Ziua Logo
  Nr. 4063 de joi, 18 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Alte suspiciuni legate de fosta Securitate
Ion Bogdan LEFTER 
-- Doua episoade recente. Alegerea noului patriarh, mai intai. Ocazie cu care se vorbeste insistent despre legaturile pe care unii dintre candidati le-ar fi avut cu fosta Securitate comunista: inalti prelati care, pe vremea vechiului regim, cand cetatenilor obisnuiti nu li se permitea sa calatoreasca in strainatate, au circulat frecvent, au facut studii in Occident, au coordonat sau au inspectat parohiile romanesti din exil. Cel mai varstnic a apucat si epoca de dinainte de al doilea razboi mondial, cand a facut parte din miscarea legionara, dupa care a trecut prin puscariile comuniste, apoi a intrat si el in tiparul calatoriilor privilegiate in Vest. CNSAS ii verifica pe candidati, cu stiutele scandaluri insotitoare: respectivii sunt chemati la audieri, unii se prezinta, altii refuza si protesteaza, in presa apar informatii, zvonuri, speculatii, diatribe, pamflete impotriva fie a inaltilor ierarhi, fie a CNSAS, care n-ar avea a se baga in cestiuni atat de sfinte.
Cativa ierarhi cunoscuti sunt declarati oficial colaboratori ai Securitatii ca politie politica. Cercetarile continua si dupa desemnarea noului patriarh, cu alte verdicte incriminante. Iar despre un numar important de alese fete bisericesti (16) CNSAS afla ca dosarele le-au fost arse in decembrie 1989, "la revolutie". Inclusiv al noului "intaistatator", Daniel.
Al doilea episod. Se declanseaza scandalul Remes. Doi ministri ai Agriculturii, unul fost si altul in functie, Decebal Traian Remes si Ioan Muresan (intre timp - amandoi fosti), sunt filmati de DNA in timp ce discuta despre posibile interventii, preiau si inmaneaza plicuri s.a.m.d. in loc sa fie pastrata pentru urmarirea penala, caseta e plasata Departamentului de stiri al postului public de televiziune, care o difuzeaza imediat. Nu conteaza ca vinovatia ministrului in functie nu e dovedita explicit in film (ambii protagonisti vor sustine ca totul e o "lucratura", ca ei discutau despre cu totul altceva decat despre sprijinirea unui dubios "om de afaceri": vroiau sa ajute o biserica, ceea ce ne intoarce - iata! - la cele sfinte...). Conducerea stirilor de la TVR nu ezita nici la gandul ca difuzeaza o proba dintr-un dosar in lucru si care ar fi trebuit sa fie pastrata pentru a fi prezentata in instanta. TVR devine astfel un instrument al manipularii politice, executata direct sau macar cu complicitatea organelor de ancheta, in speta DNA, pentru care partizanatul e interzis prin lege. Intreaga afacere, si prestatia "actorilor" din film, si aranjamentele de difuzare au fost mizerabile. In focul marelui scandal astfel starnit, ies la iveala detalii echivalente cu o aluzie stravezie: directoarea stirilor TVR, Rodica Culcer, ziarista cunoscuta, cu o cariera postcomunista la BBC, apoi in presa scrisa si audio-vizuala din tara, sustinatoare in ultimii ani a presedintelui Traian Basescu, a lucrat pana in 1989 la Academia "Stefan Gheorghiu", formatoare a "cadrelor" partidului unic, apoi la Ambasada americana. In vechiul regim, despre personalul local al reprezentantelor diplomatice straine, furnizat de autoritatile de la Bucuresti, se banuia ca lucra "sub acoperire", preluand informatii pentru Securitate si pentru spionajului romanesc.
Plutim - vasazica - in zona suspiciunilor. In absenta unor dovezi, banuielile si aluziile pot fi nedrepte. Si despre alte persoane publice, de la politicieni la oameni de afaceri si jurnalisti, apar din cand in cand informatii sau zvonuri cum ca ar fi colaborat cu fosta politie politica si ca ar continua sa actioneze in complicitate ori in urma santajului exercitat de versiunea astazi "oculta" a retelei. Adevarata sau nu, atare presupozitie contribuie la mentinerea mitului Securitatii atotputernice. Dupa - incredibil - aproape 18 ani de istorie postcomunista...
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Cine v-a dat voua voie sa tipariti asa articol ?   de ionion
fosta securitate?   de nvt
Unde sunt jurnalele flotei?   de Nituc
Claritate   de Cristian G C
Iarasi . . .securitatea   de doctorul
A r h i v a
  Moscheea sovietica din Bucuresti    7 comentarii
  Pacatele arhiepiscopului Andrei Andreicut    10 comentarii
  Liberalii de Timis se dezic de prefect    2 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Noile teme/probleme ale diasporei romanesti    2007-10-11
  Nici motiunea de cenzura n-ar fi existat!    2007-10-04
  Romania alaltaieri, ieri, astazi (Oltcit-Daewoo-Ford)    2007-09-27
  Scurta anatomie a unui razboi politic    2007-09-20
  "Davos-ul Europei de Est"    2007-09-13
 Top afisari / comentarii 
 Hagi-Becali, razboi penibil (3455 afisari)
 Moscheea sovietica din Bucuresti (2563 afisari)
 Patru trandafiri si un FSN (2381 afisari)
 Masina de vot (2197 afisari)
 Putin vrea canal intre Marea Caspica si Marea Neagra (2047 afisari)
 Diplomat roman, acuzat de colaborare cu Securitatea (395 afisari)
 Aradeanul Victor Faur recunoaste ca a accesat serverele NASA (391 afisari)
 Muresan: S-a incercat lichidarea mea fizica (337 afisari)
 O bacterie rezistenta la antibiotice alerteaza SUA (227 afisari)
 S-a dezbracat pentru o casa (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16471 sec.