Ziua Logo
  Nr. 4082 de vineri, 9 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
A ucis Mailat?
-- Declaratia care-l incrimineaza pe tiganul roman este a unei femei cu probleme psihice * Sangele de pe haine este al jefuitorului * Violul n-a existat
Crima de care este acuzat Romulus Mailat a creat o isterie nationala in Italia si in Romania. In ultimele zile s-au vehiculat tot felul de ipoteze, tot felul de scenarii. Ca a fost viol, ca nu a fost. Ca a fost crima. Ca nu a ucis-o Mailat pe Giovanna Reggiani. Ca doar a jefuit-o. Ca romanca care l-a denuntat la Politia italiana pe Mailat nu are discernamant. Ca Romulus ar fi avut un complice. Ca Giovana a fost atacata intr-o statie de autobuz. Sau pe peronul unei gari. Mama lui Mailat sustine ca fiul ei nu a comis crima, ca acesta nu avea urme de sange si ca a fost batut de carabinieri. ZIUA va prezenta in cele ce urmeaza anumite informatii menite sa clarifice o serie de aspecte.
Marturia nebunului
Viol, crima si jaf. Cele trei fapte de care a fost acuzat Mailat. Acesta recunoaste doar jaful. Neaga atat violul cat si crima. Din ultimele informatii, avand in vedere si faptul ca specialistii nu au gasit urme externe ale unei agresiuni sexuale, ipoteza violului pare sa fie mai degraba o exagerare a presei italiene, dupa cum declara si atasatul roman de interne in Italia, comisarul-sef Marian Mandroc. Pentru ca autopsia efectuata pe cadavrul italiencei Giovannei Reggiani nu a relevat nici o urma externa de viol, dar legistii asteapta rezultatele analizelor de laborator pentru a avea o confirmare definitiva. Jaful l-a recunoscut. Mai ramane doar crima. Este sau nu este Mailat criminalul? Acest lucru va fi stabilit in urma unei sentinte. Dar pana la sentinta, care poate insemna achitarea sau condamnarea lui Romulus Mailat, vorbim de probele si indiciile pe care le au anchetatorii italieni. Una dintre acestea este marturia romancei Emilia Neamtu care le-a declarat anchetatorilor ca l-a vazut pe Mailat carand corpul italiencei. Numai ca ar putea exista o problema: femeia are anumite probleme psihice. Lucru recunoscut chiar de fiul ei. Femeia are chiar si un certificat medical care atesta acest lucru pe care scrie tulburare mixta a personalitatii. Astfel, credibilitatea martorei ar putea fi pusa la indoiala. "Din titulatura certificatului lipseste un termen important. Nu stim daca este vorba de tulburare schizoida, paranoida, anxioasa, depresiva etc. Mai trebuie ceva, pentru ca in functie de acel termen poti spune cu certitudine daca persoana e cu capul sau nu. Pentru ca tulburari mixte ar putea sa insemne ca are putin din toate, chestie care e cam ciudata", au declarat insa surse judiciare. Pe de alta parte, potrivit acelorasi surse, anchetatorii au si alte probe, in afara declaratiei romancei, care ar demonstra fara dubii ca Mailat a comis crima care a ingrozit Italia. Urmele de sange, poseta.
O femeie extrem de religioasa
Potrivit declaratiilor unuia dintre cei care au stat de vorba cu femeia, in calitate de anchetator, aceasta este putin depresiva: "Este o femeie extrem de religioasa care la doua minute pupa o carte de rugaciuni. Isi face cruci de zece ori pe minut si inca odata dupa aia. Femeia se indrepta spre baraci si l-a vazut pe Mailat cu femeia in spate. Si a strigat. L-a recunoscut si a strigat la el: "Ce-ai facut". Atunci, potrivit declaratiilor Emiliei Neamtu, Mailat s-a speriat, a aruncat femeia pe jos, a incercat s-o traga sub pod. In acel moment a aparut soferul de autobuz, caruia romanca i-a facut semn sa opreasca si i-a cerut ajutorul. A sunat la politie, care a venit foarte repede. Atat de repede incat Mailat n-a mai apucat sa iasa din baraca si sa plece. Initial s-a pus problema daca tiganul a fost singur sau daca a avut un complice. Asta intrucat Mailat are un fizic mai firav, fiind astfel greu de crezut ca ar putea cara o femeie de 60 de kilograme. In cele din urma s-a stabilit ca era singur.
