Ziua Logo
  Nr. 4102 de marti, 4 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Libertatea presei in pericol
-- In Raportul pe 2007, Uniunea Sindicala MediaSind identifica drept cauze principale presiunile politice si economice, lipsa deconspirarii jurnalistilor colaboratori si neaplicarea normelor contractului colectiv de munca
Raportul pe anul 2007 al Uniunii Sindicale MediaSind - intitulat "Pentru un jurnalism de calitate in Romania" - face o radiografie precisa a situatiei actuale a presei din Romania, ajungand la concluzia ca situatia presei din Romania s-a agravat in ultima perioada. Printre principalele cauze ale acestei situatii MediaSind enumera: presiunile politice si economice, lipsa deconspirarii jurnalistilor colaboratori cu fosta Securitate, neaplicarea normelor contractului colectiv de munca.
Agravarea starii generale
Raportul MediaSind precizeaza: "In perioada analizata de prezentul Raport, constatam agravarea starii generale a mass-media din Romania, care a ajuns sa se confrunte in acest moment cu pericolul unei crize de credibilitate din ce in ce mai accentuata. Astfel, in locul unei reforme reale a presei din tara noastra, MediaSind atentioneaza asupra: absentei unui mediu propice pentru un jurnalism profesionist, lipsei recunoasterii celor care practica aceasta meserie printr-o legitimatie de jurnalist unica la nivel national, tabloidizarii excesive a presei, influentei nefaste a politicii asupra obiectivitatii si neutralitatii stirilor si chiar a lipsei unei strategii nationale pentru domeniul mass-media. Diversi demnitari din diferite partide politice detin actiuni la grupuri de presa, iar grupari politice continua sa influenteze administratia societatilor publice de radio si televiziune. Exista si un sector privat in presa, care se dezvolta tot mai mult, dar este condus de grupuri economice prea putin interesate de jurnalismul de calitate si de respectarea drepturilor angajatilor, asa cum sunt ele stipulate in Contractul Colectiv de Munca la nivelul presei. Iata de ce si Raportul anual Freedom House, privind libertatea presei in lume, acorda Romaniei statutul de tara cu o presa partial libera pentru perioada 2005 - 2006".
Cazul Basescu
Presiunile asupra presei venite din partea clasei politice sunt prezentate astfel: "Atacurile clasei politice asupra presei s-au inmultit ingrijorator in ultimul an, luand diverse forme, de la deciziile aberante ale Curtii Constitutionale privind reincriminarea insultei si calomniei, refuzul partidelor de a depolitiza cele doua institutii publice de radio si televiziune, pana la intimidarea jurnalistilor prin arestari, dosare penale, chemari in judecata si chiar agresiuni fizice. MediaSind a condamnat, in data de 20 mai 2007, gestul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de a jigni un jurnalist in timp ce acesta isi exercita in mod legal profesia. Presedintele Traian Basescu, deranjat de intrebarile reporterului Andreea Pana, de la Antena1, i-a confiscat jurnalistei telefonul mobil, folosind mai multe expresii jignitoare si rasiste. "CRP nu-si recunoaste statutul de organizatie patronala, ceea ce impieteaza asupra modului de functionare a presei, Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura nu este respectat de patronat, iar asimilarea legislatiei europene in domeniu este in urma", se precizeaza in concluziile Raportului MediaSind.
Deconspirarea intarziata
MediaSind remarca in raportul sau intarzierile CNSAS in deconspirarea actualilor jurnalisti care au colaborat cu Securitatea. "Actiunea - Voci curate", initiata la Bucuresti si Sofia, privind deconspirarea informatorilor din presa romana, ai politiei politice din Romania si celelalte tari comuniste, in special fosta URSS, a fost de la bun inceput sustinuta de Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) si Reporteri Fara Frontiere (RSF). Principalele organizatii de presa din Romania au refuzat sprijinul acestei actiuni, MediaSind fiind singura care a sustinut demersul romano-bulgar. Aceasta dovedeste gradul de penetrare a acestor institutii de catre fostele cadre ale Securitatii, AVO, Stasi sau KGB si posibilitatea ca acestea sa actioneze in continuare in cadrul unor structuri secrete anti-Romania. US MediaSind, a sprijinit operatiunea "Voci curate", prezentand-o chiar in Raportul de tara de anul trecut. Actiunea a fost declansata in iulie 2006 de catre Asociatia Civic Media, care a prezentat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) o lista cu principalii formatori de opinie din media centrale, urmata de o alta a ziaristilor din media locale. Civic Media a evidentiat faptul ca Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii evita de peste 400 de zile sa deconspire colaboratorii Securitatii si ai altor servicii secrete straine din spatiul rasaritean, aflati pe lista "Voci curate", a celor mai importanti formatori de opinie din societatea romaneasca. Din lista care cuprindea 300 de jurnalisti, analisti politici si sefi de organizatii neguvernamentale, CNSAS nu a eliberat pana acum decizii decat pentru circa 5% dintre acesti reprezentanti ai societatii civile. Multe dintre aceste obiceiuri au fost de la bun inceput controversate. De exemplu, in cazuri absolut similare, privind notele secrete date de doi fosti angajati ai Oficiului National de Turism (ONT), in prezent activi in presa centrala, s-au dat decizii contrare: unul a primit decizie de agent al politiei politice, iar altul a fost iertat, in urma voturilor exprimate preferential de catre membrii Colegiului".
George DAMIAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Presa   de Mona G.
Libertatea forumistilor...   de neamtu tiganu
Mare paguba   de Lefter.Popescu
A r h i v a
  Prima de muraturi    6 comentarii
  Sinescu si-a denuntat acuzatorii la CRP    
  Vladimir Putin si-a subjugat Rusia    11 comentarii
  Lege pentru film    2 comentarii
  Azi se reia procesul lui Antonescu    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Aparitia HIV/SIDA in Romania ramane un mister (3282 afisari)
 Sinescu si-a denuntat acuzatorii la CRP (2522 afisari)
 Traian Basescu, balet si bune maniere (2486 afisari)
 Elena Basescu da in judecata doua ziare (2211 afisari)
 Cele doua Romanii ale lui Traian Basescu (1986 afisari)
 Munti de spuma in Oceanul Pacific (1949 afisari)
 Nou-infiintatul PDL creeaza rumoare printre partidele din Romania (1623 afisari)
 Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare  (1188 afisari)
 Rable italiene in Romania (1147 afisari)
 Cel mai bogat caine din lume primeste amenintari cu moartea (1097 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01389 sec.