Ziua Logo
  Nr. 4063 de joi, 18 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ancheta "Teoctist": Prima judecata
-- Colegiul Medicilor din Romania va formula azi o concluzie in cazul interventiei chirurgicale executate de doctorul Ioanel Sinescu in urma careia Patriarhul Teoctist a decedat
Astazi, la pranz, Colegiul Medicilor din Romania va anunta o prima concluzie in cazul interventiei chirurgicale care a dus la moartea Patriarhului Teoctist, dupa audierile membrilor comisiilor chirgicale si anestezice, a declarat, ieri, Gheorghe Borcean, presedintele Comisiei de jurisdictie a CMR, citat de Mediafax. "Acum putem audia comisiile chirugicale si anestezice, intrucat am primit toate punctele de vedere privind interventia, exprimate de catre expertii urologi si in Anestezie-Terapie Intensiva carora le-am cerut acest lucru. Avem deci punctele de vedere ale expertilor in cele doua specialitati si declaratiile date la Politie, iar dupa audierea lor de catre Comisia de jurisdictie a CMR vom putea formula un rezultat in acest caz", a precizat Borcean.
"Intr-o prima etapa, au fost adunate punctele de vedere ale unor experti in urologie si in terapie intensiva din tara. Intre timp, respectivele echipe au fost audiate si de catre alte organe de ancheta, la care au fost trimise dosarele. Dupa aceea, urmeaza audierea lor de catre CMR", a mai spus presedintele comisiei, citat de Mediafax. Dupa ce Comisia de jurisdictie a Colegiului Medicilor din Romania va finaliza propria ancheta, punctul acesteia de vedere va fi transmis Comisiei Superioare de Disciplina care va avea propria analiza. ZIUA este in masura sa ofere astazi Comisiilor si organelor de ancheta inca o informatie exclusiva legata de probitatea chirurgului care a executat operatia Patriarhul, dr Ioanel Sinescu. In repetate randuri acesta a afirmat ca a fost recomandat Patriarhului de catre o clinica din Regensburg, unde PF Teoctist dorea de fapt sa se opereze. Dupa ce a analizat dosarul medical al Patriarhului, clinica i-ar fi transmis Intaistatatorului ca cel mai potrivit sa faca aceasta operatie este doctorul Sinescu de la Fundeni. Inalt Prea Sfintitul Serafim, Mitropolit pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, care a fost consultat de Patriarh inainte de operatie, a dezmintit categoric acest zvon: "Nici o clinica din Regensburg nu l-a recomandat pe Sinescu. O persoana particulara a facut acest lucru".
Investigatii taraganate
Dupa moartea subita a Patriarhului Teoctist, pe 30 iulie anul acesta, in urma unei operatii banale de prostata, Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti a fost sesizata de Fundatia Sarmisegetuza din Cluj in legatura cu procedeul de internare si respectare a protocolului preoperator in cazul interventiei chirurgicale efectuate in cazul acestuia, de catre doctorul Ioanel Sinescu. Ulterior, Consiliul Colegiului Medicilor Bucuresti a hotarat sa trimita dosarul spre analiza Colegiului Medicilor din Romania cu mentiunea ca nu a identificat nicio eroare medicala in interventia chirurgicala la care a fost supus Patriarhul Teoctist. Dr Ioanel Sinescu este membru in conducerea Colegiului Medicilor Bucuresti iar presedintele acestui for, dr. Sorin Oprescu, s-a antepronuntat in favoarea acestuia chiar inainte de a vedea macar dosarul. Dupa sesizarile din presa, si ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a dispus o ancheta administrativa la Clinica de Chirurgie si Transplant Renal Fundeni, comisia urmand sa analizeze modul in care au fost respectate regulile si procedurile legale privind internarea si tratamentul la care a fost supus Patriarhul Teoctist. Ministrul a anuntat ca se va pronunta dupa ce Colegiul sI Parchetul isi vor prezenta concluziile. Parchetul a declansat propria ancheta, la o saptamana dupa moartea Patriarhului, la sesizarea Asociatiei Civic Media. Dupa cum ZIUA a prezentat, procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti au dispus saptamana trecuta o expertiza medico-legala in dosarul in care sunt investigate imprejurarile care au condus la moartea Patriarhului Teoctist. Aceasta urmeaza sa fie efectuata de Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici iar termenul pentru finalizarea acestei expertize a fost fixat pentru o luna.
Patriarhia s-a spalat pe maini
Dosarul mortii Patriarhului Teoctist s-a complicat si completat numai ca urmare a dezvaluirilor din presa independenta. Initial, Patriarhia nu a parut prea dornica sa afle adevarul despre cauzele reale ale mortii Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane, preferand sa se concentreze asupra persoanei succesorului sau.
