Ziua Logo
  Nr. 4074 de miercuri, 31 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
15.000 de spectatori vor asista in aceasta seara la un concert de neuitat
Deep Purple - Made in Romania
Componenta actuala, de la stanga la dreapta: Roger Glover, Ian Paice, Ian Gillan, Don Airey si Steve Morse
Nu cred ca mai este un secret ca, astazi, un urias eveniment va avea loc pentru lumea muzicii rock din Romania. Legendara trupa londoneza Deep Purple concerteaza pe stadionul Cotroceni, din Bucuresti, incepand cu orele 20. Nu mai putin de 15.000 de bilete s-au vandut pentru acest concert, casele fiind inchise de mai bine de o saptamana. Ieri dupa-amiaza, in zona stadionului, un bilet simplu - pe gazon, se vindea cu 50 RON, in loc de 38 RON, pretul oficial, iar unul la peluza, cu 100 RON, in loc de 68 RON, in ciuda faptului ca organizatorii mai scosesera la vanzare 1300 de bilete. Doar limita impusa de capacitatea stadionului si cateva alarme false privind conditiile meteo de la ora desfasurarii concertului i-au facut pe organizatori, "Modul Production", sa nu mai distribuie bilete in plus, ori sa aleaga, mai din vreme, o alta locatie, mai spatioasa, desi initial au fost discutii in privinta stadionului Lia Manoliu.
Concertul de la Bucuresti face parte din turneul mondial "The Rapture of the Deep", care promoveaza albumul cu acelasi nume. In luna iulie a acestui an, prima parte a turneului s-a derulat in SUA. Cea de-a doua parte a turneului debuteaza cu concertul din Romania, urmand ca pe 1 noiembrie trupa sa concerteze la Sofia, pe 3 noiembrie in Sarajevo, pe 4 noiembrie in Split, iar pe 6 noiembrie, in Budapesta. Show-ul de la Bucuresti va beneficia de conditii de productie speciale, membrii trupei urmand sa isi aduca propriile echipamente de sunet, lumini si multimedia. Deep Purple a mai concertat la Bucuresti, intr-o alta componenta, in urma cu noua ani.
Sarmale, mititei si bere
Cei de la Purple nu au fost foarte pretentiosi. Au solicitat, in avans, doar doua cabine in culise si o camera de oaspeti. Nici in ceea ce priveste mancarea n-au cerut sa fie intampinati cu cine stie ce bucate exotice. Conform unor surse apropiate organizatorilor, Gillan si Paice si-au adus aminte de mancarurile traditionale romanesti pe care le-au gustat in urma cu noua ani, la precedentul concert de la Bucuresti si au intrebat despre ele. Organizatorii le-au pregatit un meniu cu ciorba de burta, sau de potroace, sarmale cu mamaliguta, mititei si pastrama de oaie, cu must. Pe langa acestea, la stadion vor mai exista variate produse cuprinzand mezeluri de casa, multe branzeturi, cartofi prajiti si, mai ales, produse de patiserie. Ca bauturi au preferat berea Heineken si Carlsberg, vodka finalandeza, vinuri romanesti din soiuri demiseci, precum si bauturi racoritoare. Au dorit sa respecte mediul, cerand pubele ecologice pentru depozitarea sticlei, aluminiului si plasticului, iar tacamurile si vesela de la cabine trebuie sa fie din ceramica, nu din plastic.
De la Roundabout la Deep Purple
Deep Purple a fost una dintre trupele de marca ale stilului heavy metal din anii '70 si este cunoscuta mai ales pentru hiturile "Smoke on the Water", "Hush", "Child in Time", "Burn", "Black Night", "Highway Star", "Strange Kind Of Woman", "Fireball", "Woman from Tokyo". Alaturi de Led Zeppelin si Black Sabbath, cei de la Deep Purple sunt considerati a fi unii dintre pionierii heavy metal-ului, desi membrii trupei n-au folosit niciodata acest termen pentru a-si defini muzica, folosindu-l mai degraba pe acela de hard rock si blues.
Perioada de varf a trupei Deep Purple, care initial s-a intitulat Roundabout, a fost in anii 1968-1976, in formula "de aur": Ian Gillan (voce), Jon Lord (clape), Ritchie Blackmore (chitara), Roger Glover (bass) si Ian Paice (tobe), perioada foarte prolifica, in care piesele trupei deveneau automat hituri internationale, iar componentii trupei erau considerati printre cei mai valorosi instrumentisti. In 1976, disensiunile dintre membri au dus la ruptura grupului, care s-a reunit, opt ani mai tarziu, moment ce s-a materializat in albumul "Perfect Strangers", care, desi nu a fost foarte bine primit de critica vremii, a izbutit sa vanda foarte bine brandul Deep Purple.
