Ziua Logo
  Nr. 4085 de marti, 13 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Un presedinte pentru nostalgia totalitara
Roxana IORDACHE 
-- Am incercat sa respect embargoul de o luna pe care l-a propus doamna Norica Nicolai, in semn de protest fata de comportamentul presedintelui Basescu. Pentru ca a trebuit sa ma refer la seful statului, cel putin nu i-am pomenit numele. Era gresit sa nu-i semnalez derapajele. Ar fi convenabil pentru Cotroceni ca toti criticii presedintelui sa taca si sa se auda doar corul de laudatori.
Embargoul la noi e imposibil. Iar un embargo nu are sens decat daca este asumat de toti publicistii. Abia un boicot al presei nationale l-ar anihila pe seful statului, care fara mediatizare nu exista. Ca orice politician, de altfel. Numai ca Traian Basescu este un personaj eminamente publicitar. Nu presedinte-jucator, ceea ce nu exista decat fie in regimuri totalitare, fie in SUA, unde, insa, presedintele este seful Executivului, adica prim-ministru. Ceea ce in realitate nu i-ar conveni, pentru ca functia de premier presupune munca, nu doar indicatii pretioase. Activitate (co)ordonata si aplicata, nu provocare de haos. Obiectul muncii presedintelui Basescu este scandalul spectacular. Presedintele Basescu e un perpetuu jucator electoral. La cacealma. Fara sa mai poata pacali pe cineva din medii politice avizate, dar reusind inca sa duca de nas exact pe cine are interesul: populatia. Cel putin o parte considerabila. Victima colaterala: acea parte a societatii civile care vrea - si isi inchipuie ca presedintele tarii ii poate asigura - exact contrariul a ceea ce-si doreste populatia sustinatoare.
Populatia este destinatara declaratiilor deliberat scandaloase ale presedintelui Basescu. Jucator al rolului de justitiar. Care acuza discretionar. Peste justitie. De ce are el priza la populatie? Tocmai prin prisma nostalgiei totalitare pe care o alimenteaza in permanenta. Ce vrea, de fapt, populatia? Vot uninominal, reforma morala? Sunt doar momeli pentru intelectuali. In realitate, populatia ar vrea Marea Adunare Nationala, partid unic, presedinte-tatuc, locuri de munca neconditionate de munca, salarii mari si distractie. Romanii, experti in micro-coruptie, resping coruptia la nivel macro nu din vointa de dreptate, ca dovada si insensibilitatea fata de tema restitutiei proprietatilor furate, ci din vechiul reflex al luptei de clasa egalitare. Presedintele Basescu foloseste cliseul cu oligarhii la fel cum folosea presedintele Iliescu refrenul cu mosierii.
Populatia are nostalgii totalitare. Daca Ceausescu nu tinea poporul in nevoi, nici nu cadea. Teroarea nu genera proteste. Ci le prevenea. Si pentru ca Romania ramasese ultima tara comunista din fostul lagar, poporul a fost impins sa se revolte. S-a revoltat cu greu. Si doar la nivel minoritar. Multimile s-au revarsat in strada numai dupa ce au aparut Mircea Dinescu si Pino Caramitru la televizor. Forta mediatica este cea care genereaza evenimentul. La fel s-a intamplat si in iunie 1990, cand minerii au invadat centrul Capitalei la apelul paramilitar al presedintelui Iliescu, in conditiile in care nu existau televiziuni alternative.
Presedintele Basescu foloseste la maximum arma mediatica, fiind prezentat pozitiv de marea majoritate a televiziunilor si de cateva cotidiene importante. Rulate ca presul sub picioarele sefului statului. Prin intermediul lor, presedintele Basescu propaga spectacolul de scandal. Si isi permite orice, inclusiv incalcarea Constitutiei, fiind constient ca tocmai atitudinea totalitara place populatiei. Cerc vicios. Si joc periculos.
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
   de Arogantu'
roxana, basescu e un politician si n-ai decat   de simiondan
Sa scapam   de one
E plin de adevaruri evidente articolul matale, Roxana, felicitari!   de Huhurianu
embargoul tau...   de vallya
Populatia ?! Care ?   de Ghita Bizonu'
d-na norica   de cinnick
Basescu   de moga
Roxana   de Un Agricultor
Vreau scandal cu orice pret ! Jos cu Basescu !   de ionion
Ce fel de sef ?   de sandu gmail
Roxana   de puiu1952
Mai are 10 zile si inca n-a Lovit Decisiv ! Mare atentie !!!   de johnson
Draga Roxana   de neamtu tiganu
Nimeni n-a spus lucrurilor mai pe nume ca Dvs.   de Petre S
Embargoul nu a existat niciodata   de Mos_Tautu
A r h i v a
  Cioroianu redivivus: veni-va vremea!    6 comentarii
  Cine este de vina pentru insecuritatea italienilor?    4 comentarii
  Ioan Gura de Aur: un exilat in cer    5 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Bocet pentru mafia asfaltului    2007-11-12
  Coposu e de vina!    2007-11-10
  Modificarea Constitutiei, un imperativ categoric    2007-11-09
  Tiganii romani si munca la negru din Italia    2007-11-08
  Moartea Giovannei Reggiani si replica fascista    2007-11-06
 Top afisari / comentarii 
 Baniciu suntat de Covaci la decoratie (3865 afisari)
 Dumnezeu nu bate cu batul! (3643 afisari)
 Precedentul Chirieac (2773 afisari)
 Ioan Gura de Aur: un exilat in cer (1966 afisari)
 Francezii si olandezii - favorabili desfiintarii Belgiei (1813 afisari)
 O miscarea italiana neo-fascista sustine diferenta intre romi si romani (1277 afisari)
 Valeri Litkai: Romania si Bulgaria sunt "paduchii" Statelor Unite (492 afisari)
 Retele de hackeri romani, desfiintate de politistii (448 afisari)
 O grupare terorista cu ramificatii in Italia actiona de pe teritoriul Romaniei (409 afisari)
 Argint ii cere scuze lui Tariceanu si renunta la cetatenia romana (385 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12484 sec.