Ziua Logo
  Nr. 4078 de luni, 5 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Rasu'-Plansu' lui Nichita
Astazi, la ora 18.00, va avea loc la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania prezentarea antologiei "Rasu'-Plansu' lui Nichita Stanescu", coordonata de Laurian Stanchescu. Evenimentul, in care vor fi lansate cele patru volume ale antologiei, este organizat de Uniunea Scriitorilor si de Editura Do-Minor. Vor fi prezenti la manifestare scriitori, prieteni, oameni care l-au cunoscut pe Nichita Stanescu: acad. Eugen Simion, vicepresedintele USR Varujan Vosganian etc. (D.C.)
Medalii Sf. Silvestru
Ieri, cu ocazia Centenarului Bisericii Sfantul Silvestru, 100 de personalitati ale culturii si stiintei din Romania si din strainatate au primit din partea PF Daniel si a primarului Neculai Ontanu medalii jubiliare. Printre cei care au primit "Medalia comemorativa Sf. Silvestru" se numara: Maia Morgenstern, Radu Beligan, Andrei Serban, Horatiu Malaele, Catalina Buzoianu, Eugen Simion, Ioan Holender etc. Renumita pentru faptul ca aici a slujit vreme de 30 de ani parintele Galeriu, la biserica Sf. Silvestru se afla moastele sfantului caruia ii poarta numele, care au fost aduse aici
de la Roma, pe data de 3 noiembrie 2002, gratie interventiilor
Patriarhului Teoctist pe langa Papa Ioan Paul al II-lea. (D.C.)
U.R.M.E. prin Bucuresti
Miercuri, pe 31 octombrie, s-au lansat la Libraria Carturesti materialele finale ale proiectului U.R.M.E. (Urban Remembrance and Memory of Europe) finantat de Comisia Europeana prin programul Cultura 2000 si de MCC. Printre materialele lansate, o harta cu trasee literare ale Bucurestiului si o antologie de texte si imagini despre Bucuresti si celelalte sase orase europene cuprinse in proiect: Atena, Saragossa, Arles, Potenza, Lodz si Budapesta. Pe harta U.R.M.E. a Bucurestiului sunt marcate sase trasee de-a lungul carora cercetatorii din proiect au identificat diferite obiective cu semnificatie literara, istorica, artistica. Antologia cuprinde eseurile si impresiile de calatorie a 34 de autori romani si straini. Cele doua materiale sunt dedicate publicului larg, in mod special tinerilor romani si straini, si vor fi distribuite gratuit in muzee, biblioteci, agentii de turism si alte spatii publice importante. (M.A.)
De Santis, omagiat la "Vito Grasso"
Astazi, la Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso" , la ora 16.00, va avea loc proiectia filmului "Orez amar" al lui Giuseppe de Santis, un omagiu adus marelui maestru al filmului italian. Din distributia filmului, Silvana Mangano, Vittorio Gassman, Raf Vallone. Intrarea este libera. (M.A.)
"Poesis", revista anului
Revista "Poesis" din Satu Mare, condusa de George Vulturescu, a fost desemnata "Revista anului 2006" la cea de-a noua editie a Galelor Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER), desfasuta intre 1 si 3 noiembrie la Campina. Premiul "Autorul anului 2006" le-a fost decernat scriitorilor Aura Christi si Daniel Corbu, in timp ce "Graficianul de carte al anului" a fost ales Tudor Jebeleanu, premiul "Editura anului" a revenit Editurii Libra, administrata de redactorul-sef Daniela Tomescu, iar Dan Mircea Cipariu de la cotidianul "Ziua" a obtinut premiul pentru Jurnalism cultural. Doua premii pentru critica literara si editii critice, in memoria criticului literar Dan Alexandru Condeescu, s-au acordat lui Ion Simut si lui Vasile Spiridon din Piatra-Neamt. (D.C.)
A r h i v a
  Comunismul pe repede inainte    
  "Fuck you, Eu.ro.Pa!" pentru polonezi    
  Teatrul romanesc in enciclopedie americana    
 Top afisari / comentarii 
 Tiganii nostri. Si ai vostri! (6164 afisari)
 101 inventii care au schimbat lumea (3413 afisari)
 Previziuni apocaliptice (3399 afisari)
 O legenda falsa: Mircea Eliade - ideolog al miscarii legionare (2633 afisari)
 Proiect european pentru tigani (2267 afisari)
 Giovanna Reggiani nu a fost violata (499 afisari)
 Presa internationala: Romanii, "problema italiana a momentului" (477 afisari)
 Cosa Nostra, decapitata la Palermo (399 afisari)
 Suma-record pentru o pictura romaneasca (350 afisari)
 O romanca a salvat viata a trei italieni (282 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01035 sec.