Ziua Logo
  Nr. 4083 de sambata, 10 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Haos la Spitalul Judetean Timisoara
-- Managerul Spitalului Judetean Timisoara a tarat institutia in peste 550 de procese si este acuzat de afaceri ilegale, conducere discretionara si irosirea banului public * Acesta este protejat de consilierul prezidential Virgil Paunescu
Spitalul Judetean Timisoara se afla intr-o situatie dezastruoasa din cauza directorului Mihai Edmond Ionac (foto) care a reusit performanta de a contabiliza peste 550 de procese. La ora actuala, numerosi medici il contesta vehement pe Ionac, acuzandu-l de afaceri ilegale, conducere discretionara, irosirea banului public si alte ilegalitati de o mare gravitate. Cu toate acestea, Ionac este mentinut in functie datorita protectiei pe care o are din partea consilierului prezidential prof. univ. Virgil Paunescu.
Acesta din urma a fost presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in 2000, ca in perioada mai - octombrie 2005 sa ocupe functia de director al Spitalului Judetean Timisoara. La acea vreme, Mihai Ionac era adjunctul sau. La sfarsitul lui 2005, Eugen Nicolaescu l-a promovat pe Paunescu in functia de ministru � secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Daca motiunea de cenzura initiata anul trecut de PSD impotriva lui Nicolaescu ar fi trecut, Virgil Paunescu era pregatit sa-i inhate colegului sau de partid functia de ministru. Asa, s-a trezit demis de acesta, la data de 20.06.2006, din cauza numeroaselor divergente de opinie in legatura cu unele proiecte ale ministrului.
Cum inca de pe atunci este de presupus ca Paunescu actiona ca un spion in tabara dusmana, Traian Basescu nu l-a lasat de izbeliste la greu. Astfel, la 11.07.2006, seful statului a semnat un decret de numire a acestuia in fruntea Departamentului de Sanatate Publica, care departament a fost creat special pentru el la Cotroceni. Asadar, Virgil Paunescu a devenit consilier prezidential in mod cat se poate de ciudat, de vreme ce se declara inca liberal.
Din aceasta pozitie, Paunescu il sprijina in totalitate pe fostul sau adjunct Mihai Edmond Ionac, in ciuda situatiei dezastruoase in care se afla Spitalul Judetean din Timisoara. Sustinerea lui Paunescu s-a vazut cu ocazia examenului pe care Ionac l-a sustinut pentru confirmarea in functia de manager al Spitalului Judetean Timisoara. Ionac nu a reusit sa obtina nota de trecere la acel examen, dar a ramas in fruntea spitalului datorita sprijinului venit de la Cotroceni, prin intermediul consilierului Virgil Paunescu. Acesta i-a aranjat lui Traian Basescu o vizita de lucru la Timisoara, vezi Doamne pentru inaugurarea noii intrari in spital. Intrare ce nu era gata, motiv din care presedintele a luat-o aiurea printr-un magazin ce functioneaza la parterul cladirii. Ca sa depaseasca situatia jenanta, Basescu a cumparat un pachet de cafea, pe care ulterior l-a daruit unei paciente. Pe urma i-a fost prezentat managerul Mihai Ionac, cu laudele de rigoare, chit ca acesta tocmai picase examenul pentru ocuparea functiei. La scurt timp, Ionac a depus o contestatie fata de rezultatul concursului, in urma careia comisia de examinare i-a marit nota, confirmandu-l in functia de manager. La aceasta smecherie au contribuit din plin laudele publice acordate de Traian Basescu.
