Ziua Logo
  Nr. 4102 de marti, 4 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Basescu, initiatorul comisionului de 10% din contractele cu statul
-- Grupul de Investigatii Politice (GIP) il acuza pe Traian Basescu ca, in calitate de ministru al Transporturilor, este cel care a lansat reteta incasarii unui comision de 10% din contractele cu statul.
GIP arata, intr-un comunicat remis ieri, ca, in 1998, in calitate de ministru al Transporturilor, actualul sef al statului a reorganizat SNCFR infiintand mai multe societati comerciale aflate in subordinea Ministerului Transporturilor, intre care si Societatea de Administrare a Activelor Feroviare (SAAF) SA, l-a conducerea careia l-a numit pe Mircea Dinu, un apropiat al sau, trimis in judecata pentru abuz in serviciu. "In mai 1999, SAAF a incheiat un contract prin care a inchiriat si apoi a vandut locomotive firmei germane Karsdorfer. Totodata, in decembrie 1998, SAAF incheiase, fara licitatie, un contract de comision cu o firma din Romania, KOR Industrie SRL, care se obliga sa presteze activitati de prospectare, negociere, intermediere si asistenta pentru SAAF. Societatea de Administrare a Activelor Feroviare se obliga sa plateasca firmei respective 10% din valoarea contractului incheiat cu Karsdorfer. KOR Industrie SRL fusese infiintata cu doar doua luni inainte de a primi contractul de comision din partea SAAF. Dupa numai un an de la incheierea contractului de comision, KOR Industrie SRL a trecut in proprietatea firmei Karsdorfer. SAAF a ajuns astfel in situatia absurda in care platea comision pentru afacerea cu Karsdorfer chiar firmei Karsdorfer", sustine GIP. Mai mult, conform sursei citate, ministrul Traian Basescu a fost permanent la curent cu mersul afacerii cu locomotive, acesta "aproband personal pana si deplasarile in Germania ale directorului general SAAF pentru a negocia afacerile cu Karsdorfer". Contactat de ZIUA, un reprezentant al firmei KOR nu a putut sa ofere detalii despre contract, precizand doar ca firma germana Karsdorfer s-a desfiintat in urma cu cinci ani.
Basescu a mintit
Grupul de Investigatii politice aminteste ca in aprilie 2002 Traian Basescu a fost interpelat in Parlament in legatura cu unele aspecte ale contractului dintre SAAF si Karsdorfer si ca, drept raspuns, Traian Basescu a spus ca nu avea cunostinta de acest contract si ca "ministrii nu sunt responsabili de contractele pe care le fac societatile de acest gen". "Traian Basescu a mintit. In realitate, subordonarea SAAF SA fata de Ministerul Transporturilor era totala. Aceasta subordonare mergea pana acolo incat Traian Basescu era cel care aproba chiar si deplasarile in strainatate ale directorului general al SAAF SA", se arata in comunicat. GIP argumenteaza ca, in 18 mai 1999, Traian Basescu, in calitate de ministru al Transporturilor, aproba si semna "Nota de prezentare privind deplasarea in Austria si Germania in perioada 18-23.05.1999 pentru intrevederi de afaceri" a directorului general al SAAF, Mircea Dinu. In nota aprobata si semnata de Traian Basescu, Mircea Dinu vorbea explicit despre "discutiile contractuale de vanzare a unor locomotive Diesel electrice din parcul SAAF SA" pe care urmeaza sa le aiba in Germania cu reprezentantii Karsdorfer. "Nu am legatura cu aceste lucruri. Cand va spune cineva ca am semnat ceva sau am stiut ceva, atunci o sa vorbesc despre acest subiect", a sustinut insa Basescu in aprilie 2002. (Andrei GHICIUSCA)
A r h i v a
  Dumitru Dragomir acuzat de luare de mita    1 comentariu
  Elena Basescu da in judecata doua ziare    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Gainariile lui "Gregoar"    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Aparitia HIV/SIDA in Romania ramane un mister (3282 afisari)
 Sinescu si-a denuntat acuzatorii la CRP (2522 afisari)
 Traian Basescu, balet si bune maniere (2486 afisari)
 Elena Basescu da in judecata doua ziare (2211 afisari)
 Cele doua Romanii ale lui Traian Basescu (1986 afisari)
 Munti de spuma in Oceanul Pacific (1949 afisari)
 Nou-infiintatul PDL creeaza rumoare printre partidele din Romania (1623 afisari)
 Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare  (1188 afisari)
 Rable italiene in Romania (1147 afisari)
 Cel mai bogat caine din lume primeste amenintari cu moartea (1097 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00823 sec.