Ziua Logo
  Nr. 4069 de joi, 25 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
UDMR sare calul
-- Adomnitei respinge pretentiile imposibile ale maghiarilor * Pachetul de legi ale Educatiei, amanat pana dupa euroalegeri
Cu o zi inainte de lansarea proiectului privind pachetul de legi ale Educatiei, liderul UDMR Marko Bela i-a cerut ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, schimbari radicale in invatamantul pentru minoritatea maghiara. Ministrul a refuzat pretentiile udemeristului, dar lansarea proiectului a fost amanata pana dupa euroalegeri, sub pretextul ca actualul context nu este oportun pentru o dezbatere serioasa.
Mobilizat de riscul pierderii alegerilor pentru PE, Marko Bela si-a radicalizat actiunile si a mai facut un pas fara precedent, mergand, marti seara, la ministrul Educatiei, cu o intreaga lista de solicitari vizand exclusiv invatamantul pentru minoritatea maghiara, au precizat surse parlamentare, citate de Mediafax. Marko a cerut ca limba romana sa fie invatata de catre scolarii de etnie maghiara ca limba straina, Istoria romanilor si Geografia Romaniei sa fie studiate in limba maghiara si, implicit, examenele aferente acestor discipline sa fie sustinute tot in maghiara. Mai mult, liderul UDMR a mai cerut ca directoriii unitatilor de invatamant din comunitatile maghiare sa fie numiti dintre reprezentanti ai etniei, sustin sursele citate. Pentru ca la dezbaterea proiectului de lege privind statutul minoritatilor, udemeristii au ridicat aceleasi pretentii, initiativa legislativa este blocata in Parlament de doi ani. In aceste conditii, Marko a decis sa incerce o alta cale.
Solicitari discriminatorii
Solicitarile liderului UDMR au fost insa respinse de ministrul Cristian Adomnitei, care a apreciat ca, daca ar da curs acestor cereri, ar discrimina celelalte minoritati, putand fi create mari convulsii sociale, au precizat aceleasi surse. Cu toate acestea, Ministerul Educatiei a transmis, ieri, un comunicat potrivit caruia lansarea pachetului de legi ale Educatiei, care trebuia sa fie facuta tot ieri, a fost amanata pana dupa euroscrutin, in urma unei analize asupra oportunitatii momentului in care acest pachet important ar fi fost supus dezbaterii publice. Potrivit sursei citate, dupa ce, cu o seara in urma, presedintele Basescu a propus declansarea referendumului si, in acelasi timp, in perioada urmatoare se va desfasura campania electorala pentru PE, conducerea ministerului a considerat ca "o dezbatere publica activa si constructiva asupra cadrului legal al educatiei romanesti ar fi fost acum profund afectata". "Educatia reprezinta o prioritate nationala si are nevoie de un pact transpartinic, de implicare reala a tuturor factorilor de decizie". Dupa lansarea acestui proiect, discutat cu sindicatele, federatiile studentesti si comunitatile academice, pachetul de legi va fi supus dezbaterii publice timp de o luna, pentru ca orice persoana sa-si poata exprima opiniile legate de noua legislatie din invatamant. (R.I.P.)
Alte articole
  Haosul Adomnitei    (Eveniment, 2008-02-18)
  Profesorii cer medierea lui Basescu    (Eveniment, 2008-01-12)
  Adomnitei introduce in Parlament legile educatiei realizate in timpul mandatului sau    (2009-04-30 15:24)
  Radiografie la rece a invatamantului    (2008-03-10 19:32)
  Negocieri esuate    (2008-01-25 17:17)
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Meditare: esti cool, si ma bucur!   de JohnGreen1
Rollo'ver si nu mai da din coada!   de JohnGreen1
Sistemul lui Basescu va umple Parlamentul de PD, CHIAR DACA AU DOAR 35%!!!   de basarab
UDMR sare calul   de georgems
Lui meditare   de Rollo
geografia si sensibilitatile   de meditare
la subiect   de meditare
iata adevarata fata a udmr   de cosor ion
Multe se cer dar vant s culege!   de Rollo
A r h i v a
  Despagubiri pentru imobilele confiscate    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Azi e Ziua Regelui    24 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul selectionerului Gigi (3506 afisari)
 Un baptist orthodox (3314 afisari)
 Misterul mortii lui Edgar Allan Poe (2855 afisari)
 Constitutia, hartia igienica a presedintelui tarii (2787 afisari)
 Azi e Ziua Regelui (2581 afisari)
 George Bush avertizeaza: Romania, in raza rachetelor iraniene (648 afisari)
 Isteria Elodia: Inarmat, a intrat la un procuror sustinand ca are probe despre caz (465 afisari)
 Surprize, surprize: Basescu s-a dus la lansarea candidatilor PSD pentru euroalegeri (436 afisari)
 AC Milan - Sahtior 4-1 (315 afisari)
 Martirii nasaudeni din secolul al XVIII-lea vor fi canonizati (279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01162 sec.