Ziua Logo
  Nr. 4067 de marti, 23 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Tutankamon a murit la vanatoare
-- Se pare ca misterul mortii subite a faraonului Tutankamon, baiatul-rege care a condus Egiptul acum mai bine de trei mii de ani, a fost rezolvat de catre cercetatorii care cred ca el a cazut dintr-un car in timp ce vana in desert.
Speculatiile care au inconjurat dintotdeauna moartea faraonului au inceput inca de la descoperirea mormantului sau in 1922, de catre arheologul Howard Carter. Razele X cu care au studiat mumia in 1968 au indicat ca faraonul avea o inflamare la nivelul craniului, ceea ce sugera ca Tutankamon a murit din cauza unei lovituri la cap.
Studii mai recente, care au utilizat scannere performante de ultima generatie, au relevat faptul ca baiatul-faraon avea si un picior rupt, deasupra genunchiului, afectiune care s-ar fi produs chiar inainte de moartea sa. Accidentul a dus probabil la o septicemie fatala. Acum, tot mai multe dovezi sugereaza ca Tutankamon a suferit o fractura pe cand se afla la vanatoare, cel mai probabil el cazand dintr-un car.
Desi noile descoperiri sunt doar circumstantiale, unul dintre cei mai renumiti egiptologi a declarat ca in opinia sa, misterul faraonului a fost in sfarsit rezolvat.
"Nu a fost ucis, asa cum multa lume crede. El a avut un accident nefericit pe cand vana in desert. A cazut din carul sau de vanatoare si si-a fracturat piciorul stang. In opinia mea, din aceasta cauza a murit celebrul faraon", a declarat Zahi Hawass, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt.
Pana acum, majoritatea istoricilor presupuneau ca el a fost un baiat foarte fragil, excesiv de ocrotit de anturajul si supusii sai.
In orice caz, Nadia Lokma, de la Muzeul Cairo, a declarat ca recentele analize efectuate asupra carelor descoperite in mormintele faraonilor indica faptul ca acestea nu erau doar niste obiecte decorative, ci aveau urme clare de intrebuintare.
De asemenea, in mormant s-au descoperit sute de sageti care fusesera folosite si ulterior recuperate. "Aceste care sunt care de vanatoare, nu de lupta", a explicat Dr Lokma.
In acelasi mormant s-a mai descoperit si un vesmant de vanatoare care sugereaza ca Tutankamon era cel care isi conducea deseori carul la vanatoare. Aceste vesminte includeau si un corset special care proteja purtatorul de accidente.
O alta dovada o reprezinta ghirlanda de flori pe care faraonul o avea in jurul gatului, ghirlanda despre care botanistii spun ca era formata din flori specifice lunilor martie si aprilie. Aceste plante reprezinta un indiciu asupra perioadei in care a avut loc inmormantarea.
Avand in vedere ca procesul de mumificare dura 70 de zile, specialistii au concluzionat ca faraonul a murit, mai mult ca sigur, in decembrie sau ianuarie - luni care faceau parte din sezonul de vanatoare.
Premiera
Zilele acestea, faraonului i se acorda o atentie deosebita, mai ales ca luna viitoare, la Luxor, chipul sau va fi expus pentru prima data in public. Pana in prezent, un numar foarte mic de cercetatori au vazut adevaratul chip al lui Tutankamon, care a murit la 19 ani. Tutankamon a condus Egiptul in perioada 1361 - 1352 i.C. Acesta a fost ingropat alaturi de multi alti faraoni in Valea Regilor, langa orasul care in prezent se numeste Luxor. Desi nu este cel mai important lider al Egiptului antic, Tutankamon a exercitat o puternica influenta asupra imaginatiei vesticilor de la descoperirea mormantului sau aproape intact de catre cercetatorul britanic Howard Carter, in 1922. Profesorul Zahi Hawass, presedintele Consiliului Suprem pentru Antichitati al Egiptului, care s-a ocupat de expozitia de la Londra, spune ca expunerea mumiei va contribui la conservarea acesteia.
Profesorul doreste sa scoata mumia din sarcofagul de aur original si sa o introduca intr-o caseta de plexiglas cu temperatura controlata, care va fi asezata in anticamera mormantului din Valea Regilor. Dupa o serie de investigatii si teste efectuate de o echipa de cercetatori in 2005, specialistii au obtinut o reconstructie tridimensionala a chipului faraonului cu ajutorul tomografiilor. Tanarul rege avea un cap neobisnuit de plat, nari largi si maxilar superior proeminent. (M. BICA)
Alte articole
  Misterul mumiei egiptene care urla a fost descifrat    (2008-11-08 15:33)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Adevarat a devorat misteru' ...   de cotrofelnitza
Stiinta invinge !   de the
Si la vanatoarea aia ce era tanarul Pharao?   de John.Valjean
Gata.   de Giuseppe Cocos
A r h i v a
  Pavarotti, datorii de milioane de euro    
  Moastele Sf. Ioan Gura de Aur la Bucuresti    
  Lant de prezervative    1 comentariu
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Martens n-a vazut niciodata trafic ca-n Bucuresti (3799 afisari)
 Pilotul israelian Ron Arad, disparut acum 21 de ani, traieste (3708 afisari)
 Antisemitism la hotelul Intercontinental (3014 afisari)
 Garda ungara fascista impotriva rromilor si evreilor (2757 afisari)
 Ministerul nesimtirii (2503 afisari)
 A levitat minute in sir in fata Casei Albe (576 afisari)
 Basescu recunoaste ca face referendum pentru PD (519 afisari)
 Iliescu: "N-o sa ma implic prea tare in campania PSD, nu mai am 70 de ani" (311 afisari)
 Biserica Ortodoxa nu e de nasul CNSAS (282 afisari)
 Pro Democratia catre PD si Basescu: Nu compromiteti reforma electorala! (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01994 sec.