Ziua Logo
  Nr. 4099 de joi, 29 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
S-a desfiintat Colegiul Electoral Bisericesc
-- Conform hotararii Sfantului Sinod, laicii nu vor mai lua parte la alegerea episcopilor si a patriarhului * Sinoadele Transilvaniei si mirenii considera masura drept o fractura in sanul Bisericii
Episcopii nu vor mai fi alesi de Colegiul Electoral Bisericesc, ci de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), la propunerea sinodului mitropolitan, in consultare cu Adunarea Eparhiala a eparhiei vacante, potrivit noului Statut de organizare si functionare a BOR aprobat ieri. "Se rupe astfel o traditie de peste 100 de ani si ne aliniem Sinodului de la Moscova si Belgrad", a declarat ieri scriitorul Dan Ciachir, specialist in teologie. Si alti teologi si membri ai organizatiilor ortodoxe ale laicatului au criticat decizia de ieri afirmand ca, prin acest act, se fractureaza trupul Bisericii, mirenii, de conducerea sa.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, a sustinut pentru Mediafax ca potrivit noului statut, episcopii vor fi alesi de Sfantul Sinod, noutatea constand in faptul ca propunerile pentru ocuparea acestei functii vor fi facute de sinodul mitropolitan, in consultare cu Adunarea Eparhiala a eparhiei vacante. Vechea forma a statutului prevedea ca episcopii sa fie propusi de Sinod si alesi de Colegiul Electoral Bisericesc. Au fost facute modificari si in privinta procedurii de alegere a Patriarhului. Astfel, patriarhul va fi ales de Sfantul Sinod din propunerile facute la consultarea acestei structuri cu Adunarea Nationala Bisericeasca si cu Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Bucurestilor. Practic, potrivit noului statut de functionare al BOR, dispare Colegiul Electoral Bisericesc ca for electiv. O noua modificare a statutului de organizare si functionare a BOR consta in faptul ca le este permis accesul in Adunarea Parohiala si femeilor, aceasta structura fiind rezervata pana in prezent exclusiv barbatilor. Dizolvarea Colegiului Electoral Bisericesc a fost criticata in sedinta Sfantului Sinod de catre Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu.
Abuz si tensiuni
Parintele Anania a aratat faptul ca modificarea reprezinta "un pas inapoi fata de traditia canonica", prin simplul fapt ca din procedura alegerii clerului superior este eliminata participarea efectiva a preotilor si mirenilor. Procedura insertiei modificarilor a fost operata fara o consultare a Comisiei cu Sinoadele Transilvaniei, iar "ocultarea enumerarii celorlalte constituie un abuz care nu poate fi trecut cu vederea", a atras atentia IPS Bartolomeu Sfantului Sinod si Patriarhului Daniel. Noua procedura pentru alegerea clerului superior fara participarea preotimii si a laicatului sufera mai multe importante vicii de fond, se arata in expunerea Mitropolitului, care considera, in primul rand, ca este anticanonica. Modalitatea de alegere a episcopilor a fost una din preocuparile constante ale Sfintilor Parinti si istoria evolutiei canonice in Biserica Universala atesta participarea mirenilor la alegerea episcopului, se afirma in discursul sau transmis agentiilor de presa.
Inca de la Sfantul Ciprian al Cartaginei exista o marturie asupra completarii scaunelor vacante: �Cornelius a fost ales episcop prin voia lui Dumnezeu si a Hristosului Sau, prin marturia a aproape intregului cler, prin votul poporului care era de fata, impreuna cu preotii batrani si episcopii vecini", arata studiul Inaltului.
In legatura cu implicarea laicatului, ca parte a Bisericii, cunoscutul preot profesor Liviu Stan afirma: "Participarea mirenilor la acest act este indispensabila, aceasta participare fiind consfintita si ridicata la putere de lege prin uzul atat de vechi raspandit in intreaga Biserica si observat pana in zilele noastre. Ea rezulta si din insasi conceptia corecta ortodoxa despre Biserica si despre forma ei de conducere. Colaborarea mirenilor este indispensabila in sensul ca o alegere facuta numai de catre episcopi este aproape tot atat de putin potrivita cu spiritul Bisericii crestine ca una facuta numai de laici".
In noua situatie, daca Sfantul Sinod alege episcopul dintre candidatii proprii, eparhia va fi in situatia de a avea un episcop pe care nu si l-a dorit. Tensiunile sunt inevitabile, asa cum s-a intamplat de foarte multe ori in istoria Bisericii, avertizeaza Bartolomeu.
