Ziua Logo
  Nr. 4080 de miercuri, 7 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Basescu, Tariceanu si Mailat
Ion SPANU 
-- Scandalul permanent dintre presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu a ajuns de mult timp pe masa cancelariilor europene. Poate ca si din acest motiv, cazul lui Mailat, romanul de origine rroma, i-a facut pe italieni sa fie atat de duri cu intreaga comunitate de romani care muncesc in Italia.
Analistii politici din Romania au atras atentia de mult timp ca relatia dintre presedinte si premier s-ar putea sa aiba consecinte grave in ceea ce priveste imaginea tarii in lume. Se pare insa ca ne-am obisnuit atat de mult cu starea de permanent scandal dintre cele doua palate, incat nu mai tinem cont de faptul ca, pe alte coordonate, lumea s-ar putea uita chioras la noi chiar atunci cand ne-ar surprinde citind Divina Comedie a lui Dante! In Europa in care tocmai am intrat exista, fara indoiala, infractori pe care comunitatea ii repudiaza. Ca si la noi. Numai ca acolo, cei din "lumea buna" fac eforturi ca imaginea lor sa nu semene sub nici o forma cu a unui scandalagiu, betivan, drogat sau hot. La noi, parca toti am fi infractori de rand! Ministri purtati pe la DNA, oameni de afaceri incatusati si prezentati cu catuse pe ecrane.... Peste toate acestea, de cativa ani, presedintele si premierul par a disputa un meci de box cu infinite reprize! Nu trece o zi fara sa inregistram o lovitura sub centura, venita dintr-o parte sau din alta. Noi ne-am obisnuit cu starea asta si chiar dam impresia ca suntem chibitii unuia sau altuia dintre boxeri! Nimeni nu si-a pus pana acum problema: oare cum sunt vazuti in Europa cei doi vectori de putere din Romania? Si, mergand mai departe pe acest fir, cum este vazuta Romania lui Basescu si Tariceanu?
Europa aceasta in care am intrat are, desigur, pacatele ei. Multe seamana cu ale noastre. Dar vesnicul scandal dintre Basescu si Tariceanu nu cred ca are un corespondent in orice alta parte a batranului continent! Cand biata italianca a fost ucisa de bestia noastra, logic ar fi trebuit ca toata puterea legii si a opiniei publice sa se indrepte doar impotriva criminalului. Ce rost avea implicarea lui Mutu, care lupta pentru culorile unei echipe italiene, sau a celorlalti romani care muncesc din greu si pentru bunastarea italienilor? Sunt sigur ca in Italia se comit crime si de catre turci, bulgari, albanezi, dar si de catre italieni. De ce ar avea ceva special aceasta crima savarsita de un roman?
Nu sunt atat de absurd incat sa fac o legatura directa intre Mailat si Basescu sau Tariceanu, dar, cel putin in planul perceptiei, un fir ii uneste pe cei trei: Mailat a venit in Italia din tara unde presedintele si premierul se iau zilnic la harta! Aici suntem toti de vina, caci nu am reusit sa le atragem atentia celor care detin primele doua functii in stat ca gesturile, faptele si chiar declaratiile lor publice pot duce la astfel de consecinte. Toata floarea intelectualitatii romanesti s-a grabit sa laude forta presedintelui chiar si atunci cand cuvintele si gesturile sale imbracau haina penala. Celelalte somitati, aflate in slujba premierului, l-au indemnat pe acesta la replici asemanatoare. Cu exceptia doamnei Doina Cornea, care i-a invitat pe amandoi la impacare si dialog, am putea sa spunem ca toti avem partea noastra de vina, asmutindu-i pe Basescu si Tariceanu intr-un vesnic scandal care incepuse sa ne placa!
Macar atat sa ramana din oribila crima din Italia: Basescu si Tariceanu sa inteleaga ca sunt conducatorii acestei tari! Asta ar fi adevarata provocare pentru cineva care vrea o glorie adevarata: sa-i convinga pe Basescu si Tariceanu sa stea linistiti la aceeasi masa si sa discute despre binele Romaniei!
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
ESTE O INSCENARE POLITICA   de Printul Tiganilor
Zenn, "fascistii" americani ne iau apararea .....   de alwis46
1. Doar o parere. 2. Criticilor mei de ieri.   de alwis46
tiganiada   de nvt
Logica la ea acasa   de Mache
Io prefer sa sa certe, cind doi se cearta al treilea, poporul cistiga!   de Huhurianu
TREBUIE SA FACEM ORDINE IN OGRADA NOASTRA , mai intai   de traian lazar
Pupatura in piata publica   de ionescu
Zici talica domnule Spinu ...   de gili
Desigur dumneavostra sunteti "complet inocent" in conjunctura ....   de Radu Dragan
Interesant articol   de katty1
A r h i v a
  Ne paste paranoia    13 comentarii
  Italia si romanii    6 comentarii
  Sistemul "Pro Democratia" - cea mai eficienta varianta de "uninominal"    7 comentarii
  Declaratia zilei    4 comentarii
  La judecata zilei    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 CIA si extraterestrii (4444 afisari)
 Teroarea Rosie, la 90 de ani (2605 afisari)
 SIE nu stie (2125 afisari)
 Romania domnului Cioroianu (2097 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (1877 afisari)
 Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare (453 afisari)
 Romanca agresata la Milano (366 afisari)
 Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri (349 afisari)
 SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta (321 afisari)
 Viktor Iuscenko si-a tras insula (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.90253 sec.