Ziua Logo
  Nr. 4097 de marti, 27 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Contestarea deciziilor Curtii Constitutionale, in discutia instantei supreme
-- Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) ia in discutie astazi o sesizare cu privire la posibilitatea de a fi contestate deciziile Curtii Constitutionale, care sunt definitive si general obligatorii, Asociatia 21 Decembrie 1989 Bucuresti invocand dreptul la recurs.
Asociatia contesta Decizia Curtii Constitutionale in urma careia procurorii militari nu mai au dreptul de a cerceta civili -, aratand ca "dreptul la un recurs efectiv prevazut de articolul 13 din Conventia Europeana primeaza oricarei dispozitii interne, conform Constitutiei, iar acest recurs trebuie judecat". In motivele expuse, asociatia apreciaza ca "in chestiuni controversate sau in probleme de importanta capitala, precum dosarele revolutiei sau mineriadelor", pentru inlaturarea discriminarii, trebuie respectat dreptul oricarei parti interesate de a putea ataca deciziile in cauza, realizandu-se un control judiciar efectiv, asigurandu-se fara deosebire respectarea liberului acces la Justitie. "Intrucat Parchetul, in temeiul articolului 4 din Lega 304/2004, apara si drepturile si libertatile victimelor discriminate si prejudiciate grav de depasirea oricarui termen rezonabil (18 ani de la Revolutie) de solutionare a unor dosare intr-o prima faza de cercetare penala, iar potrivit articolului 45 Cod procedura civila poate exercita orice cale de atac impotriva oricarei hotarari, declararea prezentului recurs ne apare ca o indatorire a Parchetului, in incercarea restabilirii echilibrului just dintre victima si agresor", se arata, potrivit Mediafax, in actiunea asociatiei adresata Sectiei civile a ICCJ. "Declararea de catre procurori a unui asemenea recurs ca si pronuntarea unei decizii in favoarea victimelor regimului comunist ar fi o premiera in perioada postbelica, o restabilire in actiunea publica a echilibrului just intre victime si calai", afirma autorii sesizarii.
Acestia, invocand Conventia Europeana a Drepturilor Omului, resping teza potrivit careia deciziile Curtii Constitutionale nu ar mai avea cale de atac chiar daca sunt definitive. "Cum Legea Curtii Constitutionale 47/1992 se completeaza cu Codul de procedura civila, apreciem ca pot fi atacate cu recurs, aplicand dreptul comun -articolul 299 si urmatoarele din Codul de procedura civila - de catre Parchetul/procurorul general sau oricare alt procuror competent ca si de catre orice persoana interesata", se arata in actiunea asociatiei. Potrivit acesteia, din dispozitiile articolului 299 Cod procedura civila (Cpc) rezulta ca hotararile definitive se pot ataca cu recurs, astfel ca asociatia uzeaza de aceasta "modalitate legala".
Bogdan GALCA 
 Afisari: 385  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
LOL   de un electoral
A r h i v a
  Neglijenta criminala    2 comentarii
  Autocar in flacari    
  Roman injunghiat la Roma    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Efectul bulgarelui (4111 afisari)
 Prapadul (4014 afisari)
 Executat pentru ca a vorbit la telefon in strainatate (2172 afisari)
 Jurnalul unei luptatoare de gherila (2074 afisari)
 Un nou sef la SIE. Care-i jocul? (1534 afisari)
 Fostul prefect Mioara Mantale si actorul Adrian Paduraru s-au despartit (2750 afisari)
 Vadim despre Basescu: "Daca ma duc la Cotroceni, ma duc sa-l arunc pe fereastra" (2454 afisari)
 Verona ar putea deveni primul oras fara romani (1272 afisari)
 Vremuri grele pentru Ungureanu la SIE (1195 afisari)
 Razboinicul Luminii vrea sa imbrace politicienii in Becali (1083 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00856 sec.