Capul s-a desprins de trup
In al doilea rand, noua procedura, propusa de Cancelaria Sfantului Sinod peste noapte, este antieclesiala. In articolul 1 din prezentul Statut exista urmatoarea definitie, prezinta studiul: "Biserica Ortodoxa Romana este comunitatea crestinilor ortodocsi, clerici, mireni si monahi...". Cu alte cuvinte, clericii (adica episcopii, preotii si diaconii), pe de o parte, si mirenii, pe de alta, alcatuiesc un singur trup eclesial. Daca se considera ca tagma harica a clerului alcatuieste capul vazut al Bisericii, in timp ce tagma laicatului ii alcatuieste trupul, Cancelaria Sfantului Sinod nu propune altceva decat separarea celor doua parti alcatuitoare, in contradictie cu Sfantul Apostol Pavel, care le spune limpede crestinilor din Roma: ..."noi, cei multi, un trup suntem in Hristos, si fiecare ne suntem madulare unii altora, avand insa daruri felurite, dupa harul ce ni s'a dat".
In al treilea rand, noua procedura, propusa de Cancelaria Sfantului Sinod, este si inoportuna. Parintele Anania argumenteaza: "Ea cade ca din senin, fara nici o motivatie, fara sa fi fost precedata sau provocata de indoieli, dezbateri sau proteste impotriva Colegiului Electoral Bisericesc ca institutie, structura sau functiune. Faptul ca in ultima vreme au aparut in presa o seama de observatii negative cu privire la calitatea unor mireni din Colegiul Electoral Bisericesc nu motiveaza eliminarea acestora. Aparitia unei gripe aviare nu duce la extirparea generala a galinaceelor. In cazul nostru, solutia putea fi gasita nu in prezenta mirenilor, ci in numarul si calitatea lor".
O noua piatra de temelie pentru Catedrala Neamului
PF Daniel oficiaza, astazi, in jurul orei 10, slujba de punere a pietrei de temelie si a sfintirii locului destinat Catedralei Mantuirii Neamului. La eveniment sunt asteptati membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, personalitati ale vietii publice romanesti, preoti si credinciosi.
Sfintirea pietrei de temelie a Catedralei Mantuirii Neamului a fost anuntata inca de saptamana trecuta de purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica. "Sfintirea va avea loc a doua zi dupa incheierea lucrarilor Sfantului Sinod, asa ca ne asteptam ca la acest eveniment sa participe toti ierarhii", a declarat preotul Stoica, adaugand ca, imediat ce vremea va permite, vor incepe lucrarile de constructie a noului lacas de cult. "Am inteles ca domnul Videanu (primarul general al Capitalei - n.r.) a gasit o solutie de rezolvare a problemei cererilor de retrocedare pentru terenul pe care se va inalta Catedrala Mantuirii Neamului. Deocamdata nu stim care este aceasta solutie, dar ne bucuram ca ea s-a gasit. Pana la inceperea lucrarilor vom avea grija ca toate documentele necesare constructiei sa fie in regula", a mai precizat Stoica. La inceputul lunii iunie directorul executiv al Directiei Integrare Europeana din cadrul Primariei Capitalei, Calin-Radu Ancuta, declara ca la Primaria Bucuresti erau depuse 48 de cereri de retrocedare a unei suprafete de peste 15% din cele 11 hectare ale terenului situat in spatele Palatului Parlamentului, pe care ar trebui sa se construiasca ansamblul Catedrala Mantuirii Neamului. "Exista un grup de lucru la nivelul Primariei Generale si a Guvernului Romaniei, care cauta o solutie pentru rezolvarea acestei probleme juridice, pentru a putea debloca procesul de construire a Catedralei Mantuirii Neamului. Ar exista doua posibilitati: fie sa fie despagubiti, fie sa li se dea teren la schimb (...) Suprafata respectiva este mica, vorbim de loturi mici, 100-200 de metri patrati, 10-15 % din terenul Catedralei. Nu putem sa le dam dreptul de proprietate in curtea Patriarhiei", preciza la acea vreme Calin-Radu Ancuta. In tot acest timp, Patriarhia Romana astepta "deblocarea situatiei", pentru a realiza documentatia in vederea obtinerii autorizatiei de constructie a ansamblului. Potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Catedrala Manturirii Neamului va fi construita pe amplasamentul din spatele Palatului Parlamentului, pe o portiune de teren din ce candva a fost Dealul Arsenalului. Terenul va gazdui atat locasul de cult, cat si asezamintele patriarhale, precum si un parc public. Conform PUZ-ului, Catedrala va avea o inaltime de 114 metri (fata de Parcul Izvor, considerat cota zero), 80 de metri latime in zona absidelor (bratele crucii), cu o cupola mai inalta decat Casa Poporului si constructii anexe la aceeasi inaltime cu sediul Ministerului Apararii Nationale, aflat in imediata apropiere, edificiul urmand a fi vizibil din orice punct al orasului. In faza de proiect, Catedrala Mantuirii Neamului a cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe amplasamente, propunandu-se, la un moment dat, sa fie construita in Piata Unirii, pe axul Bulevardului Unirii, respectiv in zona Parcului Carol. (D.E.)