Camarila lui Ionac
Noul manager a adus spitalul intr-o stare de haos. El a lichidat pentru inceput departamentul administrativ al institutiei, aducand oameni care sa-i fie fideli trup si suflet. Pe urma, a creat Asociatia "Prof. dr. Iosif Bulbuca", al carei presedinte a devenit (peste mai bine de un an facandu-se presedinte onorific), pentru derularea unor afaceri situate dincolo de lege, dupa cum reiese dintr-un memoriu colectiv inaintat ministrului Sanatatii Publice de mai multi medici. "Toate firmele furnizoare de medicamente si materiale sanitare care au relatii contractuale si comerciale cu spitalul depun in contul deschis de catre asociatia sus-mentionata la Banca Tiriac un procent din valoarea acestor contracte. Astfel, aceasta asociatie poate plati diferentele fata de contractele initiale incheiate pentru lucrari executate de societatile comerciale agreate in mod special de catre manager sau le poate incredinta direct lucrari pentru spital, fara organizare de licitatie publica. Aceste asa-zise sponsorizari ar putea fi directionate spre contul specific de donatii al spitalului, contabilizate, utilizate si controlate conform legislatiei in vigoare si nu trecute prin conturile acestei asociatii", se mai arata in memoriul colectiv inaintat ministrului Eugen Nicolaescu.
Bolnavi batjocoriti
Ca sa faca economie, managerului Mihai Ionac i-a venit "minunata" idee de a-i pune pe bolnavi sa semneze o declaratie pe propria raspundere, prin care se angajau sa plateasca medicamentele si materialele pe care spitalul nu le putea asigura.
In cazul in care pacientii nu aveau resursele necesare, erau inscrisi pe o lista de asteptare, urmand a fi chemati pentru internare spre sfarsitul anului, cand fondurile oricum erau pe terminate. Ca sa intareasca aceasta decizie inumana, Ionac a mai dat una, de punere urgenta in aplicare a acestei aberatii. In acelasi timp, pe site-ul spitalului au fost postate responsabilitatile si metodologia de aplicare aferente.
Interesant este faptul ca, in cadrul consiliului stiintific, majoritatea sefilor de sectii s-au opus obligarii pacientilor de a-si plati medicamentele si materialele sanitare pe perioada internarii. Numai ca jurista spitalului, Madalina Sauca, a sustinut ca aceasta decizie are o baza legala, numai de ea stiuta. In concluzie, aberanta dispozitie a fost emisa, managerul Ionac sustinand in fals ca detine acordul consiliului stiintific. Ceea ce a facut ca bolnavilor cu venituri reduse sa li se inchida usa in nas, atata timp cat ideea directorului a functionat, inainte de a fi desfiintata de minister.
Chipurile, tot in scopul obtinerii unor economii, Mihai Ionac a dispus si externalizarea serviciului de paza al spitalului. Consilierul juridic al spitalului de atunci, Sorin Constantin Pescarovici i-a atras atentia ca trebuie organizata o licitatie publica, in baza OG nr. 60/2001. A doua zi, la 2.12.2005., Mihai Ionac l-a demis din functie. Mai tarziu, Pescarovici a aflat cu stupoare - dupa cum precizeaza si in plangerea penala inaintata DNA, in care il acuza pe manager de "infractiuni de coruptie, abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual, instigare la fals si spalare de bani" - ca serviciul de paza a fost incredintat SC EREVA PROTECTION SRL, in urma unei selectii de oferte trucate. Respectiva firma fusese infiintata cu doar trei luni inainte, parca special ca sa fie aleasa de Ionac. Ba mai mult, ofertele altor firme de paza au fost atat de false, incat nici una dintre acestea nu le-a recunoscut. La ora actuala, fostii paznici ai spitalului, care primeau 400-500 RON/luna au fost concediati, pentru noii bodyguarzi platindu-se acum 1800 RON/luna.
Schimbari si la sistemul informatic
La haosul instituit de directorul Mihai Ionac a contribuit din plin si schimbarea sistemului informatic existent si functional de aproape patru ani in cadrul spitalului.
Peste noapte, acesta a hotarat sa organizeze o licitatie pentru incredintarea informatizarii, denuntand de capul lui contractul incheiat cu INFO WORLD. Interesant este faptul ca respectivul contract avea sa se incheie in trei luni de zile, data de la care toate echipamentele IT intrau in proprietatea spitalului.
