Ziua Logo
  Nr. 4077 de sambata, 3 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Asalt la bancomate
-- Trei barbati mascati au incercat sa fure un bancomat din sediul unei banci din Capitala * Cu o zi inainte, cinci persoane au reusit o astfel de actiune in cartierul Crangasi
Hotii au descoperit in ultimul timp un nou mod de a fura. In voga a devenit acum furtul de bancomate, pe care infractorii incearca sa le ridice cu totul din sucursalele diferitelor banci. Hotii autohtoni se inspira de la infractorii romani care actioneaza in strainatate si cu predilectie in Spania. Dupa ce in urma cu trei zile cinci barbati mascati au reusit sa "ridice" un bancomat in care se aflau aproximativ 80.000 de lei din holul Bancii Raiffeisen, sucursala Crangasi din Capitala, o zi mai tarziu o alta banda, formata din trei barbati, de asemenea mascati, a incercat sa actioneze dupa acelasi model, de aceasta data tinta fiind un sediu al bancii OTP din Sectorul 1 al Capitalei. Cei trei au fost nevoiti insa
sa abandoneze actiunea si sa fuga, dupa ce s-a declansat alarma bancii.
Barbatii sunt acum cautati de politisti, stabilirea identitatii acestora fiind ingreunata de faptul ca aveau fetele acoperite. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, cei trei au venit la bancomatul de pe bulevardul Ion Mihalache in jurul orei 4:45 si au fortat aparatul incercand sa smulga cutia de valori a acestuia. Alarma s-a declansat imediat, iar hotii au fost nevoiti sa fuga. La fata locului s-au deplasat simultan angajati ai societatii de paza cu care sediul bancii OTP de pe Bulevardul Ion Mihalache numarul 174 are contract, politisti de la Sectia 5, precum si lucratori de la Politia sectorului 1. Oamenii legii au adunat mai multe probe de la locul incidentului, care sa conduca la prinderea celor trei. Camerele de luat vederi ale bancii au surprins trei barbati mascati care au incercat sa smulga bancomatul din pardoseala, insa sistemele de prindere foarte bune ale acestuia, precum si declansarea alarmei i-au determinat sa renunte.
Reamintim ca, in noaptea de miercuri spre joi, alti cinci barbati, tot mascati, au furat un bancomat in care se aflau aproximativ 80.000 de lei, din holul Bancii Raiffeisen de pe strada Crangasi numarul 12. Cei cinci au ajuns la sediul bancii in jurul orei 02.00, cu o masina. Au patruns in holul bancii, unde se afla bancomatul, intrand pe o usa care era deschisa, cu toate ca, in mod normal, accesul ar fi trebuit sa se faca pe baza cardului de client Raiffeisen. Hotii au acoperit camera de supraveghere cu o carpa si apoi au furat aparatul in care se aflau peste 80.000 de lei noi. Politistii au recoltat probe de la locul faptei si fac investigatii pentru a-i depista pe infractori.
Model "spaniol"
Modul de actiune in cazul ultimelor jafuri, sau tentative de jaf, seamana cu cel al celebrei bande de romani din Spania cunoscuta sub numele de "Comandoul de Excavatoare". Aceasta a terorizat Spania timp de ani de zile, zeci de banci fiind jefuite de infractorii romani. Banda este considerata a fi una extrem de periculoasa, anchetatorii spanioli sustinand ca unii dintre membrii ei au pregatire paramilitara. "Toti au pregatire paramilitara. Sunt imbracati in negru si poarta cagule, iar modul de operare pare a fi copiat din filme de actiune nord-americane", sustin politistii spanioli. Potrivit acestora, printre infractori sunt si specialisti in electronica. Acestia intrerup sistemele de alarma, apoi smulg bancomatele si se retrag pe drumuri stabilite si studiate cu mult timp inainte. De cele mai multe ori, hotii romani smulg bancomatele cu ajutorul unor excavatoare, dar au existat si cazuri in care au actionat exact asa cum s-a intamplat si la jaful din Crangasi sau la cel de pe bulevardul Ion Mihalache.
Controale la banci
In urma incidentelor de genul celor consumate in ultima saptamana, care au vizat furtul de bancomate din sucursalele unor banci, Politia Capitalei a decis sa efectueze controale la toate unitatile bancare pentru a verifica daca respecta prevederile legale si masurile de protectie necesare. Viitoarele controale vor urmari modul in care bancile isi asigura paza, transporta valori, dar si felul in care sunt asigurate bancomatele stradale. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, ultimul control de acest gen, efectuat in perioada aprilie-iunie 2007 a atras sanctionarea a 26 de directori de banci si a 63 de firme de paza, din cauza ca nu au respectat prevederile legale pe acest segment. Verificarile au aratat ca 112 unitati bancare aveau paza doar pe timpul programului cu publicul, iar alte 64 nu aveau planul de securitate avizat de politie.
Romani arestati in Anglia
Pe de alta parte, patru cetateni romani au fost arestati in Anglia pentru frauda, dupa ce politistii au descoperit la domiciliul acestora aparatura speciala pentru furtul banilor din bancomate. Potrivit Mediafax, raidul efectuat de politia din Northamptonshire face parte din Operatiunea Pantameter 2, care are scopul de a anihila traficul uman si a avut loc la o casa din Greenside, in urma cu doua zile. Politistii aveau mandat de perchezitie pentru a vizita locatia respectiva, unde au gasit echipament folosit pentru a fura bani din bancomate. Printre obiectele confiscate, se numara dispozitive pentru citirea cardurilor, camere video si pasapoarte false. Doi barbati de 21 de ani, respectiv 38 de ani si doua femei de 32, respectiv 33 de ani, toti romani, au fost arestati.
Andrei GHICIUSCA 
Alte articole
  Lacul infractorilor    (Anchete, 2007-11-08)
  Modelul spaniol    (Anchete, 2007-11-02)
  Trei barbati au atacat sediul unei banci din Capitala    (2007-11-02 10:35)
  Bancomat furat in Bucuresti    (2007-11-01 17:26)
A r h i v a
  Biletele de adio    
  Sotia lui Mantog trimisa in judecata    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Auschwitz pentru romani (5596 afisari)
 Romania lovita din Romania (4725 afisari)
 Camelia Sucu nu isi numara banii pentru ca are multi (3545 afisari)
 Caz incredibil in Politia Romana (2798 afisari)
 Evreii in anii regimului Antonescu (2237 afisari)
 Chipul lui Tutankamon, expus in premiera pentru public in Valea Regilor (535 afisari)
 Ion Iliescu: "Vor sa lege fedeles PSD-ul si sa il dea pe mana lui Basescu" (510 afisari)
 Basescu acuza: "Romanilor repatriati nu li s-a dat dreptul de a apela la Justitie" (458 afisari)
 Mailat ii baga in sedinta pe Basescu si pe Tariceanu (209 afisari)
 Adrian Mutu a fost insultat de italieni (199 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01242 sec.