Ziua Logo
  Nr. 4091 de marti, 20 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Va astept la "Gaudeamus"
Miruna MUNTEANU 
-- Abuzez fara remuscari de calitatea mea de comentator al ziarului ZIUA pentru a face reclama unei afaceri in care m-am implicat de curand. Afacerea nu e a mea, ci a aceluiasi grup de presa care editeaza acest cotidian, asa ca nu ma banuiti de interese personale meschine. Nu, nu am procente din profit. Si chiar daca as avea, nu mi-ar folosi la nimic. Fiindca, in ziua de azi, e aproape imposibil sa castigi bani facand carti.
Da, am preluat recent conducerea Editurii ZIUA. Si m-am ingrozit constatand ce cumplita echilibristica financiara se afla in spatele fiecarui titlu. M-au uluit lefurile de mizerie din bransa. Chiar si la "marile case" romanesti, la a caror notorietate si forta nu putem deocamdata decat sa visam. Pentru un venit decent, un redactor sau un traducator este obligat sa jongleze vreo doua-trei job-uri, sa-si ia adio de la zilele libere si, la nevoie, sa-si petreaca noptile in fata computerului. Nu fiindca patronii sunt haini. Ci pentru ca o salarizare mai buna ar mari costurile de productie si ar face pretul cartilor de-a dreptul prohibitiv pentru majoritatea populatiei. Si asa sunt scumpe. Si asa sunt un produs greu vandabil.
Din pacate, criza pietei de carte din Romania nu poate fi pusa exclusiv pe seama puterii de cumparare reduse a populatiei. Radacinile problemei sunt mult mai adanci si mult mai grave. De fapt, lumea nu prea mai citeste.
Imi amintesc cu nostalgie de vremurile cand cartile se vindeau pe sub mana, la suprapret si cu pile. Sau de interminabilele cozi de la librarii, din primavara lui 1990. De volumele care se deschideau singure la anumite pasaje, recitite mereu. Timpurile acelea s-au dus. Azi, librariile supravietuiesc vanzand ceaiuri sau valize. In casele oamenilor cu bani, "dressingul" a inlocuit biblioteca. Aproape ca a disparut si obiceiul de a oferi carti drept cadou la aniversari. Lectura a iesit, se pare, din viata noastra. Fenomenul nu este, insa, unul romanesc.
In lumea noastra din ce in ce mai globalizata se citeste tot mai putin. Putin si prost. Adica prostii. In topul vanzarilor nu troneaza nicaieri marii clasici, sau laureatii premiului Nobel pentru literatura. Incasarile spectaculoase le inregistreaza Harry Potter, memoriile scandaloase ale vreunei celebritati sau ineptele "manuale pentru a reusi in viata", care te invata orice: cum sa te mariti cu un miliardar, sa te pui bine cu seful, sau sa tratezi depresia animalelor de companie. A propos, intr-un astfel de "ghid" am citit ca nu e "feng shui" sa pastrezi multe carti in casa. Pentru fiecare volum nou, ar trebui sa te descotorosesti imediat de unul vechi - Doamne fereste sa nu se incropeasca de-o biblioteca! Ar fi de prost gust si complet nefast. "Ai aflat cine e criminalul? Arunca repede cartea si ia alta"- ne indeamna noii guru ai literaturii de consum.
Statisticile demonstreaza ca si in alegerea cartilor devenim din ce in ce mai mult prizonieri ai actualitatii, ai pseudo-utilitarului si ai divertismentului facil. Nu e de mirare ca cititul pierde teren in favoarea televiziunii si a Internetului. Nu se anunta vremuri bune pentru industria cartii. Si totusi...
Intr-o civilizatie a efemerului, avem nevoie de cateva repere stabile. Nu le cautati pe micile ecrane sau pe marile stadioane. Peste sase luni, nu ne vom mai aminti nici de Elodia, nici de scorul meciului cu Bulgaria. Cu atat mai putin de declaratiile belicoase care inflameaza azi scena politica. Exista, insa, carti pe care le tinem minte toata viata. Va invit sa le cautati la Gaudeamus. Ne vedem acolo.
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Nu cartea, ci informatia ce o contine e importanta   de georgems
Optimism   de DonS
activitate pe cale de disparitie - cititul   de bujor64
   de Isidor Livia
Doamna Miruna Munteanu   de Isidor Livia
Sa plangem moartea omului si nu descompunerea hoitului   de toni
carti self-help   de bogdanno
Strigoii merg pe strada, vorbesc, uneori ii vedem la televizor,   de Mos_Tautu
Va astept la "Desteapta-te romane"!   de ionescu
Succes la faliment !   de CALUGARUL
Da taica asa-i, sa citeste mult mai putin ca pe vremuri.   de Huhurianu
A r h i v a
  Romani, salvati valorile europene!    9 comentarii
  Limitele diplomatului si ale cronicarului    24 comentarii
  Prietenii nostri, dictatorii    5 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Arma crimei (6016 afisari)
 Prognoza mea (4391 afisari)
 DNA prins cu fofarlica (3173 afisari)
 Scandalul Shirley Temple (2580 afisari)
 Tinu a fost exhumat (1973 afisari)
 Putin ameninta NATO cu o riposta nucleara (2015 afisari)
 Concluziile medicilor legisti: Tinu a murit in urma accidentului de masina (1740 afisari)
 Italienii cred ca au descoperit "grota gemenilor Romulus si Remus" (1299 afisari)
 Basescu a interzis parada militara de la Alba Iulia (1234 afisari)
 Leul in cadere, euro, nou record in fata dolarului (1137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84492 sec.