Alegerea Patriarhului, sub semnul intrebarii
"Straniu este si faptul ca desfiintarea Colegiului Electoral Bisericesc se propune la foarte scurta vreme dupa ce acesta a ales - dupa randuiala conscrata canonic - un nou Patriarh al Bisericii noastre. In consecinta, canonicitatea alegerii din 12 septembrie 2007 este pusa, iminent, sub semnul intrebarii", a transmis Bartolomeu al Clujului Sfantului Sinod, dupa care a propus, in van, urmatoarele:
"1. Insertia parazitara a textului albastru din Proiectul de Statut - referitor la articolele 127-131 -, elaborata si propusa de Cancelaria Sfantului Sinod, sa se considere nula si neavenita.
2. Sa se mentina textul articolelor 127-131 asa cum a fost aprobat de Sfantul Sinod in sedinta din 4-5 noiembrie 2005, precum si textele corelate.
3. In functie de conditiile si cerintele actuale, in Statut pot surveni amendamente referitoare la proportia numerica dintre membrii clerici si mireni din Adunarea Eparhiala, Adunarea Nationala Bisericeasca si, implicit, din Colegiul Electoral Bisericesc".
Solutia statea in purificarea Colegiului
Foarte important ar fi sa se reglementeze criteriile de integritate morala a membrilor mireni din Adunarile Eparhiale, care devin si membri ai Colegiului Electoral Bisericesc, de a caror calitate este - si trebuie sa fie - responsabil chiriarhul locului, sublinia IPS Bartolomeu (foto). "Pentru acuratetea acestor organisme legiuitoare, dar si pentru a pune Biserica la adapost de speculatiile mass-media, ar fi indicat ca, odata cu nominalizarea, fiecare candidat sa citeasca si sa semneze o Declaratie in sensul ca nu este membru al vreunui partid politic, ca nu a colaborat si nu colaboreaza, benevol sau remunerat, cu nici o structura de informatii secrete din tara sau din strainatate, ca nu apartine nici unei organizatii de care Biserica Ortodoxa Romana s-a delimitat oficial si ca nu poseda decat bunuri dobandite pe cale cinstita. Daca acestor imbunatatiri li s-ar adauga si mult asteptata transparenta a Bisericii fata de societatea pe care o slujeste, se va putea vorbi, intr'adevar, de innoirea pe care generatia noastra, a celor mai varstnici de aici, o visa indata dupa Decembrie 1989", si-a incheiat expunerea Mitropolitul Clujului. Cu toate acestea, la vot, ca si in timpul alegerii Patriarhului, a lipsit vointa suprema.
Pagina realizata de Victor RONCEA 
Alte articole
  Pumnul lui Daniel    (Eveniment, 2008-02-29)
 Afisari: 1756  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Vi s-a urcat la cap sfiintiile voastre !   de Aladin
Se pare ca hotararea a venit prea tarziu   de Romeo2004
Mirenii sunt de temut?   de DianaI
Catedrala   de demetrius
Un pas spre clericalizarea BOR   de Maxim
"S-a desfiintat Colegiul Electoral Bisericescx"   de morkov
A r h i v a
  Santajul    5 comentarii
  Castane incinse de la UE    3 comentarii
  Aviara in Delta    1 comentariu
  Karpov, impiedicat sa il viziteze pe Kasparov    
  Mizerie fara limite    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Misterul inmultirii maghiarilor (2596 afisari)
 Kovesi si Morar, numiti ilegal de Basescu (1940 afisari)
 Cu oricine, oricand, numai la distrugere (1904 afisari)
 Santajul (1832 afisari)
 S-a desfiintat Colegiul Electoral Bisericesc (1756 afisari)
 Balcanii, in pragul unui nou razboi (2189 afisari)
 Un barbat a murit dupa ce telefonul mobil i-a explodat in buzunar (2032 afisari)
 Pictorial incendiar: Christina Aguilera cu burtica la vedere (1605 afisari)
 Mircea Dinescu va retroceda crama din Galicea Mare (1415 afisari)
 Cristi Chivu a cerut-o in casatorie pe Adelina Elisei, iar ea a spus "Da" (1224 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01840 sec.