigur eleganta si curtenitoare, dar animata din ce in ce mai mult de un sentiment al disperarii. Au vrut Romania ca jucator major. Ne-am dorit sa fim un jucator major. Si uite ce-a iesit...
 Afisari: 1986  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
romania   de nicoleta
Este vorba de un artucol incendiar " TRECUTUL DOAMNEI BASESCU "   de Maldini
A treia Romania, cea a taxei de prima inmatriculare.   de alwis46
Romaniile nu sint ale lui Traian Basescu   de DanBruma
Decembrie , Luna Cadourilor !   de avarfreson
De ce a iesit asa?   de ordaly
Nu-l doare pe marinar nici in spate de problemele Romaniei si ale romanilor, dovada e usurinta cu   de Huhurianu
Interese!   de Cristian G C
carui curent!   de timiseu
Sa militam pt o Romanie curata, fara petroliberali, fara dealerul Citroen de la guvern...   de Onesti
Domnule Unteanu,   de Arogantu'
Caricaturi romanesti   de FB
Fuziunea prin viol cu premeditare   de Mark
Sindromul Putin   de FB
Dreapta, formata din "hoti, prosti si tampiti"   de ionescu
Ceea ce era de asteptat, prima Romanie, Alro Slatina 2%   de Nituc
Si matale vezi de afara daca-s aprinse luminile la cancelariile alea   de Lefter.Popescu
Nimic nu este perfect pe pamant si in nici un caz minciuna   de Mos_Tautu
A r h i v a
  Votul contra    2007-11-29
  Maine, europarlamentarele. Luni incepe batalia.    2007-11-24
  Lectie de tras pe sfoara Romania    2007-11-17
  Ministrii Interpol    2007-11-10
  Romania domnului Cioroianu    2007-11-07
 Top afisari / comentarii 
 Aparitia HIV/SIDA in Romania ramane un mister (3282 afisari)
 Sinescu si-a denuntat acuzatorii la CRP (2522 afisari)
 Traian Basescu, balet si bune maniere (2486 afisari)
 Elena Basescu da in judecata doua ziare (2211 afisari)
 Cele doua Romanii ale lui Traian Basescu (1986 afisari)
 Munti de spuma in Oceanul Pacific (1949 afisari)
 Nou-infiintatul PDL creeaza rumoare printre partidele din Romania (1623 afisari)
 Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare  (1188 afisari)
 Rable italiene in Romania (1147 afisari)
 Cel mai bogat caine din lume primeste amenintari cu moartea (1097 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15253 sec.