In 39 de ani de activitate, Deep Purple a vandut peste 100 milioane de discuri, scotand pe piata 18 albume de studio si tot atatea compilatii. Deep Purple a obtinut chiar un loc in "Guinness Book of Records", primind titulatura "Loudest Band in the World" (cea mai zgomotoasa trupa din lume), in 1975, cand, la un concert in apropierea unui aeroport, au acoperit motoarele unui Boeing 747 aflat in faza de decolare. Printre fostii componenti ai Deep Purple ii putem enumera pe David Coverdale, Glenn Hughes, Rod Evans, Tommy Bolin, Joe Lynn Turner, Joe Satriani si Nick Simper.
Morse si Airey, copiii vitregi de la Purple
Dupa ce Ritchie Blackmore a parasit definitiv trupa, infiintandu-si Blackmore Night, iar Jon Lord s-a retras din motive de sanatate, in noua componenta a trupei ii remarcam pe Steve Morse si Don Airey, care, desi virtuozi ai chitarei si clapelor, au fost considerati de critici drept "copiii vitregi de la Deep Purple", considerandu-se ca fara Blackmore si Lord trupa nu se va mai ridica niciodata la valoarea de odinioara. Iata si cateva date despre actuala componenta:
Don Airey a cantat rock mai bine de 25 de ani in 20 de formatii, printre care: Cozy Powell's Hammer, Colosseum II, Andrew Lloyd Webber, Ritchie Blackmore's Rainbow, Ozzy Osbourne, Whitesnake, Jethro Tull si ELO. S-a ocupat mai mult de inregistrarea, producerea si turneele mai multor artisti precum Tony Iommi, Glenn Hughes, Ten, Uli Jon Roth, Judas Priest, Silver, Mark Rattray, Gary Barden, dar si Deep Purple. Don a intrat in echipa Deep Purple in 2001, dupa retragerea veteranului Jon Lord.
Chitaristul Steve Morse a fondat Dixie Dregs in 1975, impreuna cu basistul Andy West. Intre 1982 si 1986, cititorii revistei "Guitar Player" l-au votat cel mai bun chitarist. El a format, in 1983, The Steve Morse Band. S-a alaturat trupei Deep Purple in 1994.
Ian Gillan si Roger Glover au venit la Deep Purple la inceputul lui 1969 cand au parasit trupa britanica Episode Six. Ian Gillan s-a rupt de Purple in 1976, infiintandu-si propria formatie - Ian Gillan Band, pentru ca apoi sa reintre in Deep Purple, in 1984, cand a aparut hitul "Perfect Strangers". Si-a lansat trei albume solo: "Naked Thunder" (1990), ïżœToolbox" (1991) si "Dreamcatcher" (1998).
Basistul Roger Glover s-a alaturat trupei in 1969, parasind-o apoi pentru a deveni manager al "Purple Records". A lucrat ca si producator pentru Nazareth si Status Quo si a colaborat cu Ian Gillan pentru albumul lor, "Accidentally On Purpose" (1988). Roger a cantat cu Ritchie Blackmore in trupa Rainbow, pentru ca in 1984 sa se intoarca in Deep Purple.
Ian Paice este singurul membru care canta in Deep Purple chiar de la infiintare. Avea atunci 19 ani. A mai lucrat cu Ashton & Lord, Gary Moore si Whitesnake.
Ioana si Midnight Express
Ioana Hartescu: "Este o onoare deosebita pentru mine ca am fost aleasa de manageriatul Deep Purple sa cant in acest concert. Purple este formatia care mi-a bucurat copilara, prin ei am descoperit rockul... Cu atat mai mult ca si revin pe scena din Romania dupa o absenta de patru ani, de cand stau in Qatar, iar publicul romanesc mi-a fost mereu cel mai drag si mi-a stat aproape intotdeauna... Ma bucur, de asemenea, sa cant alaturi de prietenii mei de la Midnight Express, de Rares Totu si de Nicu Patoi, doi muzicieni deosebiti. Sper sa fie una dintre serile memorabile si tin sa multumesc presei pentru toat opiniile favorabile si pentru incurajari. Nu va ascund ca am niste emotii uriase, dar o sa trecem peste ele si ne vom bucura de muzica adevarata. Vom canta cinci piese, un repertoriu de blues, fusion si rock, o surpriza din care nu pot sa divulg decat Move Over a lui Janis Joplin..."
