Ziua Logo
  Nr. 4075 de joi, 1 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Greenpeace isterizeaza Cernavoda
-- Organizatia sustine ca emisiile de tritiu afecteaza sanatatea, desi recunoaste ca nu a facut masuratori la fata locului * Greenpeace indeamna femeile gravide si copiii sa paraseasca orasul
Expertii consultati de Greenpeace au ajuns la concluzia ca centrala nucleara de la Cernavoda are potential de iradiere cu tritiu, facand recomandari pentru femeile gravide si copii, pentru parasirea zonei. Concluziile expertilor au la baza interpretari proprii ale datelor existente din studiul de impact pentru realizarea unitatilor 3 si 4 si au profitat de inexistenta unor limite maxime admise la nivel mondial in domeniul invocat.
Raportul Greenpeace, elaborat de Ian Fairlie, arata ca centrala de la Cernavoda elibereaza cantitati mari de tritiu in Dunare si in aer, unitatile de masura fiind de-a dreptul impresionante, de ordinul miilor de miliarde. Fairlie sustine ca activitatea tritiului, in aceasta cantitate, poate expune populatia, motiv pentru care recomanda ca femeile gravide si copiii mici sa nu locuiasca pe o raza de 10 km in jurul reactorului, iar populatia sa nu consume alimente din natura sau gradini de pe o raza de 5 km, pentru ca radiatiile de tritiu cauzeaza cancer, malformatii congenitale si efecte genetice. In plus, recomanda Guvernului sa infiinteze o comisie de analiza a impactului tritiului asupra mediului, in urma careia sa ia o decizie cu privire la unitatile 3 si 4.
Confuzii partinitoare
Ian Fairlie a trebuit sa recunoasca faptul ca, la nivel modial, inca nu este stabilita o limita maxima admisa a activitatii tritiului, astfel ca nu se poate spune cu certitudine ca valorile impresionante prezentate sunt nocive. Mai mult, el a prezentat doar posibile evolutii ale activitatii tritiului la Cernavoda, fara a face referiri la efectul acestuia, care poate fi fara impact asupra mediului. Recent, Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare (CNCAN) a precizat ca nivelul radiatiilor emise de tritiu (n.r. - adica efectul activitatii tritiului) este cu mult sub nivelul admis. CNCAN a impus ca la Cernavoda limita maxima sa fie de 10 ori mai mica decat limita la nivel mondial; in fapt, emisiile de radiatii sunt de 100 de ori mai mici decat maximul admis. Reprezentantii CNCAN au precizat ca, in urma inspectiei facute in iunie, reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca Cernavoda "este o centrala deosebit de curata".
Raport dupa ureche
Pe de alta parte, Ian Fairlie a recunoscut ca nu a facut nici o masuratore la Cernavoda. "Datele provin din studiul de impact asupra mediului, din sapte seturi de date, pentru alimente si aer. Nu s-a facut un studiu comparativ pentru a vedea daca exista mai mule cazuri de leucemie sau cancer in Cernavoda, fata de alte orase", a explicat Fairlie.
Cu toate acestea, reprezentantii Societatii Romane de Radioprotectie sustin ca Ministerul Sanatatii are programe specifice de supraveghere a starii de sanatate in acele zone si toate studiile realizate in zona au indicat ca nu exista probleme ci, mai mult, situatia numarului de cazuri de cancer si leucemie de la Cernavoda este "mai buna decat in alte zone ale tarii".
Luminita MOROIANU 
Alte articole
  Greenpeace: Dacă Romania construiește reactoarele Cernavodă 3 și 4, este clar că tratează populația ca pe niște cetățeni second hand    (2009-03-10 16:26)
 Afisari: 479  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
greenpeace...   de alamar
Experctu lu peste prajit   de Ghita Bizonu'
greenpeace   de cosor ion
A r h i v a
  CFR, somata sa refaca Gara Regala din Sinaia    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina ne umileste la Bucuresti (5040 afisari)
 Un criminal roman arunca in aer relatiile cu Italia (3388 afisari)
 Tara pentru mafie (3252 afisari)
 Moarte in picaj (2307 afisari)
 SUA mituiesc Rusia (1881 afisari)
 Tariceanu: "Nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta" (848 afisari)
 Un nou incident intre imigrantii romani la periferia Romei (634 afisari)
 Emil Constantinescu: "Basescu va sfarsi in gunoiul istoriei" (570 afisari)
 Bancomat furat in Bucuresti (567 afisari)
 Opt reguli care te tin departe de cancer (423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01732 sec.