Ulterior a aranjat organizarea unei licitatii, la care s-au inscris trei firme participante. INFO WORLD a fost exclusa inca de la inceput, sub pretextul ca n-ar fi mentionat pe plicul cu oferta toate datele sale de identificare. Ceea ce constituie o minciuna, dar asta conteaza mai putin. Ce este mai interesant, licitatia a fost castigata de o mai veche cunostinta de-a noastra, si anume SC Romanian Soft Company (RSC). Firma creata de liberalul Sebastian Theodor Gheorghe Vladescu, fost consilier si ministru ani buni la Finante, pana sa fie demis, de curand, din Cabinetul Tariceanu. RSC a penetrat pana acum circa 30 de spitale din tara, printre care se numara si "Prof. dr. Dimitrie Gerota" al Ministerului de Interne si "Prof. dr. Agrippa Ionescu" al SRI. Cu mentiunea ca ultimelor doua spitale softurile le-au fost donate, nu vandute. Chiar daca Vladescu s-a retras din actionariatul acestei firme, nu putem omite faptul ca softul vandut de RSC este furat de la SC OMNIS GROUP SRL si inregistrat la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor, furtul de inteligenta aflandu-se inclusiv in atentia OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda) de la Bruxelles. Si asta nu e tot. La data licitatiei trucate, Ionac a optat pentru produsul piratat de RSC, acceptand ca acesta sa devina functional in urmatoarele opt luni de zile. Adica, a renuntat la un soft care mergea fara probleme, cand mai erau doar trei luni pana la expirarea contractului - spitalul devenind ulterior proprietarul echipamentelor -, pentru un soft care nu functiona. La mai bine de un an de zile de-atunci, dupa cum ne-au confirmat mai multi medici din Spitalul Judetean Timisoara, softul RSC este o catastrofa. Iata ce ne-a declarat unul dintre acestia sub protectia anonimatului: "Programul Hipocrate este o mizerie. Adesea cade sistemul, iar bolnavii raman fara medicamente. Nu putem face prescriptii, internari si iesiri etc. Specialistii RSC si acum tot mai imbunatatesc la el. Nu pot intelege de ce a fost schimbat un program bun cu unul dezastruos? Bati unul dintre codurile primite de la minister si apare altceva. Astia nici macar nu si-au actualizat softul. Programul pica atunci cand vrea el. Daca se intampla la ora opt dimineata, intreaga activitate a spitalului e paralizata. Suntem nevoiti sa introducem datele retroactiv, pana sistemul nu cade din nou. S-au depus reclamatii si la minister in legatura cu aceasta catastrofa, dar degeaba".
Bani pe apa sambetei
Cu toate ca managerul Mihai Ionac se plange in permanenta de lipsa fondurilor, acesta este acuzat ca iroseste banii publici fara discernamant. Iata cateva exemple in acest sens:
- consultanta tehnica cu SC GETTORA SRL, al carui manager este Virgil Anghel, devenit ulterior Director Administrativ al Spitalului si omul de incredere al lui Ionac;
- consultanta juridica cu Madalina Sauca, devenita ulterior consilier juridic al spitalului;
- consultanta si cursuri de management sanitar prin SC KALEXIS, reprezentata de Dr. Sturz, care a primit si contracte de reparatii la Spitalul Bega, prin asociere cu Spitalul Judetean Timisoara. Prin sotia sa, dr. Sturz reprezinta si interesele SC MEDICAVER-SINEVO, care a inchiriat, printr-o licitatie trucata, un punct de recoltare privat in cadrul laboratorului Spitalului Judetean.
In episodul urmator al anchetei noastre jurnalistice vom prezenta pe larg si parerea managerului Ionac, in legatura cu acuzatiile care i se aduc. Din informatiile noastre, situatia jenanta existenta la Timisoara ar urma sa fie stopata curand, in urma unui control efectuat de Corpul de control al ministerului.