In privinta trupei care va canta in deschiderea concertului Deep Purple de la Bucresti (incepand cu orele 19,00) au circulat multe rumori. Mai multe formatii autohtone au incercat sa se bage pe sub pielea organizatorilor. S-a vorbit la un moment dat despre "Voltaj", apoi de "Trupa Veche", despre "Trooper", sau "Vita de Vie", ba despre toate la un loc, s-a spus chiar ca "Holograf" va face deschiderea, dar ca de preferat ar fi Stefan Banica Jr... Organizatorii insa au tacut malc. La un moment dat au spus ca Deep Purple a indicat o trupa britanica, apoi a aparut un nume "Joanna And The Band". Ei bine, daca e britanica, si-au zis ceilalti pretendenti, asta e! Si si-au retras ambasadele.
Interesant e ca Joanna este din Qatar, unde a fost remarcata de Jan Gillan, la unul dintre concerte... De aici a aparut indicatia cu pricina. Mai putina lume stie insa ca Joanna este pe numele ei Ioana Hartescu, nascuta in Brasov, pe numele de fata Ioana Alecu, iar in ceea ce priveste "And The Band", trupa - get beget romaneasca - este structurata pe osatura formatiei "Midnight Express" a talentatului chitarist ardelean Rares Totu, alaturi de care mai evolueaza Raul Kusak (clape), Adi Tetrade (tobe), Sebi Joo (bass - intors din SUA dupa 3 ani). Lor li se alatura, pentru acest eveniment, si chitaristul Nicu Patoi, lider al trupei "Platonic Band", formatia de acompaniament a lui Stefan Banica Jr.
Rares Totu: "Este ca un vis care mi-a devenit realitate. Am crescut ascultand Deep Purple, am invatat sa cant la chitara incercand sa incropesc Smoke On The Water si am ajuns sa traiesc cu adevarat un solo de chitara prin feelingul lui Ritchie Blackmore... Iata ca acum, alaturi de colegii de la Midnight Express, de Nicu Patoi si de extraordinara Ioana cantam in deschidere la Deep Purple, pentru publicul din Romania. Am mai cantat, in '93, in Ungaria, in deschidere la Iron Maiden, dar nimic nu se compara cu aceasta noapte, si dorim sa facem un foarte frumos cadou muzical celor 15.000 de spectatori romani si sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor..."
Pagina realizata de Bogdan COMARONI 
Alte articole
  Noul Deep Purple in rock    (Magazin, 2007-11-02)
  Beyoncé vine la Cluj cu 80 de persoane    (Magazin, 2007-09-27)
  S-au pus in vanzare biletele la concertul Deep Purple    (Magazin, 2007-09-26)
  Trupa virtuală de muzică electronică Gorillaz va susține, in premieră, un concert in Romania    (2009-09-24 20:10)
  Backstreet Boys vin sa cante in Romania    (2009-06-27 11:34)
  Leonard Cohen revine in Romania    (2009-05-04 15:45)
  Madonna va canta in Romania!    (2009-01-30 15:22)
  C.C. Catch canta la Bucuresti!    (2009-01-29 16:00)
A r h i v a
  Japca ingropata    7 comentarii
  "Javrele batrane, resturile bolsevice, scursorile" din PSD    18 comentarii
  Iuscenko - Basescu: 3-0    10 comentarii
  Cubreacov rapit de serviciile Moscovei    1 comentariu
  Daramarea Garii Regale din Sinaia    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Javrele batrane, resturile bolsevice, scursorile" din PSD (3176 afisari)
 Presedintele, tupeu la greu (3145 afisari)
 S-a trezit din coma cu somnifere (2917 afisari)
 Daramarea Garii Regale din Sinaia (2723 afisari)
 Iuscenko - Basescu: 3-0 (2380 afisari)
 Lista deponentilor in "afacerea Dacia" extinsa de Guvern (770 afisari)
 MiG-21 Lancer, la un pas de prabusire (433 afisari)
 Retea internationala de falsificatori de carduri, desfiintata (410 afisari)
 Un tanar si-a omorat cu sange rece iubita, dupa care s-a sinucis (388 afisari)
 Karl Marx suferea de o boala de piele ce provoaca alienare mintala (339 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02793 sec.