Ziua Logo
  Nr. 4080 de miercuri, 7 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
SIE nu stie
-- Spionajul romanesc sustine ca n-a putut sa anticipeze ca infractiunile comise de romi in Italia vor conduce la situatia exploziva de acum
Serviciul de Informatii Externe a fost prins pe picior gresit in cazul Romulus Mailat. Beneficiind de un buget de zeci de milioane de euro si de un personal de cateva mii de persoane, principalul serviciu de informatii externe nu a putut sa anticipeze ca actele de furt si violenta comise de romanii plecati in Italia va amplifica o stare de nemultumire si respingere din partea italienilor care a culminat cu adoptarea unor legi de catre autoritatile italiene si cu manifestari rasiste la adresa miilor de romani aflati pe teritoriul Italiei.
Surse oficiale din Serviciul de Informatii Externe ne-au precizat ca "institutia nu are competente in cazuri de genul Nicolae Romulus Mailat, deoarece este vorba de o fapta de natura penala si nu de una care sa priveasca siguranta nationala a Romaniei. In cazul Mailat, problema este de competenta autoritatilor italiene care colaboreaza cu reprezentantii Ministerul Internelor si Reformei Administrative din Romania. "In mare parte, SIE ar putea sa aiba dreptate, numai ca in legea de organizare si functionare a SIE se specifica foarte clar ca aceasta institutie este "organul de stat specializat in domeniul informatiilor externe privind siguranta nationala si apararea Romaniei si a intereselor sale". Avand in vedere evolutia situatiei dupa fapta comisa de Mailat se poate vorbi despre afectarea intereselor Romanei si atunci se pune intrebarea daca SIE a anticipat aceasta evolutie care a aparut ca urmare a foarte multe acte de violenta comise de conationalii nostrii aflati in Italia.
O explicatie hilara
Reprezentantii SIE sustin ca nu desfasoara operatiuni operativ informative in statele aliate iar problema Mailat "are incidenta cu alte institutii care, printr-un reflex normal, au si reactionat. Este vorba de MIRA si MAE. "Explicatia celor din SIE ca nu desfasoara operatiuni operativ informative pe teritoriul unui stat aliat este hilara. Daca ar fi sa-i dam crezare, inseamna ca SIE ar trebui sa-si retraga toti spionii care ii are prin Europa. Lucru care i-ar obliga sa-si reduca efectivele, dar si bugetul. Este imposibil ca SIE sa nu desfasoare activitati in statele europene aliate. Spunem asta gandindu-ne ca sunt interese economice care implica siguranta nationala a Romaniei si este de competenta SIE sa verifice anumite persoane sau firme interesate sa investeasca in Romania.
Au existat informari
Surse oficiale din SIE au precizat pentru Ziarul ZIUA ca fapta comisa de Romulus Mailat nu este de compententa Serviciului. "Persoana respectiva a fost primita legal in Italia", ne-au precizat reprezentantii SIE, care au adaugat ca nu au atributii operative privind comunitatile romanesti aflate in diverse state europene. Aceasta nu exclude, in opinia SIE, faptul ca in anumite informari pe care institutia le-a trimis factorilor abilitati sa se regaseasca date si despre unele situatii sau evenimente in care sa fie implicati si cetateni romani aflati in afara granitelor. Reprezentatii SIE nu au vrut sa ne precizeze daca presedintele Basescu sau premierul Tariceanu au primit vreo informare despre situatia anumitor grupuri de cetateni romani aflati in Italia, inainte de fapta comisa de Mailat, dar au lasat sa se inteleaga ca Serviciul si-a facut datoria, conform legii. Din informatiile obtinute de Ziarul ZIUA, dupa fapta comisa de Romulus Mailat, conducerea SIE a avut unele discutii cu partenerii italieni. (D.D.)
Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al Guvernului
"Nu putem raspunde in acest moment"
"In acest moment nu va putem raspunde daca SIE a transmis sau nu avertizari privind cresterea tensiunilor din Italia. Maine va putem oferi cu certitudine aceste informatii".
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC
Vom cere convocarea conducerii SIE
PC solicita comisiei parlamentare pentru controlul SIE sa convoace conducerea SIE sa prezinte un raport privind masurile preventive intreprinse de acest serviciu in vederea evitarii crizei aparute intre statul italian si cel roman ca urmare a faptelor savarsite in Italia de catre cetateni romani. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a facut ieri aceste precizari, aratand ca grupurile parlamentare ale PC au depus in acest sens o solicitare Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, precum si Comisiei parlamentare SIE. "Vrem sa vedem cine se face vinovat de situatia actuala in care imaginea Romaniei este grav prejudiciata", a adaugat Bogdan Ciuca. (R.G.)
