Ziua Logo
  Nr. 4080 de miercuri, 7 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ne paste paranoia
Iulia POPOVICI 
-- Am auzit recent cum ca mentionarea etniei lui Romulus Nicolae Mailat, agresorul ucigas, in presa romaneasca ar fi o forma de discriminare, ce asociaza potentialul infractional de originea etnica.
E o discutie care nu debuteaza acum, deja de mai bine de un an organizatiile care militeaza pentru drepturile romilor insista pe acest subiect, iar comunicatul facut public de Asociatia "Romani Criss" avertizeaza ca atmosfera intretinuta de presa poate duce la un pogrom asemanator celor din anii '90.
Conform "Romani Criss", informatiile privind originea rasiala sau etnica sunt protejate prin Legea 677/2001 privind prelucrarea datelor personale.
Indiscutabil, in Romania un procent semnificativ al populatiei este predispusa la atitudini rasiste, xenofobe, homofobe sau misogine, felurite forme de discriminare prin refuzul alteritatii. In presa, insa, ca si in uzul curent, utilizarea unor termeni nu e nici discriminatorie, nici jignitoare in sine, cuvintele (daca nu crezi, cumva, in teoria nombrilista) nu sunt din dictionar purtatoare de atitudini nocive, felul in care oamenii le folosesc le face astfel. Aceeasi Lege 677 protejeaza nu numai datele despre rasa si etnie, ci si cele privind "identitatea fizica, fiziologica, psihica, economica, culturala sau sociala"; in logica conform careia nu modul in care e utilizata, ci mentionarea etniei in sine e discriminatorie, atunci si mentionarea cetateniei (romane, in acest caz) e, asta ar sugera ca toti romanii sunt infractori. Ca sa protejam identitatea sociala, despre Mailat n-ar fi trebuit scris nici ca e imigrant, mai ales ca astfel cineva ar putea intelege ca imigrantii sunt in general predispusi la violenta. Nici barbat n-ar fi trebuit spus ca este (identitatea fiziologica, mi se pare), sa afirmi ca un barbat a agresat o femeie e o crunta forma de angroginism.
Stirea ar fi trebuit data sub forma: "O persoana a agresat, talharit si violat o alta persoana, care ulterior a intrat in coma fara sanse de revenire". Fara precizarea locului unde s-au petrecut lucrurile (ar insemna sa sugeram ca o anumita localitate nu e sigura) sau perioada din zi (ar presupune ca toti cei care ies pe strada la ora aceea sunt potentiali agresori). Iar aceasta paranoia poate continua la infinit, cata vreme ne concentram pe cuvinte mai mult decat pe realitatile din spatele lor (sa cer excluderea din vocabular a termenului "moldovean" din cauza ca, la Bucuresti, calatorii cu RATB-ul il folosesc pe post de injuratura?). Pot sa dau oricand, oricui mostre de texte cumplit de discriminatorii in care nu apare niciodata cuvantul tigan sau bulibasa sau piranda sau puradel sau poponar sau sau sau...
In aceasta ordine de idei, de ce mi-ar fi mie rusine ca sunt romanca pentru ca nu stiu care cetatean al tarii mele incalca legea prin Europa? E latura perversa a aceleiasi logici nationaliste conform careia Palme d'Or-ul lui Cristian Mungiu e victoria intregului popor, iar medaliile de aur la gimnastica ar trebui multiplicate in 21 de milioane de exemplare.
Stiti de ce mi-e rusine? Mi-e rusine ca traiesc intr-o tara care-si lasa cetatenii de izbeliste, in care autoritatile locale, desi au "inventarul" complet al pensionarilor indrituiti la ajutoare, lasa oameni batrani si bolnavi sa stea cu noptile la coada pentru un pui si-un kil de zahar, in loc sa li le-aduca acasa, in care spitalele cad in capul pacientilor si copiii mor, iar Biserica isi face televiziune, in care stalpii se prabusesc in capul trecatorilor si-n care daca te nasti sarac, rom sau femeie ai nici jumatate din sanse sa-ti implinesti potentialul, nu din cauza ca scriu ziarele, dar din pricina ca prea multe cohorte de oameni se preocupa numai de cuvinte si imagine de tara.
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
   de CALUGARUL
Amintiri de pe strada Covaci.   de alwis46
Foarte bine spus...   de Roxana
Pai da, daca in locul lui Mailat ar fi fost Igor Michailov ar fi primit   de ionion
despre identitate!!!   de popescu maria
cogito ergo sum   de zaza
Se pare ca Iulia Popovici a intors directia discursului sau cu 180 grade   de toni
Subscriu, si mie imi e rusine sa traiesc intr-o tara care isi lasa cetatenii de izbeliste!   de Huhurianu
Nu draga ,noi o pastem pe ea, ca santem mioritici   de georgems
n-am nici un comentariu...   de calator
undee esti tu...   de pt
Hai sa ne ascundem dupa deget!   de Vasile Zarnescu
Excelent articol !   de N. Grue
A r h i v a
  Basescu, Tariceanu si Mailat    11 comentarii
  Italia si romanii    6 comentarii
  Sistemul "Pro Democratia" - cea mai eficienta varianta de "uninominal"    7 comentarii
  Declaratia zilei    4 comentarii
  La judecata zilei    11 comentarii
  Jos vaginele, sus nebunii!    2007-10-10
  La Enescu sa nu mergi cu sacul    2007-10-03
  Cum au devenit tiganii o tema    2007-09-04
  O sfintenie sau despre morti numai de bine    2007-08-07
  Prognoza politica, in rogvaiv    2007-07-30
 Top afisari / comentarii 
 CIA si extraterestrii (4444 afisari)
 Teroarea Rosie, la 90 de ani (2605 afisari)
 SIE nu stie (2125 afisari)
 Romania domnului Cioroianu (2097 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (1877 afisari)
 Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare (453 afisari)
 Romanca agresata la Milano (366 afisari)
 Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri (349 afisari)
 SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta (321 afisari)
 Viktor Iuscenko si-a tras insula (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15773 sec.