Ziua Logo
  Nr. 4102 de marti, 4 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Traian Basescu, balet si bune maniere
Miruna MUNTEANU 
-- Intr-un interviu acordat postului BBC, Traian Basescu se plange de "lipsa de educatie" a lui Adrian Cioroianu. Fabulos! Presedintele care a intrat in istorie prin sintagmele "gaozar", "pasarica" si "tiganca imputita" a devenit brusc exigent in privinta manierelor elegante. Acelasi presedinte care plimba in vizite oficiale o Elena Udrea minijupata si decoltata pana la penibil este acum oripilat de gafele protocolare ale ministrului de Externe.
Nu vreau, desigur, sa scuz gestul complet deplasat al lui Cioroianu, care a incercat si el sa se bage in seama cu Regele Spaniei, disperat sa obtina un dram de atentie in timpul unei vizite oficiale la Madrid. O scena cu adevarat patetica. Si, evident, un "faux pas" diplomatic.
Sa-l aud, insa, pe Traian Basescu infierand lipsa de maniere mi se pare la fel de halucinant ca si celebrul sau discurs din Parlament cand, cu manie proletara, ii demasca pe fostii demnitari care continuau sa locuiasca in casele de protocol, desi functia nu ii mai indreptatea. Exact asa cum procedase si el! Ba chiar ii intrecuse pe multi, reusind performanta de a fi chirias - simultan - in trei vile repartizate de stat.
Recunosc, e fascinanta dezinvoltura cu care Traian Basescu critica la altii defectele care l-au facut celebru sau apucaturi care nu-i sunt catusi de putin straine. Ridicolul nu-l infricoseaza deloc. Cea mai buna dovada? Hilara declaratie prin care se plangea deunazi ca anumite partide (majoritatea, de fapt) l-au impiedicat sa-si exercite rolul de "mediator" al scenei politice romanesti, refuzand sa vina la Cotroceni pentru "consultari". Asta dupa ce, vreme de o luna, Traian Basescu a fost cel mai activ agent electoral din timpul campaniei pentru europarlamentare! Cam greu sa fii si arbitru, si jucator in acelasi timp!
Pe langa faptul ca s-a descalificat singur din ipostaza sa constitutionala de "mediator", presedintele Romaniei a demonstrat cu ocazia recentului referendum cat de mult ii pasa de fapt de "marile proiecte" pe care le flutura demagogic. Vezi cazul votului uninominal, marota sa preferata. Guvernul Tariceanu si-a asumat deja - cu succes - raspunderea pe Proiectul elaborat de Pro Democratia si, pana de curand, sustinut cu entuziasm de PD si Cotroceni. Traian Basescu nu putea, insa, sa accepte ca liberalii sa-si lege numele de o reforma atat de populara. Asa ca a decretat brusc ca proiectul este mai mult decat prost, e de-a dreptul malefic. Si a convocat un referendum sortit din start esecului. A impuscat astfel doi iepuri dintr-o data: a sifonat laurii la care ar fi putut spera liberalii si si-a oferit pretextul de a face campanie pentru PD si PLD la europarlamentare.
Realitatea este, insa, evidenta: daca nu ar exista blocajul presedintelui, la urmatoarele alegeri am putea vota deja dupa noul sistem, gandit de Pro Democratia dupa consultarea tuturor partidelor politice. Daca, insa, Curtea Constitutionala ii va ridica inca o data mingea la fileu lui Traian Basescu, asa cum nedezmintit a facut-o in ultimul an, proiectul va ramane blocat sine die. Tot vechile reguli se vor aplica si in anul electoral 2008. Ceea ce, de fapt, convine de minune celor doua partide prezidentiale - care nu si-au gasit deocamdata alta identitate in afara de sustinerea neconditionata a liderului de la Cotroceni. In plus, reformarea imediata a sistemului electoral l-ar lasa pe presedinte fara o valoroasa tema de campanie. Asa ca Traian Basescu este la fel de dedicat uninominalului ca si bunelor maniere. Restul e balet propagandistic.
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Lupul moralist   de Sorin
De ce va mirati doamna ?   de alwis46
Gafe   de Mona G.
Conducerea Romaniei ? izvorul vulgaritatii limbii romane !   de ionion
'Ridicolul nu-l infricoseaza deloc'   de Arogantu'
Tuns la zero   de demetrius
Poporul politicienilor s-a desprins din poporul roman pe la '89 sau '90   de cercetas
BA BASESCU ESTE FOARTE PULITICOS, asa ca va rog!   de cercetas
Baieti Ulra-Manierati......si fetite geloase...   de DORINEL
Si ICR si bunele maniere: promoveaza homosexualitatea   de Harkonen
Ha ha ha ha TB si bunele maniere ha ha ha ha ha ha ha ha !   de Huhurianu
Nu dati doi lei pe tricolor, dar l-ati pus pe coperta.   de ionescu
Mirunico   de neamtu tiganu
Ministrul Educat al Mitocaniilor Manierate   de johnson
Chavez, Putin sau ...Basescu?   de rsumy
Chavez, Putin ...Basescu...   de rsumy
A r h i v a
  Marele Putin, intre Stalin si Dumnezeu    6 comentarii
  Doua referendumuri si un singur raspuns    2 comentarii
  Cozma, eliberat, dar inca nejudecat pentru iunie 1990    9 comentarii
  La judecata zilei    10 comentarii
  Consulta-o-as si n-am ce    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Aparitia HIV/SIDA in Romania ramane un mister (3282 afisari)
 Sinescu si-a denuntat acuzatorii la CRP (2522 afisari)
 Traian Basescu, balet si bune maniere (2486 afisari)
 Elena Basescu da in judecata doua ziare (2211 afisari)
 Cele doua Romanii ale lui Traian Basescu (1986 afisari)
 Munti de spuma in Oceanul Pacific (1949 afisari)
 Nou-infiintatul PDL creeaza rumoare printre partidele din Romania (1623 afisari)
 Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare  (1188 afisari)
 Rable italiene in Romania (1147 afisari)
 Cel mai bogat caine din lume primeste amenintari cu moartea (1097 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.83392 sec.