Cezar Preda (PD), presedintele Comisiei SIE
SIE n-ar fi putut sa prevada
"Comisia nu a primit vreo informare de la SIE pe aceasta tema. Marti dimineata, reprezentanti ai SIE vor veni si vor prezenta o evaluare a situatiei actuale, dar si a posibilei situatii viitoare. Personal, nu cred ca SIE ar fi putut sa prevada ca un rom va talhari si va ucide o italianca. In primul rand, se pune problema cum gestionam situatia actuala, si mai ales cum putem impiedica eventualele atacuri ale unor grupuri xenofobe asupra romanilro din Italia".
Cristian Diaconescu, membru al Comisiei de control a SIE
"Nu a existat nici o discutie, nici o intentie a SIE de a avertiza comisia asupra pericolului cresterii tensiunilor in taberele de romani din Italia. Ar fi util ca toate institutiile sa spuna macar acum daca au avut cunostinta de astfel de riscuri. Daca presedintele comisiei, Cezar Preda, va convoca comisia, putem sa-i chemam pe cei de la SIE pentru explicatii".
Daniela Buruiana, secretarul Comisiei SIE
"Nu stim nimic, Comisia nu functioneaza"
"De foarte mult timp, de un an de zile, Comisia SIE nu functioneaza. Este facuta de asa factura sa nu existe cvorum sau sa apara vreo problema care sa stagneze lucrarile. Nu am stiut nimic oficial din partea SIE despre tensiunile din Italia deoarece Comisia nu a lucrat. Eu am avut insa niste discutii neoficiale cu ofiteri de informatii SIE, acestia spunand ca este posibil sa se ajunga la tensiuni in Italia. Acolo au fost foarte multi tigani care au comis infractiuni. Or fi romani, dar tiganii s-au remarcat prin infractionalitate in Italia." (R.G.)
Tariceanu se multumeste cu scuzele lui Cioroianu
Premierul Tariceanu a declarat ieri ca era normal ca Adrian Cioroianu sa-si ceara scuze, asa cum a si facut, dupa afirmatia potrivit careia romanii care-si fac de ras tara trebuie sa fie exilati in desertul Egiptului. Premierul a declarat ca scuzele cerute de Cioroianu au reprezentat o atitudine corecta, iar declaratia ministrului de Externe a fost provocata, in opinia sa, de "perioada tensionata si de relatiile tensionate dintre Romania si Italia, cu consecinte asupra romanilor". "Trebuie sa ne concentram pe lucrurile pozitive si cum sa rezolvam aceste probleme: fie prin colaborarea cu autoritatile italiene, fie prin masurile luate de noi. Acesta trebuie sa fie subiectul major de discutie si sa nu aplificam si mai mult aceasta tensiune", a spus primul-ministru, citat de Mediafax. In opinia lui Tariceanu, Adrian Cioroianu nu este singurul care face greseli, iar presedintele Traian Basescu ar fi trebuit sa fie "mai rezervat" atunci cand a cerut demisia ministrului de Externe. (R.G.)
Vadim ameninta cu retragerea din "Identitate, Traditie, Suveranitate"
Vadim Tudor a anuntat ieri ca, din cauza afirmatiilor din ultima vreme ale Alessandrei Mussolini, va propune forului de conducere al partidului retragerea din grupul PE "Identitate, Traditie, Suveranitate" a celor cinci europarlamentari ai formatiunii.
Vadim, presedintele Comisiei de prietenie romano-italiana, a fost insarcinat de conducerea Parlamentului sa ia legatura cu autoritatile italiene pentru rezolvarea crizei imigrantilor, a anuntat ieri deputatul PSD Ioan Munteanu. "Va anunt in premiera ca am luat decizia ca, datorita declaratiilor iresponsabile pe care doamna Alessandra Musolini (liderul formatiunii italiene Alternativa Sociala - n.r.) le-a facut impotriva poporului roman, ca de pilda: "Romanii si-au facut din infractionalitate un mod de viata" sau "Nu este vorba de furturi, ci de crime inspaimantatoare care fac sa ti se ridice parul in cap" si alte declaratii de genul acesta, in aceasta situatie eu voi propune Biroului Permanent al PRM ca toti cei cinci europarlamentari ai nostri sa se retraga din grupul Identitate, Traditie, Suveranitate", a declarat Vadim. "Nu putem face parte din aceeasi familie politica, iata, cu o persoana care este profund dusmanoasa impotriva poporului roman. Noi suntem patrioti pana la moarte si nu toleram din partea nimanui asemenea agresiuni", a tunat Vadim. (R.G.)
Focuri de arma impotriva unui roman
Un italian de 29 de ani a tras doua focuri de pusca in directia autoturismului unui roman, parcat in fata unui motel in care acesta se cazase, pentru a se razbuna pentru o disputa pe care cei doi o avusesera in urma cu sase ani.
