Ziua Logo
  Nr. 4083 de sambata, 10 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Povestea lui Pekka, elevul criminal
Desi au trecut doua zile de la masacrul de la liceul Jokela din Tuusula, finlandezii nu-si revin nici acum dupa socul vestilor tragice. Focurile trase de un student asupra colegilor sai au deschis o dezbatere cu privire la controlul politiei asupra armelor, avand in vedere ca elevul respectiv cumparase legal pistolul pentru a comite masacrul. Finlanda este tara cu cel mai prestigios sistem educativ din lume, dar si a treia tara cu cel mai mare numar de arme pe cap de locuitor. Aceste statistici nu erau ingrijoratoare pana ce nu s-a produs la data de 7 noiembrie carnagiul de la liceul Jokela, unde un elev de liceu a ucis opt persoane dupa care s-a sinucis.
Acum, in fata socului si consternarii nationale, tara a angajat o dezbatere privind controlul asupra armelor de foc, noteaza ziarele Estrella Digital si El Pais. Societatea finlandeza incearca sa-si explice cum a fost posibil ca un tanar, aparent normal, sa fie capabil sa comita o asemenea crima planuita cu atata sange rece, fara ca nimeni sa-si fi dat dat seama de intentiile sale, desi o anuntase cu o zi inainte pe Internet. "Nu este posibil ca asa ceva sa se intample in Finlanda", a fost primul lucru la care s-a gandit un jurnalist al ziarului Helsingin Sanomat, care a asistat la panica instalata in randul elevilor de la colegiul unde au avut loc crimele. Ca si el, majoritatea finlandezilor nu pot inca sa-si creada ochilor ca un asemenea lucru oribil s-a petrecut in tara lor, si nu in SUA, unde acest tip de crime sunt, din pacate, relativ frecvente.
Fanul asasinilor americani
Asasinul, a carui identitate a fost confirmata de politia finlandeza sub numele de Pekka-Eric Auvinen, s-a inspirat tocmai din masacrele comise de elevii din SUA in ultimii ani. Intr-una din inregistrarile video pe care le-a postat pe portalul YouTube, Auvinen prezenta imaginile celor doi tineri cu fetele acoperite de cagule, care au asasinat 15 elevi la liceul Columbine, din Colorado, in aprilie 1999. Inregistrarea video prin care Auvinen isi anunta inca din ajun crima pe care dorea sa o comita, intitulat "Masacru la institutul Jokela - 7.11.2007, prezinta, pe de alta parte, o asemanare sinistra cu imaginile postate de studentul sud-coreean Cho Seung Hui, care a omorat 32 de persoane la Universitatea Politehnica din Virginia (SUA) in urma cu sapte luni.
Atat Auvinen cat si Cho se filmasera indreptand pistolul spre camera, iar fotografia este luata exact din acelasi unghi, cu teava pistolului care le acopera o parte din fata. Potrivit colegilor de clasa, Pekka-Eric Auvinen era un tanar de 18 ani aparent normal. Totusi, mai tarziu s-a dovedit ca de fapt era un elev care lua antidepresive din cauza problemelor psihice. Si chiar daca masacrul a surprins pe toata lumea, totusi a fost cineva care a anticipat, intr-un fel, ceea ce avea sa se intample, fara sa-i dea insa importanta. Administratorul YouTube a postat un comentariu propriu pe Internet, alaturi de imaginile video ale "pistolarului" finlandez, si care, citit acum, pare si mai sinistru: "60 de miligrame pe zi evita masacrele in scoli", comentariu referindu-se la antidepresivele pe care le lua asasinul.
Inteligenta peste medie
Pekka Eric Auvinen il admira pe Adolf Hitler, il citea pe Nietzsche si era un elev stralucit care fusese sicanat de cateva ori de catre colegi. Acesta este profilul intocmit de politie tanarului care a intrat in colegiul Jokela din Tuusula, localitate aflata la 60 de kilometri de Helsinki, unde a tras 69 de gloante. Alte 320 au fost gasite alaturi de corpul sau fara sa fi fost folosite. Politia a informat ca dupa ce a omorat-o pe directoare, pe asistenta cabinetului medical si pe sase colegi ai sai, autorul masacrului a incercat sa dea foc la cladire. In acel moment in liceu se aflau circa 500 de elevi. Anchetatorii nu stiu clar daca el isi cunostea victimele, ori acestea au fost alese la intamplare. Unul dintre colegi l-a descris pe Auvinen drept un tip "ciudat", predispus spre violenta, insa nimeni nu si-ar fi inchipuit ca "va face asa ceva". De fapt, intr-un din videourile postate pe YouTube, Auvinen spunea ca nu-i raman decat doua optiuni: sa continue sa ia medicamente ori sa-si foloseasca arma, pe care o botezase "Catherine". Pekka a lasat, de asemenea, o nota in care isi lua adio de la familie. Potrivit profesorilor sai, tanarul avea o inteligenta peste medie insa unii colegi au marturisit ca el fusese tinta unor hartuieli din partea colegilor sai. Probabil ca aceasta combinatie de factori a fost cea care l-a impins sa comita masacrul impotriva celor pe care i-a numit "o rusine la adresa speciei umane". In Finlanda exista 1,6 milioane de arme de foc la o populatie de 5,2 milioane de locuitori, fapt ce o plaseaza pe locul trei al tarilor cu cel mai mare numar de arme per capita. Comisarul sef al politiei din Helsinki, Jan-Olof Nyholm, a confirmat ca asasinul a cumparat legal pistolul folosit impotriva colegilor, modelul Sig Sauer Mosquito de calibrul 22 de mm. Purtatorul de cuvant al politiei a spus ca tanarul a obtinut permis de port arma, la 19 de octombrie, si ca facea parte dintr-un club de tir. (B.M.)
Alte articole
  Masacrul de la liceul Jokela    (Magazin, 2007-11-08)
A r h i v a
  "Harry Potter", pe primul loc in topul celor mai recitite carti    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Ploi multe    
 Top afisari / comentarii 
 Repetentul Cioroianu (2607 afisari)
 Romani Criss cheama la anarhie in Bucuresti (2536 afisari)
 "Schisma" nationalista este definitiva (2513 afisari)
 Fals la Tantum (2338 afisari)
 Ministrii Interpol (2334 afisari)
 Dezastru ecologic in Marea Neagra (768 afisari)
 Bogdan Chireac a demisionat de la ziarul "Gandul" (734 afisari)
 Roman impuscat in Italia (576 afisari)
 Trei ani de la moartea lui Yasser Arafat (167 afisari)
 Presedintele pakistanez desfiinteaza Parlamentul (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01213 sec.