Zgarieturi pe spate
Una dintre probele anchetatorilor italieni o constituie zgarieturile de pe spatele lui Mailat. "Aceste urme corespund din punct de vedere al dinamicii producerii cu cele de sub gardul de sarma pe sub care a trecut. Exista si niste inregistrari video din zona unde s-a produs incidentul. Iar, din ceea ce s-a obtinut pana acum, se pare ca pe peron era doar Mailat si Giovana. Inca se mai lucreaza la expertizarea casetelor. Una dintre camere filma peronul, iar acolo se afla doar Mailat si cu Giovana. Femeia se ducea acasa. Luase trenul pana la Tor de Quinto, iar de acolo trebuia sa mearga pe jos un pic ca sa ia un autobuz care o ducea la locuinta ei", au declarat surse judiciare din Italia.
"L-au batut carabinierii"
ZIUA a stat de vorba cu Elena Tincu, mama lui Romulus Mailat, aceasta fiind convinsa ca fiul ei nu a comis crima. "Nu a facut asa ceva. Nu stiu de ce anchetatorii iau de buna declaratia Emiliei Neamtu, care este o femeie nebuna. Fiul meu nici nu a jefuit-o pe Giovana. Nu avea de ce, avea bani. Lucra la masline, la castane, strangea cupru. Scotea 70-80 de euro pe saptamana. Avea bani, nu avea de ce sa fure. Nu este adevarat nici ca avea sange pe haine sau zgaraieturi pe corp. L-au batut carabinieii la sectie. De acolo era sangele si urmele. Asta mi-a spus Ilie, fiul Emiliei. Mi-a spus ca a vazut cu ochii lui cand fiul meu era batut. El nu a vrut sa recunoasca nici jaful. Dar dupa ce l-au batut, a recunoscut. Chiar si Ilie le-a spus politistilor despre faptul ca mama sa are probleme cu capul. Dar nu l-au ascultat", sustine mama lui Romulus Mailat. Femeia a mai adaugat ca tatal bun al lui Mailat este din judetul Blaj si ca nu este neamt, asa cum declarase regele Cioaba. (Bogdan GALCA)
Argint urmarit international, azilant politic in Italia
Costica Argint are emis pe numele sau mandat international de arestare, insa acesta nu poate fi pus in aplicare pentru ca, intre timp, Argint a obtinut statutul de azilant politic in Italia. In aprilie 1997, Argint a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, dupa ce a intrat intr-un bar din comuna vranceana Gagesti, a distrus mai multe bunuri si a ranit grav doua persoane.
In acelasi an, in timpul procesului, barbatul a fugit din tara in Italia. Cinci ani mai tarziu, in 2002, la solicitarea Inspectoratului de Politie Judetean Vrancea, pe numele lui Costica Argint a fost emis mandat de urmarire internationala. Dupa alti cinci ani, in iunie 2007, la solicitarea Tribunalului Vrancea, a fost emis mandat international de arestare, barbatul fiind condamnat la un an si sase luni de inchisoare pentru fapta sa. "In anul 2006, barbatul a reusit sa obtina statutul de azilant politic in Italia, astfel ca autoritatile nu mai pot pune in aplicare mandatul. Politia Romana nu are nici o vina in acest caz, pentru ca nu poate sa actioneze pe teritoriul altui stat", au precizat surse din Politia Romana citate de Mediafax.
