Ziua Logo
  Nr. 4073 de marti, 30 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Rugul aprins" si maturica de plastic
Cristian BADILITA 
-- Echipa de jurnalisti recenti (Plesu, Liiceanu, Patapievici, Baconsky) isi pregateste schimbul doi. Nu de alta, dar maine, poimaine inchid pravaliile si se pomenesc cu posteritatea in pana. Trebuie luate masuri. Din vreme. Trebuie creata o garnitura noua. Prospatura de aburel. Licheluta de import. Trufanda cu soia si neofalina.
Aparut-au si musterii. Gramatici ai ortodoxiei, angelologi de Cotroceni, fenomenologi de Piata Scanteii. Golani, dormiti linistiti, Romania are viitorul asiguripsit. De-acu' incolo stim pe cine contam. De nu l-ati citit pe M. Neamtu faceti-o deindata. Merita banul cu prisosinta. Vivat chilipirul, daca primiti volumul pe gratis. Neamtu e un teolog genial, care trebuie antologat. E nici mai mult nici mai putin decat un "Aleosa Karamazov scolit" (sic!), adica, scapat o tara in oala cu chisleag albionic, apoi balacit bine prin DEX, sectia neurologisme, si fezandat cu nitica patristica, la mana a doua, din pacate, pentru ca mana intai a ramas la solitarul Ioan Ica jr. O singura fraza a teologului oficial NEC poate starni gastrita de ras, chiar in cazul stomacelelor trecute prin fumigatiile primului razboi. "Aleosa Karamazov", alias, ceva mai realist, soldatelul nostru Svejk, a trecut bacul prin inspiratie divina si-a ajuns doctorand sine die. Tot doctorand va fi si cand il va pune Tata Oaches de la Cotroceni director pe undeva. Acusica. Cand ai geniu si DEX ce-ti mai trebuie mofturi evropinesti, doctorate sclifosite. Ajunge cariera. Se da gratis pentru jurnalisti imberbi. "Aleosa" scrie carti, hartie. Fostii caporali din glorioasa Armada RSR i le publica, pentru ca habar n-au ce vrea sa zica vocabula "teologie". Iar stangistii, a caror singura virtute ramane comoditatea longeviva, i le prefateaza. Ba, colac peste pupaza, sa nu-ti vina sa crezi, opusul e "recomandat" si de teologii de la pravoslavnicele Dilema si Idei in dialog (sic!). Teologi pe toate drumurile in Romania dodoloata: caporali, malagambisti, mazgalici! Pretutindeni, ca bacteriile sau virusii contagiosi. Ati observat ca in Romania verdictele se dau cam asa: specialistul in rezistenta materialelor dicteaza regulile ortografice la Academie, iar bucatarul firmei semneaza brevete de "teolog ortodox". Sa nu dea Dumnezeu sa ajungi si tu pe mana lor, frate Badilita! Sa nu dea Dumnezeu, adevarat graiesti, frate Nichipercea! Auzi clopoteii, ce mai zornaie! Daca Neamtu e "Aleosa", iar Patapievici, "Kierkegaard", atunci va inchipuiti ce mi-s Liiceanu si Plesu. Se sparie gandul!
Cititi asadar iute Gramatica ortodoxiei de Svejkul nostru national, cu morfologie, sintaxa, fonetica, tout compris, si veti face economie la distonocalm si somnifer. Inainte luam cate-o dusca de tizana si-o portie de Bolliac inainte de culcare. Solutie garantata, dar lenta. De cateva saptamani l-am primit "cadou" pe Neamtu, binecuvantat sa fie in saecula saeculorum. Astept fiola doi, cu efect hilaro-cataleptic instantaneu. Sa nu care cumva sa puna intre timp mana pe carte, sa invete ceva greaca, latina, biblistica si patristica, ori sa arunce DEX-ul neurologic pe fereastra. Doamne fereste, foc ma voi face de suparare si nu-i voi lectura nici macar coperta IV. Chiar daca primesc trei exemplare gratis, nu unul. Cat despre angelologul cotrocenist Tataru, director de somoiog "international" si responsabil la culte (nu intamplator!), asteptam de vreo zece ani sa-si faca vant din cuib, sa-si deschida ciocul si sa ne arunce in cap macar un cubulet de cascaval tomist, benedictin, aghiorit. Dar nu vrea si pace. La noi e ca-n piesa lui Ionescu: mai intai ajungi academician, director sau presedinte si dupa aceea inveti sa citesti, sa scrii, sa gandesti, sa mergi copacel, sa dai buna ziua si asa mai departe.
Ei da, spatele va fi asigurat: generatia "Rugului aprins bis", nici mai mult nici mai putin! Rau mai stam la capitolul discernamant, daca am ajuns sa vedem "ruguri aprinse" pe orice taraba cu maturici de plastic!
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Place la mine scriitura dom Badilita   de ourbusiness2006
Ieri si azi   de Pacuraras
Glod   de CALUGARUL
Badilita, singurul teolog!   de Balaci
Drumul spre intelpciune e lng si spinos.   de Rollo
Badilita ortodoxu' lu' peste   de glad
ridiculus mus   de frescolino
Cine nu-i cu noi, este impotriva noastra   de Socrate
Rafuieli   de Maxim
fara titlu   de constantin_17
Asizele operei   de Daniel St.Paul
Rugul aprins   de sabcho
Rusine domnule Badilita   de bogabu
Lamura lamurelii   de Daniel St.Paul
Dom' Buratino, Patapievici, Pelsu si Liiceanu sunt tabu?   de Agentura
nea Cristi, matale de unde rasarishi?   de buratino
Mascaricii   de totoslack
A r h i v a
  Populismul referendar al domnului Basescu (I)    15 comentarii
  Annapolis, mon amour!    12 comentarii
  Decoratii tardive si decoratii preventive    7 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Un baptist orthodox    2007-10-25
  Doctoratele de la Sorbona nu-s bune de nimic (sic!)    2007-10-22
  Dumitru Staniloae cu cartile pe masa    2007-10-20
  Puii de Hyperion la curtea lui Mitica    2007-10-16
  Scaraotchi II sau "Taina faradelegii care lucreaza" (2, Tesaloniceni 2,7)    2007-10-01
 Top afisari / comentarii 
 "Rugul aprins" si maturica de plastic (3096 afisari)
 Talpa lui Videanu (2213 afisari)
 Jungla la munca (2049 afisari)
 Suspendati pe viata pentru furt! (1738 afisari)
 Procurorul Lele implicat intr-o bataie (1713 afisari)
 Yahoo adauga noi optiuni programului Messenger (1091 afisari)
 Noi probe in cazul Elodia il incrimineaza pe sot (895 afisari)
 Presedintele Bush, urmasul lui Vlad Tepes (855 afisari)
 Insula Serpilor, un subiect evitat de ambele parti (812 afisari)
 Nicolas Sarkozy a divortat de Cecile pentru o bosniaca de 23 de ani (553 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14472 sec.