Ziua Logo
  Nr. 4096 de luni, 26 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile dosare
Proba caselor
-- ZIUA va prezinta actul care dovedeste ca Basescu detinea, in acelasi timp, trei case de lux de la stat
Actul semnat de Traian si Maria Basescu la 14.10.2002
In goana sa de a pune mana pe cat mai multe case de lux din ograda statului, actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a uzitat in anii trecuti de cateva artificii juridice menite sa creeze o aparenta de legalitate aventurilor sale imobiliare. Asa se face ca, la momentul anului 2002, in cartea de identitate Traian Basescu avea un alt domiciliu decat cel al sotiei sale Maria Basescu, desi cei doi nu erau certati si nici nu locuiau la adrese diferite, dupa cum s-ar fi putut crede.
La data de 14.10.2002, cand au semnat la notar actul de vanzare al terenului rezidential pe care il detineau in Aleea Privighetorilor, Traian Basescu aparea in actul sau de identitate cu domiciliul in strada Maresal Constantin Prezan nr. 4 (locuinta de serviciu inchiriata de la stat), in vreme ce consoarta sa, Maria Basescu, domicilia in acte in strada Aviatorilor nr. 57 (vila inchiriata de la stat, dar revendicata de fostii proprietari). Basescu, primar general al Capitalei pe atunci, detinea in mod abuziv cele doua imobile primite de la stat, pe care nu dorea sa le cedeze dar, in acelasi timp, aparea alaturi de sotia sa si in calitate de chiriasi in imobilul din strada Stefan Mihaileanu nr. 2, ca urmare a semnarii contractului de inchiriere nr. 2069 din 14.08.2002 cu Administratia Fondului Imobiliar (AFI) din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Sa detii concomitent trei imobile ale statului, toate cu chirie, dupa ce ai avut un apartament proprietate personala si un teren in valoare de 360.000 dolari SUA reprezinta fara indoiala o performanta locativa, care a sfidat toate legile in vigoare, si pentru care oricine altcineva in locul lui Basescu ar fi fost tras la raspundere.
60.000 de dolari in cont in 1990
Dupa 1990, cand a venit de la Constanta la Bucuresti, pentru a prelua carma Ministerului Transporturilor, mai intai ca secretar de stat, iar apoi ca ministru, Traian Basescu a pornit o adevarata vanatoare de imobile de lux. Ajutat de protectorul sau, Petre Roman, cel care l-a lansat in politica si i-a increditat conducerea unuia dintre cele mai importante ministere, Traian Basescu a primit la 10 ianuarie 1991 un apartament de lux in Piata Victoriei (langa Guvern) pe str. Argentina nr. 2, bloc 12, et. 2, ap. 4. Imobilul provenea din fondul locativ de stat al Primariei Capitalei. La 22 august 1991 - dupa nici opt luni - Basescu a strambat din nas, deoarece locuinta nu se ridica la pretentiile sale si a informat ICRAL Herastrau ca renunta la apartament. In aceeasi zi, Petre Roman, pe atunci premier, a aprobat in mod abuziv ca lui Traian Basescu sa i se repartizeze vila de lux din B-dul Aviatorilor nr. 57, in care locuia nomenclaturistul Ion Popescu-Puturi, fost director al Muzeului PCR. Popescu-Puturi fusese somat de Sabina Negulescu (proprietara de drept a imobilului preluat abuziv de regimul comunist) sa-i predea vila, iar omul s-a lasat convins. Numai ca atunci cand Negulescu trebuia sa primeasca cheile casei de la nomenclaturistul care acceptase sa plece, la 28 august 1991, ICRAL Herastrau a intocmit contractul de inchiriere nr. 60.165 pe numele lui Traian Basescu. Acordarea vilei de lux s-a facut in conditii de profunda ilegalitate, intrucat, conform legii, Basescu nu avea dreptul la o asemenea vila, deoarece el detinea o alta locuinta inchiriata de la stat - un apartament de patru camere situat in Constanta, Aleea Zmeurei nr. 2, bloc U, scara A (pe care l-a cumparat in 1992). Iar pe de alta parte, familia Basescu se compunea din patru persoane (el, sotia si cele doua fiice), astfel incat nu intrunea cerintele legale pentru a detine in chirie cele sapte camere, plus dependinte (peste 300 m.p.), garaj si curte ale vilei din B-dul Aviatorilor 57. Cum la nivelul anilor '80 - '90, norma locativa de stat pentru o persoana era de 10 m.p. este evident ca Basescu a fost favorizat atat la momentul primirii apartamentului din Constanta, cat si la cel al apartamentului de lux din Argentina nr. 2 si al vilei rezidentiale din Aviatorilor 57. Faptul frapeaza cu atat mai mult cu cat capitanul de nava Traian Basescu avea la momentul Revolutiei 60.000 de dolari in cont si un automobil Audi - dupa cum singur a recunoscut in direct la TVR - iar un apartament in Centrul Civic sau in Piata Victoriei costa in jur de 5000 - 7000 de dolari. Cinstitul Basescu a considerat insa ca, daca a ajuns ministru, n-avea rost sa-si iroseasca banii agonisiti din specula de pe vapoare si a preferat sa dea iama in vilele de lux ale statului.
