Ziua Logo
  Nr. 4066 de luni, 22 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Geoana se-ntoarce ca sa plece. Cine ii va lua locul?
Red APPLE 
Greseala. Acesta este cuvantul care defineste cel mai bine cariera de presedinte al Partidului Social Democrat a lui Mircea Geoana. Greseala suspendarii, cand Geoana a fost impotriva presedintelui Traian Basescu, greseala motiunii, cand a fost cu Traian Basescu, greseala atacului la adresa lui Ion Iliescu dupa ce s-a convins singur anterior ca nu este bine sa il aiba impotriva, greseala a fost sa nu isi apere colegii de partid atunci cand au fost acuzati de DNA sau atacati public de politicienii puterii.
Un sir lung de greseli strategice si tactice ale unui om pentru care palaria a ajuns sa ii cada pe nas.
Analiza declaratiilor si a actiunilor politice in care Mircea Geoana a aruncat PSD arata ca o curba sinusoidala. Intre Traian Basescu si Ion Iliescu, Geoana baleeaza ca frunza-n vant, ducandu-si partidul la jumatatea scorului electoral pe care l-a avut la ultimele alegeri. Ce poate invoca in apararea sa in fata unui activ de partid deznadajduit, umilit, lipsit de tatuca, fara directie si, mai ales, fara perspectiva revenirii la putere? Greu de spus si de facut.
Geoana seamana din ce in ce mai mult cu Petre Roman din perioada cand era ministrul de Externe si inota in "slipi" in Dunare. Aceeasi disperare de a face ceva pentru a se salva de oboseala oamenilor in a-i accepta greselile. La fel ca si Petre Roman, Mircea Geoana nu a inteles ca politica se face prin decizii si nu prin comunicare. Comunicarea este doar un instrument de a promova decizii. Iar cand nu ai decizii de promovat comunicarea politica devine lipsita de continut.
Grupurile influente din PSD, antagonice pana acum cateva saptamani, au inceput sa inteleaga cum, ca a se lupta in continuare ajutandu-l tactic pe Geoana numai atunci cand au interese punctuale, va duce inevitabil la a se lupta pentru nimic. Victoria la sfarsitul "epocii" Geoana, in care PSD are sansa de a ajunge la 10%, va face ca lupta dintre grupari sa fie data mai mult din orgoliu decat pentru un partid cu care poti sa faci politica mare. Pirrus va fi in fiecare grup.
Oportunitatile de decizie politica ale PSD sunt extrem de fructuoase. Bresele de a ataca puterea pentru a obtine avantaje politice si electorale se inmultesc. Iar activul de partid a inceput sa vada ineficienta deciziilor lui Geoana.
Este clara nevoia de schimbare in PSD. Singurul impediment major este cu cine va fi schimbat Geoana. Sunt cateva variante, dar cel care va castiga nu trebuie sa vina din trecut, ci doar sa aiba girul mitologiei, al trecutului in care PSD era un partid puternic.
Cel care va veni in locul lui Geoana va trebui sa poata focaliza electoratul de stanga, electoratul traditional al PSD. Va trebui sa nu aiba bube de imagine majore, imputabile public de adversarii politici. Va trebui sa poata decide si sa poata convinge electoratul si activul de partid. Va trebui sa aiba un proiect pentru "marele PSD" si va trebui sa poata "taia capete" atunci cand politicienii "smecheri" vor incerca negocieri pe dedesubt, oportuniste, cu puterea, indiferent care va fi ea.
Viitorul presedinte al PSD nu trebuie sa fie un experiment, la intersectia compromisurilor dintre gruparile interne, ci trebuie sa fie proiectia necesitatii electoratului de stanga, care nu intelege nimic din politica actualului PSD si care nu se simte aparat de Mircea Geoana.
Sunt destule variante de ales in PSD. Va castiga cel mai rapid insa, pentru ca schimbarea lui Geoana se va-ntampla curand,... probabil.
 Afisari: 2685  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Avem nevoie de dreapta   de Holospin
PSD trebuie sa se prabuseasca !   de Holospin
Daca Geoana nu este abil sa conduca un partid politic important pentru societatea romaneasca   de ionion
Geoana se-ntoarce ca sa plece. Cine ii va lua locul?   de georgems
Citind comentariul.   de Aladin
Doi pierdanti   de Vrancean
Intrebarea e: cei ce l-au ales pe Mircea G. il vor inapoi pe Iliescu ori Nastase?   de Radu Dragan
Mici diferente   de Ion Caramache
Cu Geoana sau fara geoana, paridele de stanga nu produc, ci numai consuma   de mcollan
Care electorat de stanga?   de Christiaan
A r h i v a
  Doctoratele de la Sorbona nu-s bune de nimic (sic!)    33 comentarii
  Romani sub poarta Rashomon    3 comentarii
  Consecintele razboiului mondial antiterorist    6 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Doctoratele de la Sorbona nu-s bune de nimic (sic!) (3625 afisari)
 Gigi a cazut pe prag (3252 afisari)
 Sub focul talibanilor (2760 afisari)
 Geoana se-ntoarce ca sa plece. Cine ii va lua locul? (2685 afisari)
 Consecintele razboiului mondial antiterorist (1887 afisari)
 Cioaca ramane in libertate (640 afisari)
 Basescu le-a cerut iertare in tiganeste unor supravietuitori ai Holocaustului (303 afisari)
 Dosarul Rompetrol, trimis la DIICOT (212 afisari)
 Caderi spectaculoase pe burse (180 afisari)
 Istanbul: Proteste de strada dupa capturarea soldatilor turci (179 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84111 sec.