Ziua Logo
  Nr. 4098 de miercuri, 28 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Lovitura de pedeapsa
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Una peste alta, alegerile pentru europarlamentare au fost viciate. Iar rolul nostru este sa aflam ce s-a intamplat de fapt. Cine este vinovat. Cine trebuie sa primeasca lovitura de pedeapsa.
Procesul de polarizare a scenei politice romanesti continua. Ceea ce inseamna, pe de o parte, o amenintare serioasa la adresa partidelor mici, iar pe de alta parte o sansa pentru cele care rezista si raman in Parlament. Ele vor fi din ce in ce mai curtate in vederea negocierilor pentru accederea la guvernare. Dar nu numai polarizarea este fenomenul care ameninta aceste partide mici, ci si prestatia institutelor de cercetare de piata dispuse oricand, de dragul unor foloase financiare, sa le sacrifice imaginea prin depunctare. Ca sa nu mai vorbim de operatiunile sofisticate de fraudare a alegerilor, prin intermediul softurilor otravite ori penetrabile. Asa cum a fost semnalat insistent, in cazul Net Consulting. Si fraudele se fac cel mai adesea tot pe seama jucatorilor mici. Sa vedem, din aceasta perspectiva, cine merita sa i se aplice lovitura de pedeapsa in urma europarlamentarelor si cine nu.
Este prima data, in ultimii ani, cand imi permit sa afirm deschis ca au existat nereguli grave legate de cercetarile sociologice cu caracter politic. Sondajele efectuate in urma cu cateva luni de cele mai importante institute, puse fata in fata cu prezenta la vot si cu rezultatele propriu-zise, evidentiaza diferente de multe procente. Sondajul Gallup, de pilda, publicat in urma cu numai cateva luni, arata o prezenta la vot de 60 la suta. Nu mai este vorba de doua, trei procente, ci de diferente de zeci de procente intre modelul aratat de institutul de sondaj si realitate. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Partidul Democrat a fost continuu umflat, cifrele depasind de fiecare data 40 la suta, in timp ce scorul real a fost cu 10 procente mai mic. Partidul lui Becali atinsese cifre ametitoare in urma cu o jumatate de an, pentru ca, duminica, sa nu mai treaca nici macar bariera de cinci la suta. In timp ce o alta formatiune umflata cu pompa prezidentiala, PLD, corespunde, iata, asteptarilor din sondaje. Daca nu a fost "discriminat pozitiv". Ca sa nu mai vorbesc de exit-poll. In multe privinte, greselile exit-poll-ului au depasit semnificativ marja de eroare anuntata. Ceea ce inseamna ca cercetarea de piata CSOP a fost gresita. Intentionat sau din lipsa de profesionalism. Cert e ca toate aceste erori, cu si fara ghilimele, au alterat, la randul lor, rezultatele. Una peste alta, alegerile pentru europarlamentare au fost viciate. Iar rolul nostru este sa aflam ce s-a intamplat de fapt. Cine este vinovat. Cine trebuie sa primeasca lovitura de pedeapsa. Probabil ca, in viitor, societatea romaneasca va fi mult mai circumspecta fata de rezultatele cercetarilor de piata, astfel incat si institutele corecte vor trebui sa achite nota de plata. Poate ca ar fi timpul crearii unei autoritati la nivel national asemanatoare celei din domeniul audiovizual, care sa vegheze la respectarea normelor deontologice de catre institutele de cercetare de piata, sanctionand cu asprime derapajele.
Sa ne intoarcem, insa, la partide. Cel mai spectaculos esec, daca este vorba de esec, iar nu de furt, l-a suferit Partidul Romania Mare. Descalificarea acestuia la europarlamentare, in masura in care a fost reala, nu inseamna insa nicidecum scoaterea PRM din cursa interna. Sunt convins ca, pentru locale si parlamentare, ca sa nu mai vorbim de prezidentiale, PRM are, in continuare, destui sustinatori. Ca atare, bine a facut Vadim Tudor ca a renuntat la retragerea din Parlament. Cred acelasi lucru si in ceea ce priveste partidul lui Becali. PNG are resurse pentru a se relansa in lupta politica. Nici in ceea ce priveste Partidul Conservator eu nu as miza pe eliminarea acestuia din competitia viitoare pentru locale si parlamentare. Cu alte cuvinte, lovituri de pedeapsa ar trebui sa incaseze doar cei care depun armele. Este chiar si cazul lui Cozmin Gusa, pentru care rezultatele PIN la euroalegerile pe care, initial, decisese sa le boicoteze, nu sunt o surpriza. Si atunci, de ce ar demisiona acum, daca nu a demisionat mai demult?
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
LAURENTIU ??   de YO YO
Lovitura de pedeapsa   de bibi Ionescu
Dar Laszlo Tokes?   de sandutza
Si totusi....   de alwis46
parerea mea   de timiseu
Simpla retorica.   de alwis46
Simetrie perfecta.   de Socrate
Si nu se zice "lovitura de pedeapsa" dar   de ionion
o analiza corecta   de brad
Sondaju , manipularea si prostia - Ciobandante - Prezidente   de Ghita Bizonu'
Dragi copii, in seara sta la "Noapte buna copchii" tovarasul Traian Basescu va va spune povestea   de ionion
E necesara sanctionarea lui Tradiceanu...   de Onesti
Tovarashe Triana Basescu infiintati garzile patriotice,   de ionion
Poporul trebuie sa primeasca lovitura de pedeapsa pentruca   de ionion
Cifre care vorbesc   de Ion Caramache
un pic de rabdare   de niculina
E necesara sanctionarea aspra a instutelor de sondaj care mint si manipuleaza cu nerusinare prin   de Huhurianu
Poporul a votat prin neprezentare la vot   de ionescu
Dar cu Banii cum ramane ?   de johnson
Metoda lui Vadim si asa zisul dezastru ca nu vom avea multe partide de buzunar   de Mos_Tautu
de pe situl lui valerian stan   de toni c
A r h i v a
  Prapadul    2007-11-27
  Oalele sparte    2007-11-26
  Pierdere si castig    2007-11-23
  Boicot prezidential    2007-11-22
  Hemoragia    2007-11-21
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de pedeapsa (3492 afisari)
 Telefoanele otravite II (3247 afisari)
 "Top 300" aduna 27% din PIB (2600 afisari)
 Tabula Peutingeriana - comoara romanilor (1924 afisari)
 Mireasa terorista (1813 afisari)
 Carlos Sacalul: Iliescu nu a uitat nimic (2817 afisari)
 Actorul George Ivascu si sotia sa au divortat tinandu-se de mana (2144 afisari)
 NASA a dat publicitatii o noua harta a Antarcticii (1569 afisari)
 Cele mai bune fotografii ale anului (1127 afisari)
 Azerbaidjanul ar putea reporni razboiul cu Armenia (1063 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13868 sec.