Italo Mussino a fost arestat de carabinierii din Rivoli (Torino), impreuna cu varul sau, care se pare ca l-a condus cu masina la locul incidentului, si cu prietena lui, acuzata de favorizarea actului infractional. Carabinierii au fost sesizati de romanul - un muncitor in constructii, in varsta de 24 de ani - care a raportat faptul ca duminica dimineata si-a gasit masina in parcare, ciuruita de gloante de pusca. Prin intermediul unor martori oculari, fortele de ordine au identificat autoturismul varului lui Mussino. In timpul interogatoriului, barbatul a povestit modul in care s-au derulat evenimentele. Potrivit anchetatorilor, citati de Mediafax, gestul lui Mussino ar fi fost provocat de o disputa verbala pe care prietena lui o avusese cu cateva ore inainte, cu o romanca, intr-un bar. In fata politistilor, italianul a recunoscut ca in 2001 a avut o disputa cu romanul caruia i-a distrus masina. La acea data, Mussino il accidentase cu autoturismul sau pe roman, care se deplasa pe bicicleta. "In toti acesti ani, s-a uitat intotdeauna sfidator la mine", a incercat sa se justifice italianul.
Furt de energie si cupru
Un imigrant roman din Torino a fost agresat de trei persoane - un italian, un albanez si un alt roman - pentru ca plecase dintr-un restaurant fara a achita nota de plata in valoare de 15 euro. De asemenea, carabinierii au retinut ieri i noua romani acuzati de santaj si furt de energie electrica, in cadrul unui raid efectuat intr-o tabara abuziva de romi, din capitala italiana. Alti doi romani care furau cabluri din cupru de la o fabrica din Rimini, cu complicitatea unui cetatean italian, au fost prinsi de carabinieri. Un alt roman a fost arestat pe aeroportul din Treviso, acesta fiind condamnat la sapte ani de inchisoare pentru viol. Barbatul incerca sa urce cu acte false la bordul unui avion spre Irlanda. (D.E.I.)
A fi roman, nu poate fi, automat, o infractiune in Italia
Criminalilor romani din Italia, asemenea criminalilor italieni, trebuie sa le fie aplicata legea si tratati ca atare, iar a fi roman nu poate deveni dintr-o data o infractiune in Italia, scrie The Wall Street Journal.
Persoanele care urmeaza sa fie expulzate trebuie sa primeasca un avertisment cu o luna inainte si au dreptul la recurs. Cu alte cuvinte, este aproape imposibil sa expulzezi 20.000 de imigranti "imediat" asa cum cere Fini, respectand in acelasi timp legislatia UE.
Deportari in masa ale unei minoritati umilite, daramarea mahalalelor unde aceasta traieste si demonizarea etnica in scopuri politice. Nu este vorba de Rusia lui Vladimir Putin sau de Zimbabwe, al lui Robert Mugabe, ci de Italia zilelor noastre. In urma unui val de crime violente comise de romani, Guvernul italian vrea sa dea impresia ca face ceva. Desi criminalii trebuie pedepsiti, afirmatii dure facute de politicieni despre deportarea a zeci de mii de cetateni UE reprezinta o incercare regretabila de a conduce un val de sentimente anti-imigranti in crestere pe teritoriul european. Mass-media au relatat despre gloate de italieni decisi sa isi faca dreptate singuri, care au atacat romani inocenti pentru a se razbuna, comenteaza The Wall Street Journal. Oficialii din Milano au expulzat deja patru cetateni romani si au anuntat expulzarea a altor 12. (D.E.)
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Daca guvernantii ar fi invatat ceva Cosmologie si religie de la M. Eliade ar fi putut preveni   de JMJ
Daca SIE urmareste tot dupa tiparele comuniste..   de Ion Ionescu de la Brad
Incredibil domnule....   de Rhodos
SIE de fapt nu este SIE   de ionion
nu au timp............   de timiseu
Luati aminte romani sintem spionati de SRI in RO dar si de serviciul roman de informatii SIE in   de Huhurianu
Unde sunt spionii romani de alta data ?!   de Raquel
Securistii   de FB
A mai cazut un mit   de marin2
Bietii neo-securisti, vreti sa-i schimbati cu ai vostri habarnisti?   de TonyBlair
ANTICIPAREA: ratiunea de a fi a Serviciilor Secrete   de Vasile Zarnescu
A r h i v a
  Expulzari in masa    7 comentarii
  Afacerea Kogalniceanu    3 comentarii
  Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe    3 comentarii
  Prunariu vrea rezolutie ONU pentru evitarea ciocnirii cu un asteroid    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 CIA si extraterestrii (4444 afisari)
 Teroarea Rosie, la 90 de ani (2605 afisari)
 SIE nu stie (2125 afisari)
 Romania domnului Cioroianu (2097 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (1877 afisari)
 Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare (453 afisari)
 Romanca agresata la Milano (366 afisari)
 Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri (349 afisari)
 SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta (321 afisari)
 Viktor Iuscenko si-a tras insula (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02050 sec.