Barlogul "Vulpii"
Anul 1997 l-a prins pe Traian Basescu descoperit. Tihna din vila din Aviatorilor 57 i-a fost deranjata de vestea ca proprietarii de drept ai imobilului care locuiau intr-o magazie insalubra - familia Negulescu - au reusit sa-l castige in instanta.
Nu insa in mod definitiv si irevocabil. Aparator al proprietatii private, cum se pretinde in prezent, Basescu nu s-a grabit deloc sa evacueze cladirea, desi a fost somat in presa sa o faca, cu titluri de genul "Basescule, vila inapoi!". Desi nu recunoaste acest lucru, ba dimpotriva a negat cu vehementa chiar in comunicate ale Administratiei Prezidentiale, Basescu a mai ramas vreo cinci ani in imobil, pana in 2003, deoarece procesul a mai durat. Surse avizate ne-au informat ca s-au facut negocieri secrete cu batrana Negulescu sa accepte o alta locuinta, pana cand Basescu catadicsea sa paraseasca vila. Totul ca scandalul sa nu mai rabufneasca in presa si sa se uite. Profitand de faptul ca in 1997 vila din Aviatorilor a fost revendicata in instanta, Basescu, pe atunci ministru al Transporturilor, a solicitat o alta locuinta. Si a primit de la RA APPS cu titlu de locuinta de serviciu un apartament de lux in b-dul Maresal Prezan nr. 4, chiar langa Arcul de Triumf. Contractul expira in 2000, dar in acelasi an cand a devenit primar general, contractul din Prezan 4 i-a fost prelungit pana in 2003.
Nemultumit cu doua case de la stat (Aviatorilor si Prezan) in care locuia, dar din pacate nu putea sa le cumpere, primarul Basescu a pornit la vanatoarea unui nou imobil, de data asta din fondurile locative ale Primariei conduse de el. Initial a pus ochii pe un apartament de lux de peste 200 m.p. din B-dul Schitu Magureanu nr.19 in care a functionat inainte de 1990 fostul ODCD - Oficiul pentru Deservirea Corpului Diplomatic (care punea la dispozitie resedinte pentru ambasadori, consuli si firme de comert exterior cu regim special), devenit ulterior SC Locato SA. Problema lui Basescu a fost ca superbul apartament fusese deja repartizat chestorului Virgil Ardelean, zis "Vulpea", seful temutului serviciu de informatii al Internelor - DGIPI (fost "Doi s'un sfert"). La auzul dorintei lui Basescu, "Vulpea" s-a aratat gata sa renunte oricand la imobil. N-a mai fost nevoie intrucat Basescu a identificat un apartament si mai spatios, de 370 m.p. in Str. Stefan Mihaileanu nr. 2.
Minciuni sfruntate
Prin contractul de inchiriere nr. 2069 din 14 august 2002, sotii Maria si Traian Basescu au primit imobilul de la Administratia Fondului Imobiliar (cea care executa ordinele de repartitie date de oamenii Primariei).
Miscarea a fost facuta pentru a se crea aparentele indeplinirii conditiei prealabile de chirias si pentru a se putea purcede la vanzarea casei. Imobilul a fost cumparat prin contractul de vanzare-cumparare, incheiat cu AFI, nr. 4948 din 4 februarie 2003 contra sumei de 680 milioane lei vechi (echivalentul a 19.301 dolari la data tranzactiei), desi locuinta valora pe piata imobiliara cel putin de zece ori mai mult.
Scandalul casei din Mihaileanu nr. 2 a tinut capul de afis al intregii prese in 2005, cand dedesubturile au iesit la lumina. Basescu a mintit cu nerusinare, prin declaratii personale, ca va da vila inapoi si ca ar fi cumparat-o in baza Legii 10/2001, cand in actul de vanzare-cumparare era scris negru pe alb ca locuinta "se vinde in baza Legii 112/1995", fapt care vorbeste de la sine despre ilegalitatea tranzactiei. In sensul ca respectiva lege stipuleaza ca vanzarea de locuinte nerevendicate de fostii proprietari se poate face numai catre persoanele care erau chiriasi la data intrarii Legii 112/1995 in vigoare. Or, Basescu devenise chirias in august 2002. Prevedere care exista si in Legea 10/2001, cu care se "apara" Basescu.
De altfel, "saracul" Basescu care n-avea resurse sa-si cumpere o casa, mai achizitionase in 2000 un teren rezidential de 3.700 m.p. in centrul Capitalei pe Aleea Privighetorilor cu suma de 1,4 miliarde lei (50.000 dolari), pret de chilipir de circa sapte ori mai mic decat preturile precticate pe piata libera imobiliara. Teren gard in gard cu cel al afaceristului Costel Casuneanu, unul dintre "regii asfaltului" devenit miliardar pe contracte de drumuri cu bani publici. Casuneanu si Basescu sunt vechi prieteni, fapt recunoscut de presedinte. Acestea sunt datele din anul de gratie 2002, care au scos la iveala dimensiunile jafului locativ comis de Basescu.