Intr-o intervente telefonica la Realitatea Tv, Argint a recunoscut ca este urmarit in Romania, dar nu si international, atata timp cat italienii au refuzat extradarea sa si i-au oferit azil politic. Argint a spus ca s-a prezentat la discutiile cu premierul Tariceanu "ca un adevarat lider care incearca sa rezolve multe probleme ale romanilor din diaspora, ceea ce nu fac organizatiile care reprezinta Romania". De asemenea, el a afirmat ca Guvernul avea cunostinta de faptul ca e condamnat in Romania. "De ce sa spun ca sunt urmarit penal cand Guvernul stia toate chestiile astea. Eu sunt Costica Argint, ma cunosc foarte multi si, avand in vedere ca era o prezenta masiva, persoane din Ministerul de Interne, din alte ministere, din alte servicii, cred ca se stia ca eu sunt urmarit", a explicat Argint. Totodata acesta a spus ca s-a temut sa nu fie retinut de catre autoritatile romane in timpul discutiilor purtate la Roma, motiv pentru care a cerut protectia politistilor italieni, pe care i-a rugat sa intervina in cazul in care nu ar fi iesit de la discutii. Referitor la condamnarea pe care a primit-o in Romania, Argint a spus ca reprezinta un abuz comis impotriva sa si ca el se considera un om curat. "Eu condamnarea o am in urma unui abuz comis impotriva mea. Am documente in acest sens si din acest motiv comisia guvernamentala a statului italian a hotarat sa-mi dea azil politic, stabilit fiind faptul ca am fost privat de drepturile mele constitutionale in Romania. Iata asadar ca nu toti cei condamnati sunt si delicventi. Eu ma gasesc sub protectia statului italian", a spus Argint. De asemenea, el a sustinut ca a fugit din tara pentru ca ii era pusa viata in pericol si ca nu isi putea permite sa astepte ca instanta sa se pronunte in privinta sa. "Eu am fugit din tara pentru ca viata imi era pusa in pericol, asa cum am aratat la diferite posturi de televiziune. Am plecat la Londra, am angajat un avocat care sa ma reprezinte in instanta, iar dupa aproape patru ani, pedeapsa a fost exprimata de Tribunalul Galati. Va imaginati, ca un cetatean roman cu domiciliul in strainatate din 1988 nu puteam sa imi permit sa stau in Romania, sa astept pana cand justitia isi spune cuvantul. Eu trebuie sa traiesc, trebuie sa-mi castig existenta", a justificat Argint fuga din tara.
Pe de alta parte, potrivit cotidianului "Gandul", in cadrul unei vizite in Italia efectuata de o delegatie oficiala a statului roman, cu o luna inainte de producerea incidentului "Mailat", o alta persoana cercetata de politisti, Viorel Bumbu, a fost desemnata "lider informal" al delegatiei guvernamentale. Potrivit sursei citate, Viorel Bumbu, "bulibasa de Ardeal", este cercetat de IPJ Alba pentru vatamare corporala, in urma unei batai intre clanuri.
Potrivit purtatorului de cuvant al IGPR, Sarmizia Fetcu, pe langa condamnarea din 2002, Costica Argint a mai fost condamnat de doua ori, in 1995, la trei ani de inchisoare pentru lipsire de libertate, violare de domiciliu si santaj, si in 1996, la patru luni de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Ambele condamnari au fost hotarate de judecatori cu suspendarea pedepsei. (A.G.)
Tariceanu si Cioroianu s-au intalnit cu un infractor notoriu
Aflati miercuri, la Roma, pentru a dezbate, impreuna cu omologii din Peninsula, situatia creata de agresarea, saptamana trecuta, a unei italience de catre cetateanul roman de etnie roma, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Externe Adrian Cioroianu au discutat despre problemele comunitatii rome din Italia cu un infractor. Costica Argint a facut apel la premierul Tariceanu ca "Romania sa iubeasca si sa nu abandoneze, in situatii de criza", minoritatea roma din Italia. Atins de propunerea recenta a ministrului Cioroianu, referitoare la deportarea in desertul egiptean "a celor care fac de ras" Romania peste hotare, Costica Argint i-a transmis sefului diplomatiei romane ca membrii comunitatii pe care o reprezinta au decis sa-l ierte, precizand ca "numai cine nu munceste, nu greseste". In urma relatarilor din presa referitoare la intrevederea premierului si a ministrului cu infractorul Argint, MAE a intrat, ieri, in defensiva, intervenind cu cateva precizari. "Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, nu s-a intalnit si nici nu a purtat o discutie particulara cu domnul Costica Argint. Domnul Argint a fost unul dintre participantii la intalnirea delegatiei romane cu reprezentantii asociatiilor romanilor din Italia", se arata intr-un comunicat al MAE "referitor la asertiunile din mass-media privind intalnirea pe care ministrul Afacerilor Externe ar fi avut-o cu cetateanul roman Costica Argint cu ocazia vizitei la Roma, din 7 noiembrie". (A.M.L.)
