Ziua Logo
  Nr. 4069 de joi, 25 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Doua voturi in doua locuri diferite
-- Guvernul reclama ca plebiscitul lui Traian Basescu umfla factura de pe 25 noiembrie
Euroalegerile si referendumul pentru uninominal se vor desfasura in aceeasi zi, dar in locuri diferite, ceea de presupune un efort dublu de pregatire, organizare si, nu in ultimul rand, costuri suplimentare, au anuntat ieri guvernantii. Astfel, pe 25 noiembrie, romanii care doresc sa voteze si la scrutinul pentru PE, si la referendumul prezidential vor trebui sa faca poteca intre sectiile de votare.
Costurile estimate pentru organizarea referendumului privind votul uninominal se ridica la circa 20 milioane euro, infrastructura destinata alegerilor europarlamentare neputand fi utilizata si in cazul acestui referendum, a precizat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. "Nu exista posibilitatea unor economii in cazul tinerii referendumului la aceeasi data cu alegerile pentru Parlamentul European", a precizat prim-ministrul. Si ministrul Administratiei si Internelor, Cristian David, a mentionat ieri ca europarlamentarele si referendumul se vor desfasura independent, procedurile pentru cele doua evenimente fiind diferite. "Cele doua procedee se vor derula separat chiar daca data va fi aceeasi. In consecinta, din punct de vedere logistic si financiar, nu se va face nici o economie", a spus David, conform Mediafax.
Europarlamentarele costa 27,5 milioane euro
Ministrul de Interne a precizat ca cele doua procese electorale sunt organizate dupa legi diferite, iar organizarea lor simultana nu ar face decat "sa dubleze procesul de pregatire si organizare". Spre exemplu, David a amintit ca in cazul alegerilor europarlamentare in Bucuresti sunt sase circumscriptii de sector si una la nivel municipal, in timp ce pentru referendum exista o singura circumscriptie la nivel municipal. Potrivit ministrului, pentru alegerile europarlamentare au fost alocati 880 de miliarde de lei vechi, adica 27,5 milioane de euro. Tot ieri, prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu a anuntat ca bucurestenii nu pot vota in aceeasi sectie la referendum si la europarlamentare, pentru organizarea celor doua evenimente in aceeasi zi fiind necesara dublarea numarului de sectii de votare.
Risc de derapaje
Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhulet, considera ca organizarea in aceeasi zi a referendumului pentru votul uninominal si a alegerilor pentru Parlamentul European este un caz exceptional, care, practic, este foarte greu de realizat. "Daca Guvernul considera ca are capacitatea de a duce la bun sfarsit aceste scrutinuri, atunci o va face. Insa este nevoie de foarte multa logistica si foarte multi oameni, intrucat numai intr-o sectie de votare sunt in jur de 15 persoane. Vor fi foarte multi bani cheltuiti. Pentru o buna desfasurare a procesului electoral este insa nevoie de modificari legislative pe care Ministerul Internelor va trebui sa le faca intr-un timp scurt pentru a evita eventualele derapaje", a spus Muhulet, conform Rompres. Vicepresedintele AEP a aratat ca este vorba de doua procese diferite, reglementate de legi diferite, deosebiri aparand chiar de la constituirea Biroului Electoral Central.
PD renunta la motiunea de cenzura
Democratii nu mai sustin proiectul de uninominal pentru care Tariceanu isi asuma raspunderea, preferand sa sprijine in campanie votul uninominal in doua tururi, promovat de seful statului. Pe de alta parte, PD nu va initia o motiune de cenzura pentru a nu fi acuzat ca a blocat reforma sistemului electoral.