Lacomia a dus la demascare
Documentul din facsimilul alaturat demasca toate minciunile prezidentiale. In contractul de vanzare-cumparare din 14.10.2002, prin care sotii Basescu au vandut pe bani grei (12 miliarde ROL - echivalentul in lei a 360.000 dolari catre numita Gabriela Blaj, din Oituz, o cunosinta a afaceristului Casuneanu, originar din Oituz) terenul din Privighetorilor nr. 86, Sector 1, apar consemnate de catre notarul public si domiciliile trecute in actele de identitate ale acestora. Astfel, la 14.10.2002, conform mentiunilor facute de notar, Traian Basescu domicilia in b-dul Maresal Constantin Prezan nr.4, ap.1, Sector 1. Iar Maria, sotia presedintelui, locuia in vila din str. Aviatorilor nr.57, Sector 1. Se demonstreaza astfel ca la 14.10.2002, Basescu statea in vila din Aviatorilor 57 (pe care a mintit ca a parasit-o din 1997), dar era concomitent chirias in b-dul Prezan 4, dar si in str. Stefan Mihaileanu nr. 2. Sa stai simultan in trei case inhatate de la stat este fara doar si poate cea mai notabila performanta post-decembrista in domeniu. Dar si cea mai abuziva in acelasi timp.
Basescu a insistat
Aventurile lui Basescu nu s-au oprit aici. Din cei 360.000 dolari primiti de la femeia din Oituzul lui Casuneanu, el si-a cumparat, tot in octombrie 2002, o vila in Baneasa, pe soseaua Bucuresti - Ploiesti nr. 137 (pret declarat 280.000 dolari), vila construita intamplator de cativa dintre "regii asfaltului". Tranzactia a facut subiectul unui dosar al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si s-a concretizat intr-un dosar penal omorat la DNA, pe motive de "imunitate prezidentiala". La cateva saptamani de la achizitie, Basescu a donat vila fiicei sale Ioana, pentru a pretinde apoi ca nu mai are nici o casa. Si a achizitionat la 4 februarie 2003 apartamentul din Serban Mihaileanu nr. 2, pe care nu mai avea nici un drept sa-l cumpere in conditiile in care mai avusese proprietati personale (apartamentul din Constanta si vila din Baneasa). Si ca si cand nu era de ajuns cat luase, in 2005, cand a devenit sef al statului, Basescu a primit de la RAAPPS o alta vila de protocol in Capitala, pe str. Turgheniev nr. 22 - 24, cunoscuta sub numele de "Vila Lac 3", in baza legii privind avantajele de care beneficiaza sefii de stat.
Cinci case de la stat
Prin urmare, se constata ca Basescu a primit ilegal, in 1980, patru camere in Constanta, desi nu avea familia suficient de numeroasa. Desi detinea aceasta locuinta, a primit abuziv in 1991 apartamentul din Argentina 2, iar apoi vila Aviatorilor 57, gratie binefacatorului sau Petre Roman. Dupa 1997 a primit locuinta de serviciu din Prezan 4, desi nu parasise vila din Aviatorilor 57, locuind in ambele pana dupa 2002, apogeu in care a reusit sa devina pentru a treia oara chirias simultan si in Serban Mihaileanu 2. Apartament de lux cumparat profund ilegal pe nimica toata, dupa ce s-a "descotorisit" de vila proprietate personala din Baneasa, "donata" peste noapte fiicei sale. Dar si de apartamentul din Constanta cumparat in 1992. Parchetele aflate insa la cheremul lui Basescu nu au ochi sa vada asemenea fapte. In final, obosit de atatea cazneli, Basescu a acceptat sa ocupe si "Vila Lac 3" din Turgheniev 22 - 24, averea publica fiind pentru el un magnet irezistibil. Iata profilul moral al celui care conduce Romania.
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC si Silviu ALUPEI 
 Afisari: 3483  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Doar o solutie.   de alwis46
Pastrez acest articol pentru colectia mea, ca sa imi aminteasca mai bine de ce-i Ba-secu la bulau,   de Raquel
Prostilor degeaba le spui adevarul, unii nu-s in stare sa-l vada altii nu vor, altii il vad strimb   de Huhurianu
Proba caselor...   de hej
Boala grea   de FB
Huooo !   de Arogantu'
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Proba caselor (3483 afisari)
 Oalele sparte (3438 afisari)
 Referendumul rupe PSD (2843 afisari)
 Reactiile liderilor politici dupa rezultatele exit poll (2469 afisari)
 A murit actorul Radu Panamarenco (2004 afisari)
 Parlamentarii europeni saluta votul romanilor si-l critica pe Basescu (1835 afisari)
 BEC: PD- 28,78%, PSD - 23,14%, PNL - 13,45% (1588 afisari)
 Cioroianu, Chiuariu si David, vizati de remaniere (1289 afisari)
 Teste de paternitate, pe rafturile farmaciilor (1250 afisari)
 Lista celor 35 de europarlamentari romani (1123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03019 sec.