Ziua Logo
  Nr. 4075 de joi, 1 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Animalele
Dan CIACHIR 
-- La inceputul lunii octombrie a fost o zi consacrata protejarii animalelor in tara noastra. Un demers pe care imi ingadui sa-l asez in lumina unuia dintre cei mai frumosi psalmi, 103, cunoscut si sub numele de Psalmul Creatiei, care este un elogiu adus Cosmosului, adica "lumii vazute", cum i se spune in limbajul patristic romanesc. Iar parte din intreg in Creatie sunt animalele.
La Manastirea Horezu, pe bolta paraclisului central, sunt zugravite niste patrupede zburdand, un cadru iconografic menit sa ilustreze versetul "Toata suflarea sa laude pe Domnul!". In Psalmul 103 ni se spune ca "El in vai trimite izvoare,/ape vor trece prin mijlocul muntilor,/din ele se vor adapa toate fiarele campului/asinii salbatici setea isi vor potoli", iar mai jos se pomeneste de "pui de lei racnind sa-si prinda prada/si de la Dumnezeu sa-si ceara demancarea."
Dumnezeu iubeste intreaga Faptura, intrucat El Insusi a zidit-o. Acele documentare despre fauna terestra si acvatica, difuzate de Animal Planet, National Geographic sau de Discovery, in care apar vietati pe care putini au prilejul sa le contemple nemijlocit, constituie un omagiu adus Creatiei divine, indiferent de intentia autorilor acestor filme admirabil realizate. Maretia, dar si coplesitoarea imaginatie dumnezeiasca reies din impresionanta, variata si nuantata fauna surprinsa de operatori: cohortele de elefanti, "acesti giganti blanzi", cum ii numea Brancusi, leii, tigrii si celelalte specii de feline... Multe animale salbatice erau prietenii sfintilor. Si chiar unele reptile. Patericul pomeneste de un ascet care trecea Nilul pe spinarea unui crocodil, iar un capitol din Viata Sfantului Gherasim este consacrat imblanzirii unui leu care ii ducea si aducea camilele de la adapat.
Am ramas neplacut surprins, in urma cu 30 de ani, citind "Viata ca o prada", un volum de evocari al lui Marin Preda, de episodul in care autorul povesteste cum, aflandu-se in anii '50 ai secolului trecut la Pelisor - pe atunci casa de creatie a scriitorilor -, a gonit brutal o catea, excedat de afectiunea pe care cateva colege de breasla i-o aratau acesteia. A chinui sau a face rau unui animal este reversul atitudinii crestine, dupa cum arata chiar Cuviosul Siluan Athonitul: "El spunea ca toate au fost facute spre a sluji omului, si de aceea, cand este necesar, toti ne putem folosi de cele zidite; omul are insa datoria sa se ingrijeasca de toata zidirea si orice dauna adusa animalelor sau plantelor, fara a fi nevoie, sta impotriva harului. Dar si orice impatimire fata de animale, de asemenea, este potrivnica legilor dumnezeiesti, pentru ca diminueaza iubirea fata de Dumnezeu si aproapele".
Am putea explica atasamentul excesiv al unor oameni din zilele noastre fata de un catel sau de o pisica racirii dragostei dintre oameni sau insingurarii din lumea de azi, daca n-ar exista schita lui Caragiale, "Bubico", veche de peste o suta de ani... Insa nu putem trece cu vederea nici coplesitorul devotament al unor necuvantatoare fata de om. O sa rezum o istorie adevarata, petrecuta intre doua razboaie: stapanul unui Saint-Bernard care facea alpinism a fost gasit intr-o iarna aproape degerat si semiinconstient de cainele sau intr-un troian de zapada. Prada unor halucinatii provocate de inghet, omul a crezut ca il atacase un lup. A scos cutitul din teaca si l-a injunghiat. Si-a revenit incalzindu-se de blana cainelui si band din butoiasul cu rom pe care acesta il purta la gat. In semn de remuscare si de recunostinta, i-a ridicat apoi Saint-Bernardului un monument.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Foaie verde laba gistei   de Ion Caramache
Sa iubim animalele,dar copiii ?   de Silviu Damse
A r h i v a
  De prin Occident (II)    4 comentarii
  Menajeria de sticla    
  Noi scenarii apocaliptice ("geopolitice")    1 comentariu
  In ce a constat colaborationismul arhiepiscopului Pimen    6 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina ne umileste la Bucuresti (5040 afisari)
 Un criminal roman arunca in aer relatiile cu Italia (3388 afisari)
 Tara pentru mafie (3252 afisari)
 Moarte in picaj (2307 afisari)
 SUA mituiesc Rusia (1881 afisari)
 Tariceanu: "Nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta" (848 afisari)
 Un nou incident intre imigrantii romani la periferia Romei (634 afisari)
 Emil Constantinescu: "Basescu va sfarsi in gunoiul istoriei" (570 afisari)
 Bancomat furat in Bucuresti (567 afisari)
 Opt reguli care te tin departe de cancer (423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.91813 sec.