"Nu cred ca o sa fie vreo motiune de cenzura si, personal, nu vad de ce ne-am depune semnaturile pe un astfel de document", ne-a declarat senatorul Radu Berceanu (foto). "Ar fi o actiune prin mantinela, prin ricoseu", a adaugat liderul PD, precizand ca astfel liberalii vor putea sa se victimizeze acuzandu-i pe democrati ca au blocat reforma sistemului electoral. Berceanu a afirmat ca sprijinul pe care PD l-a acordat proiectului elaborat de Pro Democratia nu mai este de actualitate motivand prin faptul ca varianta propusa de seful statului, vot uninominal in doua tururi, este mai radicala decat proiectul APD, care "este o varianta foarte teoretica, foarte scolastica, elaborata de oameni care n-au facut politica". Democratii au sprijinit pana acum proiectul deoarece avea sansele cele mai mari sa intruneasca un consens la nivelul Parlamentului, dar dezbaterile s-au prelungit fara rezultat timp de noua luni. Berceanu a sustinut ca premierul Tariceanu a fost neinspirat prin asumarea raspunderii pe proiectul Pro Democratia, in loc sa o faca pe cel sustinut de Basescu, PD si PSD, fapt care ar fi pus capat obiectiilor acestora si ar fi facut referendumul cu adevarat inutil. (Adrian ILIE)
Asumarea are loc luni
Guvernul isi va asuma raspunerea in Parlament pe legea votului uninominal luni, 29 octombrie, pana in data de 27 octombrie putand fi depuse amendamente la proiect, au decis ieri Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere.
Executivul a adoptat in sedinta de ieri proiectul de lege privind votul uninominal pe care isi va asuma raspunderea si l-a trimis Parlamentului. Potrivit premierului Tariceanu (foto), noile norme vizeaza reducerea numarului de senatori si deputati, incepand cu primele alegeri parlamentare. Conform proiectului, cetatenii cu drept de vot pot alege asupra unor candidati individuali, reprezentanti ai formatiunilor politice sau candidati independenti. Sistemul propus nu presupune votarea unor liste de partid, a subliniat Tariceanu. "Proiectul se bazeaza pe un demers mai vechi al PNL, promovat de la sfarsitul anilor '90, pe care, ulterior, Asociatia Pro Democratia l-a adus in formula unificata pusa in dezbaterea publica. Au fost mai multe variante in discutia cu partidele politice. Proiectul adoptat astazi este, practic, rodul dezbaterilor de pana acum si al unei sustineri politice foarte largi din partea partidelor politice", a afirmat premierul. El a adaugat ca nu s-ar fi ajuns la formula asumarii raspunderii daca parlamentarii ar fi adoptat pana acum proiectul in cauza. Tot ieri, dupa primirea proiectului, Birourile Camerelor au stabilit orarul procedurii privind angajarea raspunderii Guvernului. Documentul a fost transmis parlamentarilor in vederea depunerii de amendamente. Acestea pot fi depuse pana sambata, ora 14.00. Pana la ora 20.00, toate amendamentele vor fi centralizate si transmise catre Guvern. Luni, 29 octombrie, va avea loc sedinta comuna a Camerei si Senatului, in cadrul careia premierul Tariceanu prezinta proiectul de Lege. Joi, 1 noiembrie ar fi ziua depunerii unei eventuale motiuni de cenzura, care ar putea fi prezentata pe 5 noiembrie si dezbatuta trei zile mai tarziu, pe 8 noiembrie. (O.B.)
Decretul atacat la Curte
PRM va contesta la Curtea Constitutionala decretul presedintelui Basescu privind referendumul pe tema votului uninominal, imediat ce acesta va aparea in Monitorul Oficial, intrucat il considera ilegal prin neprecizarea unei date precise, a anuntat ieri vicepresedintele partidului, Lucian Bolcas (foto). El a precizat ca seful statului a convocat acest referendum pentru a se introduce votul uninominal majoritar, in doua tururi de scrutin, in conditiile in care notiunea de vot uninominal are sase variante, iar Parlamentul nu si-a dat avizul pentru o varianta anume. Bolcas a sustinut ca, din aceste considerente, presedintele nu se poate cantona pe forma de vot uninominal majoritar cu doua tururi de scrutin. Vicepresedintele PRM a precizat, totodata, ca referendumul convocat de Basescu nu are obiect si nici finalitate. "Referendumul nu poate obliga Parlamentul sa adopte o anume lege, pentru ca mandatul parlamentarilor este reprezentativ, nu imperativ", a spus Bolcas, care a apreciat ca singura finalitate a referendumului este aceea de a permite lui Basescu sa se exprime in campanie. (R.I.P.)
