Ziua Logo
  Nr. 4062 de miercuri, 17 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Desenul de la Aman la Peltz
-- Cu un titlu generos si incitant, "Desenul romanesc de la Theodor Aman la Tia Peltz", la Galeria "Eleusis" din Iasi s-a deschis o expozitie "de zile mari", cu girul si stradania lui Pavel Susara si a curatorului-amfitrion Emil Stratan. Nume de prima importanta din plastica romaneasca au putut fi admirate de iubitorii de arte din Iasi.
Nimic nu poate rivaliza cu frumusetea unui desen. El este pentru artist stare de gratie, tensiune si relaxare, libertate si descatusare, reper si motivatie, tipat si bucurie. Pornind de la crochiul auster si ajungand la turbioanele de linii si iuresul cromatic, desenul reprezinta o lectie de maiestrie si de atasament al oricarui artist fata de lumea vizibila.
Aflat intr-o nemeritata recluziune expozitionala in ultimele decenii, desenul a fost parca inchis ermetic, ferit de ochii privitorilor din nu stiu ce ratiuni greu de descifrat. Asa se face ca, scos acum din conurile de umbra ale unor colectii, el triumfa si uimeste, aidoma unor raritati descoperite dupa lungi asteptari si cautari.
La Galeria "Eleusis", intr-o desfasurare de "forte artistice", au fost expuse lucrari de: Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Jean. Al. Steriadi, Theodor Pallady, Camil Ressu, Stefan Dimitrescu, Sabin Popp, Stefan Constantinescu, Gheorghe Petrascu, Henri H. Catargi, Dumitru Ghiata, Lucia Dem. Balacescu, Max Arnold, Iosif Iser, Aurel Jiquidi, Aurel Cojan, Jean Cheller, Samuel Mutzner, Rudolf Schweitzer, Ipolit Strambu si Tia Peltz. Peisaje, portrete, compozitii, realizate pe hartii pe care timpul le-a conservat constiincios, adaugandu-le deseori emotionante tonuri galbui, dau impresia unui adevarat fragment de istorie a desenului romanesc de-a lungul secolului 20.
Galeria "Eleusis" confirma prin implicarea periodica a lui Pavel Susara, unul dintre cei mai avizati critici ai ultimelor decenii, ca artele vizuale romanesti au un continut care trebuie descoperit si redescoperit tot timpul, cu pasiunea si respectul cuvenit.
Iolanda Malamen 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Stare de gratie   de the
A r h i v a
  "Elizaveta Bam", o opera excelenta    
  Viva Opera!    
  Cinematografia romaneasca pe val budapestan    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Vaticanul dezvaluie secretele Templierilor (6069 afisari)
 Aparitie-minune a Papei Ioan Paul al II-lea (4844 afisari)
 Inginerii Mircea Badea si Dan Diaconescu (4606 afisari)
 Hagi il face praf pe Gigi (2813 afisari)
 Fericiti cei cu dosarul ars (2725 afisari)
 Parlamentul turc a aprobat interventia militara in Irak (232 afisari)
 Curtea de Apel Bucuresti a decis eliberarea lui Petru Nica (223 afisari)
 Claudiu Saftoiu, amendat de agentii rutieri (168 afisari)
 Marea Britanie ar putea ridica restrictiile impuse romanilor si bulgarilor (158 afisari)
 Britanicii revendica un milion de metri patrati din Antarctica (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00939 sec.