Patriarhiei i-a venit greu sa recunoasca faptul ca Prea Fericitul Parinte Teoctist a fost aproape abandonat in spital, fara nici un preot la cap, inainte, in timpul si dupa operatie. Primul ierarh care a aparut la Spital a fost vicarul Vincentiu Ploiesteanul, insa abia dupa 16.30, cu mult, mult prea tarziu. Investigatiile intreprinse de ZIUA au permis aflarea orei reale a mortii Patriarhului, undeva in jurul orelor 13.00 si nu la 17.00, dupa cum a sustinut echipa medicilor chirurg Ioanel Sinescu - anestezist Dan Tulbure. Ulterior acestor dezvaluiri, BOR a trebuit sa se pronunte, afirmand insa ca se bizuie pe ancheta Colegiului Medicilor Bucuresti si fara sa solicite un alt tip de cercetari. Insa, dupa cum am aratat, medicul Ioanel Sinescu face parte din conducerea acestui Colegiu iar sistemul sau relationar foarte bine intretinut, inclusiv apartenenta la o aripa a masoneriei, par sa fi contribuit la promovarea sa de-a lungul anilor pana in actuala pozitie de sef de clinica la Fundeni. Anchetele de presa au relevat o serie de minciuni venite din zone echipei care a executat operatia, aceasta obligand societatea civila preocupata de soarta Bisericii sa sesizeze Parchetul General in vederea unei anchete profesioniste, care se deruleaza in prezent.
Greseli in lant
Informatiile obtinute de ZIUA contrazic practic explicatia oficiala a mortii - atac de cord - sugerand ca au existat complicatii grave ulterioare operatiei - executata neprofesionist - si ca acest atac a fost indus cel mai probabil in urma unei hemoragii abundente.
De altfel, cosul de la Reanimare, unde se afla trupul Patriarhului, era plin de tampoane imbibate cu sange. Soferul personal al Patriarhului, Costel Calapod, ne-a declarat ca, dupa 10:30, s-a starnit o agitatie mare, cadrele medicale alergand pentru a aduce un aspirator de sange si apartul de reanimare de la doua etaje mai jos. Nici testele de coagulare si agregare trombocitara ale sangelui nu fusesera efectuate, conform investigatiei realizate de ziarul Gardianul. De altfel, dr Nicolae Ursea, intr-o declaratie explicativa oferita ZIUA afirma ca Parintelui Teoctist nu i se suprimase cu 72 de ore inainte de operatie administrarea unuia dintre cele mai puternice medicamente anticoagulate, Plavix, aflat pe lista sa pentru o mai buna circulatie a sangelui. In aceste momente, de dupa operatie, par sa fi survenit contraziceri puternice intre chirurgul Sinescu si anestezistul Tulbure, soldate cu despartirea profesionala temporara a celor doi. Medicul Tulbure - care a fost silit sa efectueze o anestezie generala pacientului de 92 de ani - a fost auzit injurandu-l pe Sinescu, inainte de a parasi Spitalul pentru a pleca direct intr-un concediu prelungit. La ora respectiva nici macar directorul Spitalului Fundeni, dr Constantin Popa, nu fusese incunostiintat asupra internarii Patriarhului si a complicatiilor survenite in urma operatiei.
Bomba profesorului Ursea
Situatia a explodat dupa ce medicul personal al Patriarhului, reputatul prof dr Niculae Ursea, intervievat de ZIUA, a afirmat ca operatia nu era necesara, ca el nu a fost consultat si, mai mult, ca medicul Sinescu l-a mintit privind executia interventiei la o ora de pranz cand, poate, Patriarhul era deja mort.
Nimic nu justifica graba cu care s-a actionat, afirma Ursea. Intr-adevar, ZIUA a obtinut recent si rezultatul examenului radiologic realizat Patriarhului in seara internarii. Fara a urma sfatul colegului radiolog, Sinescu l-a bagat direct la operatie pe Patriarh, in fatidica dimineata de 30 iulie. Dezvaluirile publicate de ZIUA si confirmate de martori oculari au demonstrat, apoi, de exemplu, ca, pe langa operatia realizata prin "rezectie endoscopica", "cu laser", dupa cum sustine chirurgul Ioanel Sinescu, a existat si o interventie deschisa, prin taiere. Informatiile privind o taietura abdominala de circa 10-15 cm si o alta, imediat sub coaste, de circa 2-3 cm - ascunse de dr Sinescu - au starnit rumoare atat in lumea medicala cat si la Patriarhie. Informatia a fost aflata de ZIUA chiar de la Fundeni, dar, initial, Patriarhia a crezut ca autorii dezvaluirii sunt calugarii care au pregatit trupul Patriarhului dupa moartea sa, unele cadre din conducere incercand sa reduca vocea prea-cuviosilor la tacere. Insa dupa aceasta, chiar PS Varsanufie, vicar patriarhal, a confirmat pentru ZIUA informatia, ulterior, dupa ce aceasta a fost contesta de aparatul de manipulare favorabil medicului Sinescu, chiar Patriarhia intervenind printr-un comunicat care certifica oficial descoperirea ZIUA.
