Ziua Logo
  Nr. 4062 de miercuri, 17 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Vaticanul dezvaluie secretele Templierilor
-- Vaticanul a facut publice documente, care pana de curand au fost secrete, cu privire la procesul Templierilor, printre ele aflandu-se si un pergament cazut in uitare din 1628, care arata ca Papa Clement al V-lea a absolvit, initial, ordinul medieval de acuzatia de erezie, relateaza agentiile de presa straine.
Documentele au fost facute publice in cadrul unui volum de 300 de pagini, intitulat "Processus contra Templarios". Cartea a fost publicata intr-o editie limitata de 799 de exemplare, fiecare copie fiind vanduta la pretul de 5900 de euro, potrivit editurii Scrinium, care publica, de obicei, lucrari bazate pe arhivele Vaticanului. Ordinul Cavalerilor Templieri, care a disparut in urma scandalului legat de acuzatiile de erezie, se afla, de asemenea, in centrul bestseller-ului "Codul lui Da Vinci". Cartea scoasa de Vatican reproduce in intregime documentatia disponibila cu privire la audientele papale care au urmat arestarilor si torturilor la care au fost supusi sefii ordinului Templierilor, acuzati de erezie si imoralitate de regele Frantei, Filip al IV-lea, cunoscut sub numele de "Filip cel Frumos". Editura a declarat ca aceasta carte include reproduceri ale "Pergamentului de la Chinon", un edict papal din 1308 al lui Clement al V-lea care trebuia sa salveze ordinul Templierilor. Insa, sub presiunile lui Filip cel Frumos, papa si-a schimbat decizia si a anulat precedentul edict in 1312. Pergamentul de la Chinon este un document istoric devenit celebru de putina vreme, ca urmare a descoperirii doctorului Barbara Frale, care incerca sa demonstreze ca, in 1308, papa Clement al V-lea i-a absolvit in secret pe ultimul Maestru al Templierilor, Jacques de Molay, si pe ceilalti sefi ai Ordinului de acuzatiile pe care Inchizitia medievala le formulase impotriva lor. Jacques de Molay, ultimul Mare Maestru al Templierilor, a fost ars pe rug la baza catedralei Notre Dame, pe 18 martie 1314.
Intamplarea
Rosy Fontana, purtatorul de cuvant al editurii Scrinium, care a publicat volumul, a declarat ca o copie va ajunge la Papa Benedict, iar restul copiilor au fost deja rezervate de biblioteci sau colectionari din intreaga lume.
Pergamentul Chinon a fost recent descoperit de Barbara Frale, istoricul care lucreaza la Arhivele Secrete. Aceasta a povestit ca a fost uluita sa gaseasca documentul intr-o cutie in care se aflau alte hartii vechi de doar cinci ani. Acesta se pierduse de sute de ani, pentru ca fusese catalogat gresit.
Pergamentul este lung de doi metri si lat de o jumatate de metru, avand dimensiunile unei masute de cafea.
Potrivit Barbarei Frale, una dintre acuzatiile care li se aduceau templierilor era ca practicau ritualuri blasfemiatoare, cum ar fi batjocorirea Crucii. Templierii au justificat gestul, potrivit documentului, pretinzand ca acele obiceiuri erau parte dintr-un ritual de obedienta in cazul unei eventuale capturari de catre armatele musulmane.
Secretele regelui
Atat Arhivele Secrete ale Vaticanului, precum si biblioteca (in prezent inchisa pentru restaurare) se afla in cateva cladiri nu departe de Capela Sixtina.
Cele doua colectii de carti, manuscrise si scrisori acopera zeci de kilometri de rafturi, majoritatea aflandu-se in subsoluri din considerente de securitate si pentru a fi protejate impotriva incendiilor.
Arhivele oficiale ale Sfantului Scaun au fost sistematizate si organizate temeinic pentru prima data abia in secolul al-XVII-lea.
La inceputurile Bisericii, preotii au pastrat numeroase manuscrise care descriau acele vremuri. Insa fragilitatea papirusurilor utilizate inainte de inventarea hartiei si alti factori au facut ca primele arhive sa fie pierdute aproape complet.
Printre alte comori ale Arhivelor, aratate uneori vizitatorilor VIP sunt si scrisorile regelui Henry VIII al Angliei catre Anne Boleyn, viitoarea sa sotie. Scrisorile au fost furate de la Londra de catre un spion al Vaticanului pentru a demonstra lipsa de loialitate a regelui fata de Roma. Mai exista, printre altele, si corespondenta intre Lucrezia Borgia si tatal ei, Papa Alexander VI. Nu exista planuri imediate de publicare a acestor documente. (M. BICA)
Alte articole
  Giulgiul ascuns de Templieri    (Magazin, 2009-04-07)
  Adevarul despre Cavalerii Templieri    (Celebri, 2007-10-05)
 Afisari: 6069  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Unde e dezvaluirea ?   de saccsiv
Vaticanu pierde teren si atunci exista metoda :   de ionion
A r h i v a
  Alain Delon isi vinde tablourile    1 comentariu
  Barfa are mai mult succes decat adevarul    
  Se mai incalzeste    
 Top afisari / comentarii 
 Vaticanul dezvaluie secretele Templierilor (6069 afisari)
 Aparitie-minune a Papei Ioan Paul al II-lea (4844 afisari)
 Inginerii Mircea Badea si Dan Diaconescu (4606 afisari)
 Hagi il face praf pe Gigi (2813 afisari)
 Fericiti cei cu dosarul ars (2725 afisari)
 Parlamentul turc a aprobat interventia militara in Irak (232 afisari)
 Curtea de Apel Bucuresti a decis eliberarea lui Petru Nica (223 afisari)
 Claudiu Saftoiu, amendat de agentii rutieri (168 afisari)
 Marea Britanie ar putea ridica restrictiile impuse romanilor si bulgarilor (158 afisari)
 Britanicii revendica un milion de metri patrati din Antarctica (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01200 sec.