Ziua Logo
  Nr. 4093 de joi, 22 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Contre CSM-Chiuariu
-- Tudor Chiuariu declara ca Justitia sufera de o stare generala de impunitate, Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca declaratiile sunt exagerate
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciaza ca declaratiile ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu - potrivit carora justitia din Romania sufera de o stare generala de impunitate - sunt exagerate si dovedesc necunoasterea principiilor de functionare a justitiei europene. CSM arata ca "independenta judecatorilor nu este o creatie a legislatiei romanesti, ci este un principiu afirmat de toate statele comunitatii europene in aplicarea prevederilor articolului 6, alineatul 1, din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale".
Acuzatia de "impunitate a magistratilor" dovedeste ignorarea masurilor adoptate de catre sectiile Consiliului Superior al Magistraturii, atat ca instante disciplinare, cat si in exercitarea atributiilor de aplicare a unor sanctiuni, magistratilor care detin functii de conducere, sustine CSM. Tudor Chiuariu a declarat, marti, ca Justitia din Romania, monitorizata cu strictete de catre Uniunea Europeana, sufera de "o stare generala de impunitate" a magistratilor, care "obstructioneaza" reformele si lupta impotriva coruptiei. "Magistratii confunda prea des independenta cu lipsa responsabilitatilor", a afirmat Chiuariu in cursul unei conferinte cu presa straina de la Bucuresti. "Pana nu de mult existau prea putine garantii pentru independenta Justitiei. Acum insa, exista o stare generala de impunitate a magistratilor, care, orice ar face, nu risca sa fie exclusi din magistratura", adauga ministrul Justitiei, Chiuariu.
Deficit grav de magistrati
CSM mai sustine ca sistemul judiciar romanesc se confrunta cu un grav deficit de magistrati, explicand totodata cele trei modalitati de numire in magistratura. "Legea prevede trei modalitati de numire in magistratura: admiterea in magistratura prin Institutul National al Magistraturii; admiterea in magistratura pe baza de concurs pentru juristii cu minim cinci ani vechime; admiterea in magistratura pe baza de interviu pentru juristi cu o vechime de minim zece ani", precizeaza CSM. Potrivit Consiliului, ponderea cea mai mare in mecanismul admiterii in magistratura o are examenul organizat prin Institutul National al Magistraturii. "Numirea in magistratura pe baza de concurs pentru juristii cu minim cinci ani vechime nu a dat rezultatele asteptate, fiind admisi un numar extrem de redus de magistrati. In concluzie, nu s-a justificat alocarea unor resurse financiare si umane importante pentru organizarea unui astfel de concurs", arata CSM. Directorul adjunct al Institutului National al Magistraturii, Lavinia Lefterache, a afirmat ieri ca a solicitat CSM sa clarifice reglementarile privind concursul de admitere in magistratura. "Concursurile trebuie sa fie in sarcina CSM. Ceea ce solicitam noi este un ultim efort al Consiliului in privinta clarificarii carierei magistratilor. Ne dam seama ca in ultimii trei ani Consiliul a facut foarte multe modificari, dar ne dam seama ca este nevoie de o stabilitate legislativa si ca este nevoie ca aceste modificari sa fie verificate in timp", a sustinut directorul adjunct al INM, Lavinia Lefterache. Judecatoarea Lefterache a spus ca ar fi de dorit ca modalitatea de admitere in magistratura sa fie aceeasi, sa nu se creeze discriminari intre categorii deosebite. "Acest lucru sa fie hotarat de CSM in asa fel incat sa se asigure un standard ridicat pentru sistemul judiciar", a mai sustinut Lavinia Lefterache, citata de Mediafax. Din acest motiv, conducerea INM a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o propunere de modificare legislativa pentru organizarea examenului de admitere in Institut si examenul de admitere in magistratura, nu si alte examene care tin de promovarea magistratilor.
Bogdan GALCA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Are dreptate tircovnicu'   de bolovan gheorghe
justitia se misca categoric mult mai bine !   de avarfreson
A r h i v a
  Improprietarire ilegala pentru familia Stoica    3 comentarii
  ZIUA si replica    
  Politisti italieni acuzati    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Feuda lui Patapievici (3414 afisari)
 Operatiunea Dragonul (2786 afisari)
 Si-a dat sotul in judecata ca a castigat la loterie (2766 afisari)
 Boicot prezidential (2622 afisari)
 Presedintele Elodia (2286 afisari)
 Lagarele staliniste din Kazahstan, "Auschwitz-ul" militarilor romani (1875 afisari)
 Rudele Elodiei chemate la Parchet (1470 afisari)
 Traficul din Bucuresti are o harta online (1206 afisari)
 Criza economica din Transnistria poate determina o revolta populara (1082 afisari)
 Amenintarea fisticului si criza nucleara iraniana (952 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01163 sec.