Format nou pentru buletine
Guvernul a decis modificarea formei buletinului de vot pentru alegerile europarlamentare. Astfel, buletinul nu va mai avea formatul A5, ci A4. Pe prima pagina a buletinului nu va mai o singura lista de partid, ci patru. Schimbarea a fost propusa de ministrul de Interne, Cristian David, sub motiv ca nu sunt suficienti bani pentru tiparirea buletinelor in formatul stabilit pe 22 octombrie de catre Biroul Electoral Central. Aceasta varianta a fost prezentata BEC inca de marti, fapt ce a provocat dezaprobarea reprezentantului PD, Cristian Ene, care l-a acuzat pe David de imixtiune in desfasurarea activitatii Biroului si de modificare prevederilor legale in beneficiul PNL. In replica, David sustine ca prezenta sa la BEC era justificata de faptul ca este presedinte al comisiei tehnice a Biroului. Prin noua hotarare de Guvern, PD pierde avantajul tragerii la sorti, prin care fusese desemnat drept partidul a carui lista era pe prima pagina a buletinului de vot. (A.I.)
Nicolicea sare la PD
Deputatul PSD Eugen Nicolicea le-a imputat parlamentarilor PD ca au o pozitie "duplicitara si mincinoasa" in privinta uninominalului, pentru ca la dezbaterile din Comisia de cod electoral au "ingropat" sistemul de vot majoritar sustinut de PSD si propus acum de presedintele Basescu. "Reprezentantii PD au votat constant impotriva acestui tip de vot uninominal. Acum probabil o vor intoarce ca la Ploiesti. Deputatii PD care au votat impotriva sistemului propus de PSD si acum si de presedinte ar trebui dati afara, iar Emil Boc, Vasile Blaga si ceilalti care au fost impotriva acestui sistem de vot ar trebui sa isi dea demisia, altfel reiese ca au fost impotriva lui Traian Basescu si, ce s-o mai dam la intors, au jucat la doua capete", a reclamat pesedistul. In legatura cu data stabilita de Basescu in decretul de convocare a referendumului, Nicolicea a aratat ca textul decretului este ambiguu si a mentionat ca, pentru o prevedere similara, o lege care fixa data intrarii in vigoare a unui alt eveniment a fost declarata neconstitutionala. (R.I.P.)
Ovidiu BANCHES 
Alte articole
  Liber la uninominal pentru sefii CJ    (Politica, 2008-03-20)
  S-au scumpit alegerile    (Politica, 2008-03-14)
  Uninominal cu mai multi parlamentari    (Eveniment, 2008-02-25)
  Guvernul isi va asuma uninominalul    (Politica, 2007-10-22)
  Guvernul isi asuma raspunderea pe uninominal    (Politica, 2007-09-24)
  Hotarare de Guvern: Alegeri prezidentiale pe 22 noiembrie, turul al II-lea - de Mos Nicolae    (2009-09-02 20:50)
  Vanghelie arunca manusa: PSD ar trebui sa iasa din Guvern dupa alegerile europarlamentare    (2009-06-02 19:49)
  Alexandru Mazare: 40% din filialele PSD din tara vor ruperea coalitiei cu PDL    (2009-06-02 14:05)
  Crin Antonescu: Nu am in bagaje un prim-ministru pe care sa il aduc cand devin presedinte    (2009-05-21 17:57)
  PNL va demara o campanie de informare privind votul uninominal    (2008-08-06 13:12)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Mama mea - ce lege incalcita!   de Romica
Pt. ca.   de Aladin
CINE PLATESTE SI REFERENDUMUL ?   de ion ion
Cum este privit referendumul in Moldova   de Mos_Tautu
DE CE   de Un Agricultor
A r h i v a
  Sindromul euroDNA    1 comentariu
  Turcia a pornit razboiul    9 comentarii
  Dumitru Tinu va fi deshumat    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul selectionerului Gigi (3506 afisari)
 Un baptist orthodox (3314 afisari)
 Misterul mortii lui Edgar Allan Poe (2855 afisari)
 Constitutia, hartia igienica a presedintelui tarii (2787 afisari)
 Azi e Ziua Regelui (2581 afisari)
 George Bush avertizeaza: Romania, in raza rachetelor iraniene (648 afisari)
 Isteria Elodia: Inarmat, a intrat la un procuror sustinand ca are probe despre caz (465 afisari)
 Surprize, surprize: Basescu s-a dus la lansarea candidatilor PSD pentru euroalegeri (436 afisari)
 AC Milan - Sahtior 4-1 (315 afisari)
 Martirii nasaudeni din secolul al XVIII-lea vor fi canonizati (279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01919 sec.