O moarte inspaimantatoare
Sursele spitalicesti au afirmat ca moartea Patriarhului a fost inspaimantatoare: la o ora dupa incheierea primei operatii, Patriarhul a inceput sa sangereze prin uretra iar apoi si pe gura, inecandu-se cu sange. Medicii au intervenit insa tarziu, l-au dus din nou in sala de operatii, l-au taiat, pentru a gasi sursa sangerarii, insa era prea tarziu. Inima, care fusese calificata in analiza de cord "in limitele varstei" a inceput sa cedeze. Aparatele de electrosoc utilizate in exces nu au mai putut resuscita inima Patriarhului. Injectia cu adrenalina nu a mai fost administrata. Era prea tarziu. La orele 13-14.00 deja se incerca musamalizarea mortii prin manipularea mass-media si a Biroului de Presa al Patriarhiei care a fost informat, de la Spital, in jurul orelor 16.00-16.30, ca operatia Patriarhului a reusit si acesta este bine. Iar la putin timp, la ora 17.00, era anuntata moartea.
In cazul herniei presedintelui Traian Basescu, s-a intrunit o comisie formata din 11 profesori universitari, care au discutat cu acesta timp de doua ore si jumatate, expunandu-i riscurile si variantele. In cazul Patriarhului, care nici macar nu si-a dat acordul pentru anestezie totala, totul s-a facut pe ascuns si pe fuga. Pentru cine si de ce se grabeau medicii, sunt intrebari obligatorii la care cei doi vor trebui sa raspunda daca nu astazi, in fata Colegiului Medicilor, sigur in fata procurorilor.
Contra legii
Potrivit legislatiei in vigoare, moartea Patriarhului Teoctist este (r)suspecta�, explica ziarul Gardianul. Acest lucru este prevazut clar intr-un Ordin comun al Ministerului Justitiei si cel al Sanatatii. Ordinul, care poarta numarul 1134/C/ 25.05.2000, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 459/2000, reprezinta o norma obligatorie comuna a celor doua ministere, arata Gardianul. Potrivit legii, imediat dupa decesul Patriarhului, conducerea Spitalului Fundeni trebuia sa sesizeze Parchetul. Mai mult, eliberarea certificatului medical de constatare a mortii nu putea fi facuta decat dupa efectuarea autopsiei medico-legale. Conducerea Spitalului Fundeni si echipa care l-a operat pe Patriarh nu a respectat niciuna dintre aceste prevederi, in prezent Parchetul si Politia efectuand cercetari si pentru lamurirea acestor aspecte.
Astfel, la Sectiunea 5 a acestui Ordin, privind ,Constatarea si expertiza medico-legala pe cadavre", Art. 34, al (2) se prevede: ,Autopsia medico-legala a cadavrului se efectueaza la solicitarea organelor judiciare, numai de catre medicul legist, fiind obligatorie in urmatoarele cazuri: (...) daca cauza mortii este suspecta. Un deces este considerat "moarte suspecta" in urmatoarele situatii: (i) daca decesul pacientului a survenit in timpul sau la scurt timp dupa o interventie diagnostica sau terapeutica medico-chirurgicala".
Trei ani de inchisoare
Sorin Paveliu, membru al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, a declarat ca s-a incalcat legea privind manipularea cadavrelor, fapta ce poate fi sanctionata cu trei ani de inchisoare. Doctorul Sorin Paveliu, membru al comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, a sustinut intr-un interviu acordat BBC, ca in cazul decesului Patriarhului Teoctist au existat o serie intreaga de disfunctionalitati. Medicul Paveliu este de parere ca Parchetul ar trebui sa se autosesizeze intrucat a fost incalcata legea privind manipularea cadavrelor, autopsia in cazul PF Teoctist fiind, in opinia sa, obligatorie. Incalcarea acestei legi atrage dupa sine o sanctiune penala de la 1 la 3 ani.
DOSAR: Care este adevarul privind moartea Patriarhului?
http://civicmedia.ro/acm/index.php?optionacom_content&taskaview&ida437&Itemida62
Patriarhul Teoctist - Viata, lucrarea si moartea sa
http://www.teoctist.info/
Pagina realizata de Victor RONCEA 
Alte articole
  Colegiul Medicilor: Operatia a reusit, Patriarhul a murit    (Eveniment, 2007-10-19)
  Tatal copilului decedat in urma unei anestezii pentru RMN va cere ajutorul unor medici din Austria    (2009-07-06 20:37)
 Afisari: 882  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
sunt scapari?   de cosor ion
pentru voyager   de doctorul
Autopsia pe viu   de voyager
A r h i v a
  Masina de vot    25 comentarii
  Contractul cu Ford in aer    3 comentarii
  Fug nemtii de noi    8 comentarii
  Putin vrea canal intre Marea Caspica si Marea Neagra    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Hagi-Becali, razboi penibil (3455 afisari)
 Moscheea sovietica din Bucuresti (2563 afisari)
 Patru trandafiri si un FSN (2381 afisari)
 Masina de vot (2197 afisari)
 Putin vrea canal intre Marea Caspica si Marea Neagra (2047 afisari)
 Diplomat roman, acuzat de colaborare cu Securitatea (395 afisari)
 Aradeanul Victor Faur recunoaste ca a accesat serverele NASA (391 afisari)
 Muresan: S-a incercat lichidarea mea fizica (337 afisari)
 O bacterie rezistenta la antibiotice alerteaza SUA (227 afisari)
 S-a dezbracat pentru o casa (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02647 sec.