Ziua Logo
  Nr. 4078 de luni, 5 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Cresterea salariilor si a pensiilor, justificata de Guvern cu cresterea economica
Tariceanu ignora avertismentul BNR
-- Cresterile salariale decise de Guvern sunt fundamentate pe cresterea economica din ultimii ani si nu pe criterii populiste, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, care a apreciat ca afirmatiile pe aceasta tema ale guvernatorului Bancii Nationale au fost "scoase din context".
El a aratat ca deciziile Executivului de majorare a pensiilor si salariilor s-au bazat pe rezultatele de crestere economica din ultimii ani, fiind aplicate atent, fara excese si a precizat ca astfel de masuri trebuie corelate in continuare cu indicele de productivitate. "Daca vom deschide larg baierele pungii pentru politici salariale nesustenabile, atunci tot ceea ce s-a construit in opt ani se naruie de la un an la altul", a spus Tariceanu. El a apreciat ca declaratiile pe aceasta tema ale guvernatorului Bancii Nationale au fost "scoase din context", considerand ca trebuia retinut faptul ca intre BNR si Guvern exista o buna colaborare, ambele institutii avand propriile responsabilitati. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, joi, ca Romania are nevoie de o lista de prioritati privind masurile viitoare referitoare la cresterea salariilor, pensiilor si la reducerea fiscalitatii, continuarea cresterii economice putand fi realizata doar in cazul adoptarii unor politici intelepte. "Mesajul Bancii Nationale este: "Nu mai trageti de aceasta economie, pentru ca se rupe!". Nu putem avea cresteri salariale, cresteri ale pensiilor si reducerea fiscalitatii. Trebuie facuta o lista de prioritati", a afirmat Isarescu la un seminar pe teme economice. Guvernatorul a reamintit ca Romania a avut noua ani de crestere economica si a aratat ca mentinerea acestei evolutii pentru inca noua ani poate fi atinsa doar cu politici intelepte. "Trebuie sa ai grija sa nu se rupa cureaua. Romania va trebui sa finanteze educatia, sanatatea, infrastructura si trebuie sa fim atenti si la cresterea sectorului neguvernamental", a spus Isarescu. Guvernatorul BNR a readus in discutie avertismentele legate de cresterile salariale, precum si pe cele legate de relaxarea fiscala.
Lectie de pilotaj
"Nu mai este momentul relaxarii fiscale. Pana cand cresterea de productivitate nu va acoperi decalajele, trebuie sa tinem bine avionul spre binele guvernului actual si al guvernelor viitoare", a mai spus Isarescu. De asemenea, Isarescu a aratat ca nu este posibil ca Romania sa suporte doua cresteri salariale pe an in conditiile unei inflatii de sub 10%. Incercarile de compensare a cresterilor salariale prin masuri de politica monetara pot reprezenta "cea mai proasta combinatie", a afirmat guvernatorul BNR, intrucat avansul salariilor determina reducerea competitivitatii si, in acelasi timp, cresterea dobanzilor se reflecta in aprecierea mondei nationale si, in cele din urma, tot in diminuarea competitivitatii. El a precizat ca BNR nu critica Guvernul, ci trage doar niste semnale.
Florin BARBUTA 
Alte articole
  Lefuri romanesti, preturi europene    (Eveniment, 2008-02-28)
  Stolojan: Guvernul e incapabil de reforma    (Politica, 2008-01-26)
  Isarescu: Gata cu relaxarea!    (Economic, 2007-10-16)
  Sefii de agentii guvernamentale au salarii de 14.000 de lei lunar, soferii lor castiga 3.500 de lei    (2008-10-23 18:21)
  Tăriceanu a cerut o analiză despre salariile, sporurile și primele șefilor de agenții guvernamentale    (2008-10-11 14:20)
  Isarescu: Piata va corecta prin cursul de schimb cresterile salariale nesustinute    (2008-10-06 16:08)
  Tariceanu: "Romania nu trebuie sa repete greseala cresterilor salariale necontrolate"    (2008-07-10 20:16)
  Romanii ar putea avea salarii la nivel european peste 20 de ani    (2007-11-13 16:29)
 Afisari: 1011  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Tradiceanu duce tara de rapa...   de Onesti
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tiganii nostri. Si ai vostri! (6164 afisari)
 101 inventii care au schimbat lumea (3413 afisari)
 Previziuni apocaliptice (3399 afisari)
 O legenda falsa: Mircea Eliade - ideolog al miscarii legionare (2633 afisari)
 Proiect european pentru tigani (2267 afisari)
 Giovanna Reggiani nu a fost violata (499 afisari)
 Presa internationala: Romanii, "problema italiana a momentului" (477 afisari)
 Cosa Nostra, decapitata la Palermo (399 afisari)
 Suma-record pentru o pictura romaneasca (350 afisari)
 O romanca a salvat viata a trei italieni (282 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02238 sec.