Ziua Logo
  Nr. 4066 de luni, 22 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Bun de plata
-- Ministerul Transporturilor il va da in judecata pe Traian Basescu pentru a achita salariile restante ale unui fost angajat demis in 1996 * CEDO a decis ca Gabriel Stefanescu sa fie reangajat si sa primeasca daune materiale si morale
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis recent ca fostul director in Ministerul Transporturilor, Gabriel Stefanescu, care a fost demis abuziv in 1996 de ministrul de atunci al Transporturilor, Traian Basescu, sa fie reangajat si sa primeasca daune materiale si morale.
Astfel, in urma deciziei CEDO, Ministerul Transporturilor se va constitui parte civila si il va da in judecata pe Traian Basescu pentru a achita salariile restante ale lui Stefanescu. Acesta a dat in judecata institutia dupa ce a fost concediat de Basescu pe cand actualul sef al statului era la conducerea ministerului. Ulterior, angajatul haituit de Basescu a castigat procesul la CEDO. Trebuie amintit ca Traian Basescu nu este la prima incalcare a legilor de cand a inceput sa ocupe diverse demnitati publice, celebrul "dosar Flota" si imobilele ocupate in mod abuziv fiind cateva exemple.
Ludovic Orban, actualul ministru al Transporturilor, a anuntat ca ministerul va trebui sa despagubeasca un fost angajat, concediat de Traian Basescu cand acesta era la conducerea institutiei, urmand sa-i plateasca salariile restante cuvenite. Totodata, ministrul Orban a spus ca banii vor fi recuperati de la Traian Basescu. Ludovic Orban a declarat ca ministerul il va da in judecata pe seful statului. "Acum trebuie sa-i platim salariile, daune morale si trebuie sa-l reintegram in functia pe care a avut-o. Ministerul se va constitui parte civila si il va da in judecata pe Traian Basescu", a spus Orban. Potrivit acestuia, Traian Basescu ar avea de platit circa 1,5 miliarde de lei vechi, pe care-i va suporta "fie cu unul din terenurile pe care le-a primit de la prietenii sai, fie cu vreuna din casele pe care le are".
Razbunarea lui Basescu
Gabriel Stefanescu a lucrat in Ministerul Transporturilor din anul 1990, ocupand mai multe functii: expert, sef serviciu Management-privatizare, director general adjunct Management-privatizare si director general al directiei Control a ministrului. La doar doua zile de la numirea lui Traian Basescu la conducerea Ministerului Transporturilor, acesta a emis ordinul nr. 462 din 16 decembrie 1996 prin care i-a desfacut lui Stefanescu contractul de munca, invocand art. 130, lit. e, din Codul Muncii, respectiv ca ar fi "necorespunzator profesional". Practic, decizia respectiva a fost primul document emis de Basescu la preluarea functiei de ministru. Motivul deciziei lui Basescu de a-l trimite in somaj pe Stefanescu a fost unul cat se poate de personal. Stefanescu s-a ocupat, printre alte dosare, si de "Flota", in care era implicat si Basescu si care se referea la fuziunea Petromin Constanta cu firma norvegiana Klaveness Chartering. Concret, Gabriel Stefanescu a facut parte din echipa de control care a verificat, in anul 1993, compania Petromin. Mai mult, in anul 1994, din functia pe care o avea, Stefanescu a oferit date si informatii concrete unei comisii parlamentare in legatura cu ilegalitatea si dezavantajele pe care le prezentau contractele incheiate de catre companiile de navigatie cu firme grecesti si norvegiene, in perioada in care Basescu mai avusese flota Romaniei pe mana. Mai mult, dupa ce l-a destituit pe Stefanescu, Basescu a mai facut atunci si declaratii de presa denigratoare la adresa acestuia. Si mai grav, ministrul Basescu declara, intr-un interviu acordat unui cotidian central, ca Stefanescu nu va mai lucra niciodata in Ministerul Transporturilor. A doua zi dupa ce i-a desfacut contractul de munca lui Stefanescu, pe 17 decembrie 1996, actualul sef al statului spunea: "Ei nu vor putea lucra in nici o alta unitate a Ministerului Transporturilor". Basescu se referea la toti cei care contribuisera la expertizele care au dus la formarea "dosarului Flota".
Hotarare nerespectata
Gabriel Stefanescu a apelat la Justitia Romana pentru a-i face dreptate. Astfel, printr-o hotarare definitiva din 1 februarie 1999 a Curtii de Apel Bucuresti, ministerul a fost obligat sa il reintegreze pe postul detinut anterior, sa ii plateasca salariul pentru perioada in care a fost concediat, precum si daune morale. El a incercat sa puna in executare aceasta hotarare, insa nu a reusit deoarece intre timp avusese loc o reorganizare a ministerului, iar postul avea acum o alta denumire si fusese ocupat de o alta persoana. In 2003, Stefanescu s-a adresat Justitiei Europene. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a considerat ca articolul 6 paragraful 1 al Conventiei a fost incalcat deoarece "autoritatile statului nu au depus eforturile necesare pentru a pune in executare hotararea din 1 februarie 1999, prin care s-a dispus reintegrarea reclamantului pe postul detinut anterior". Drept urmare, statul roman a fost obligat sa execute hotararea din 1 februarie 1999. Adica sa-l reangajeze pe Stefanescu si sa-i plateasca acestuia indemnizatiile aferente sau in caz de neexecutare, sa-i plateasca suma de 2.500 de euro cu titlu de prejudiciu material. De asemenea, Curtea a obligat statul roman sa-i plateasca reclamantului suma de 3500 de euro cu titlu de daune morale.
Marian GHITEANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Unde era JUSTITIARUL!!!   de ana ana
PROPAGANDA ANALFABETA JURIDIC   de Serban SIMEDREA
A r h i v a
  Clamparu, aproape de Romania    1 comentariu
  "Razboi" la Mihail Kogalniceanu    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Doctoratele de la Sorbona nu-s bune de nimic (sic!) (3625 afisari)
 Gigi a cazut pe prag (3252 afisari)
 Sub focul talibanilor (2760 afisari)
 Geoana se-ntoarce ca sa plece. Cine ii va lua locul? (2685 afisari)
 Consecintele razboiului mondial antiterorist (1887 afisari)
 Cioaca ramane in libertate (640 afisari)
 Basescu le-a cerut iertare in tiganeste unor supravietuitori ai Holocaustului (303 afisari)
 Dosarul Rompetrol, trimis la DIICOT (212 afisari)
 Caderi spectaculoase pe burse (180 afisari)
 Istanbul: Proteste de strada dupa capturarea soldatilor turci (179 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01554 sec.