Doamna italianca agresata sexual de un pusti roman
Un roman de 21 de ani a fost arestat ieri in apropierea orasului italian Pescara, sub acuzatia ca ar fi incercat sa violeze o italianca de 44 de ani care se plimba pe o plaja. O femeie de 44 de ani din statiunea Francavilla al Mare, situata pe malul Marii Adriatice in apropierea orasului Pescara (centru), a profitat de vremea frumoasa pentru a se plimba pe malul marii. La un moment dat a observat ca era urmarita de un barbat. Italianca sustine ca, ajunsa in dreptul unor cabine de pe plaja, a fost acostata de tanarul care o urmarea, care i-a adresat cuvinte obscene si a incercat sa o agreseze. Suspectul este Gogan Bebi, un roman de 21 de ani fara domiciliu, care a fost arestat de politia din regiunea Abruzzo. Potrivit Mediafax, romanul a fost capturat in apropierea unui supermarket, dar sustine ca nu a facut nimic rau. Romanul este acuzat de tentativa de viol si a fost dus la inchisoarea din localitatea Chieti (regiunea Abruzzo). (D.E.I.)
Romii din Italia tintesc catre Spania
Cateva mii de romani de etnie roma din Italia, amenintati cu expulzarea, se pregatesc sa emigreze in Spania, sustin mai multe asociatii de romani de pe teritoriul spaniol, care au avertizat cu privire la consecintele sosirii romilor in aceasta tara, relateaza publicatia ABC in pagina electronica. "Unii dintre ei au antecedente penale si isi vor continua activitatea infractionala in Spania", au explicat asociatiile, precizand ca destinatiile predilecte ale romilor vor fi Madrid si Castellon, unde este concentrata cea mai mare parte a comunitatii romanesti. Opt la suta dintre membrii acesteia sunt de origine roma. Rudele si prietenii lor din Spania - multi delincventi la randul lor, stabiliti in tabere improvizate din apropierea marilor orase - ii vor ajuta pe noii imigranti, au declarat si autoritatile italiene, citate de ABC. Caracterul permisiv al legislatiei spaniole, apropierea geografica, asemanarea dintre limbile spaniola, italiana si romana, transforma Spania in a doua destinatie preferata de imigrantii de origine roma, dupa Italia, precizeaza publicatia. (D.E.)
Alte articole
  Rus, colegul lui Mailat    (Anchete, 2008-04-22)
  Un nou caz "Mailat" in Italia    (Anchete, 2008-04-21)
  Inscenarea Mailat    (Eveniment, 2007-12-05)
  Un nou caz "Mailat" inflameaza opinia publica din Italia    (2008-04-19 13:01)
  Mailat cere sa-si execute pedeapsa in Romania    (2007-11-09 12:10)
  Crima odioasa a lui Mailat si armele biologice ale lui Saddam    (2007-11-08 17:20)
  Giovanna Reggiani nu a fost violata    (2007-11-05 21:25)
  Bomba la magazinul unei romance din Italia    (2007-11-05 16:34)
 Afisari: 5641  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Crima sau jaf?   de EuLupu
A ucis Mailat? Nuuuuuu   de georgems
Judetul Blaj?   de ulise
De ucis poate a ucis . Insa importante sunt si circumstantele   de Ghita Bizonu'
o fantastica poveste erotica   de Mircea H.
Italia e de vina pentru ca l-a primit pe Argint   de omrizario
In Samoa sunt locuri libere la cules de pepeni !   de ionion
A r h i v a
  Cartea care pierde    
  "A sosit clipa!"    14 comentarii
  "Limba moldoveneasca", ratificata de toate partile    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 A ucis Mailat? (5641 afisari)
 Mana KGB (4498 afisari)
 Sinistra stanga (3860 afisari)
 "A sosit clipa!" (2786 afisari)
 Decalogul Mafiei (2111 afisari)
 Protest al Noii Drepte in fata Ambasadei Italiei la Bucuresti (1167 afisari)
 Rusia pregateste "actiuni de riposta" (457 afisari)
 Teheranul asigura Romania ca nu reprezinta o amenintare (359 afisari)
 BERD: Romania, tara est-europeana cu cel mai rapid ritm de crestere a pretului locuintelor (330 afisari)
 Mailat cere sa-si execute pedeapsa in Romania (329 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02532 sec.