Paunescu recunoaste
Contactat de ZIUA, consilierul prezidential Virgil Paunescu (foto) a recunoscut ca l-a sprijinit pe directorul spitalului. "Pozitiile acestea de directori de spitale - nu-i un mare secret - sunt algoritmate politic. Mihai Ionac este membru PNL si era coleg cu mine la partid. Sigur ca si eu l-am sprijinit, dar in primul rand il sprijina partidul. Nu eu sunt partidul, iar de cand am devenit consilier prezidential ma aflu intr-alta tabara decat cea a PNL si este exclus sa-l mai pot sprijini. Am ramas membru de partid, dar de mai mult de un an de zile sunt la Cotroceni. Relatiile mele cu ei sunt foarte reduse. Am auzit ca Ministerul Sanatatii a efectuat de curand un control la Spitalul Judetean Timisoara, dar stiu foarte putin despre acest subiect. Pe de-o parte, locuind in Bucuresti, iar pe de alta avand o relatie mai rece cu PNL, nu m-am mai dus sa stau de vorba cu ei. Stiu doar ce-a aparut in presa si m-am ferit de orice contact cu ei. E adevarat, Mihai Ionac mi-a fost adjunct la spital, facand parte din conducerea liberala. Cand eu am plecat la minister era firesc ca partidul sa-l puna pe el in locul meu. Intre timp, pozitia mea m-a indepartat puternic de zona liberala, desi am ramas membru PNL", ne-a declarat Virgil Paunescu.
Din declaratiile mai multor medici am aflat ca Virgil Paunescu n-a spus tocmai adevarul cand a fost contactat de reporterii ZIUA. Si inaintea si dupa controlul efectuat de Ministerul Sanatatii, consilierul prezidential s-ar fi deplasat la Timisoara, vizitandu-l pe Ionac la spital, unde ar fi zabovit mai multe ore, in spatele usilor inchise. Din pacate, ce subiecte au dezbatut n-am putut afla.
Pagina realizata de Dan COSTE 
Alte articole
  Deturnari de fonduri la Spitalul din Timisoara    (Anchete, 2007-11-14)
  In Spitalul Judetean din Timisoara colcaie gandacii! - VIDEO    (2009-03-05 15:28)
  Romeo si Julieta in varianta romaneasca: A vrut sa-i arate iubirea, dar a cazut de la etaj - VIDEO    (2009-02-27 11:06)
 Afisari: 2205  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
razboiul mediatic   de Dinosaura
Dinozaurii mor incet…   de claratie
tardiv   de omudernd
pentru socrate...   de samariteanul
Ma Leshi!   de JeJe
mai lasa-ne dumnule Ionac   de socrateacademy
Comentariu nou   de totolino
Outsider look   de carturaru
Daca acesta este haos, inainte ce a fost?   de iulica
nu mor caii cand vor cainii   de samariteanul
VINOVAT IONAC!!!!!   de VERGOLPOE
articol.... pe bani??   de soricelul
"nu shtiu altzii cum sunt..."   de tzara
tin-te bine Ionac   de sharpelecuochelari
A r h i v a
  Dosare penale pentru politistii batausi    
  Melescanu: "Iranul are dreptul de a produce energie nucleara in scopuri pasnice"    15 comentarii
  Peste 3500 de copii victime ale violentei    2 comentarii
  Motivare in dosarul "Loteria"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Repetentul Cioroianu (2607 afisari)
 Romani Criss cheama la anarhie in Bucuresti (2536 afisari)
 "Schisma" nationalista este definitiva (2513 afisari)
 Fals la Tantum (2338 afisari)
 Ministrii Interpol (2334 afisari)
 Dezastru ecologic in Marea Neagra (768 afisari)
 Bogdan Chireac a demisionat de la ziarul "Gandul" (734 afisari)
 Roman impuscat in Italia (576 afisari)
 Trei ani de la moartea lui Yasser Arafat (167 afisari)
 Presedintele pakistanez desfiinteaza Parlamentul (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01941 sec.