Ziua Logo
  Nr. 4060 de luni, 15 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Bataie pentru Cernavoda
-- 37 de firme se inghesuie sa contracteze lucrari la Atomocentrala * Eon si Gaz de France nu participa la realizarea reactoarelor 3 si 4
Un numar de 37 de companii au achizitionat documentatia pentru intocmirea ofertelor angajante pentru construirea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavoda, potrivit unui comunicat al Societatii Nationale Nuclearelectrica SNN), operatorul centralei.
Cele 37 de societati care au achizitionat documentatia sunt KHNP (Coreea de Sud), RWE Power (Germania), ANSALDO/AECL (Italia/Canada), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), Unit International (Turcia-Luxemburg), CEZ (Cehia), MVM si ERBE (Ungaria), Iberdrola si Endesa (Spania), BNP - Parisbas (Franta), Ratia si EGL (Elvetia), SNC Lavalin (Canada), Gabriel Resources (Canada-Romania), Rompetrol Group (Olanda-Romania), Vulcan International (Austria-Romania), precum si firmele din Romania Tenaris Silcotub, Axor Europa, Eviva Energy, ROMIB, Tess Conex, Elcomex IEA, Proconex Unversal, ISPE, AFEN, Lafarge, Energy Holding, BRD, Mittal Steel, ALRO, Electrica, EGL, Grivco Romania, Tender , dar si Fondul Proprietatea. De remarcat, Enel si CEZ detin distributii de energie in Romania. Pe de alta parte, grupul german Eon, desi detine distributia de energie Moldova, nu a cumparat documentatia, ceea ce inseamna ca nu va participa la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. De asemenea, Gaz de France, care detine distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud, dar care si-a manifestat intentia de a intra si pe piata energiei electrice, nu a achizitionat documentatia pentru Cernavoda.
Companiile interesate pot depune oferte angajante pana pe 25 octombrie 2007. Pana pe 4 februarie 2008, Adunarea Generala a Actionarilor si Comisia de Coordonare trebuie sa transmita Raportul spre avizare Comisiei de Negociere. Supunerea spre aprobarea Guvernului a Raportului negocierilor se va realiza pe 20 februarie 2008, iar semnarea acestuia si formare a noii societati comerciale este estimata pe 15 martie. Directorul de strategie al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, a aratat ca dezvoltatorul va fi ales la inceputul lui 2009, constructia la Unitatea 3 urmand sa demareze la jumatatea anului mentionat, iar in 2010 vor demara lucrarile la Unitatea 4. Unitatea 3 are un grafic de finalizare de 64 de luni si isi va incepe exploatarea comerciala in octombrie 2014, in timp ce exploatarea comerciala a Unitatii 4 va incepe in mai 2015 cu un decalaj de sase-noua luni. Reamintim, in prezent la Cernavoda funtioneaza doua reactoare, Unitatea 2 intrand recent in exploatare comerciala. Odata cu finalizarea si intrarea in exploatare comerciala a Unitatii 2 de la CNE Cernavoda, aportul energiei nucleare in Romania creste la circa 17-18% din productia totala de energie electrica. (G.M.)
 Afisari: 988  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Gavarisi transnistreana, Orbane? (4312 afisari)
 DNA omoara dosarele lui Basescu (2932 afisari)
 Romania inghite "limba moldoveneasca" (2409 afisari)
 Ce castiga PNL din "scandalul Remes" (2299 afisari)
 Dragul mamii, sa stai departe de golani! (1958 afisari)
 Romania a semnat acordul, dar nu recunoaste "limba moldoveneasca" (313 afisari)
 Frattini va analiza incidentul dintre Republica Moldova si Romania (269 afisari)
 Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric (248 afisari)
 Tariceanu: PNL a decis sa nu faca nici o remaniere guvernamentala (232 afisari)
 Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00888 sec.