Ziua Logo
  Nr. 4059 de sambata, 13 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile dosare
Rosia Montana piere sub ochii nostri
-- Pe furis, o localitate din Romania este pur si simplu desfiintata,120 de case fiind rase ilegal de pe fata pamantului, desi se aflau in zone de protectie a monumentelor istorice
Cand statul roman se va hotari, in sfarsit, sa ia o decizie cu privire la soarta Rosiei Montane, e posibil ca localitatea sa fie demult disparuta. Redusa la un simplu punct pe harta.
Deja seamana din ce in ce mai mult cu o asezare-fantoma. Peste 120 de case au fost demolate. Altele au fost vandalizate si lasate pur si simplu sa se prabuseasca, macinate de intemperii. Totusi, potrivit legii, ele ar fi trebuit protejate si conservate - sustin membrii Asociatiei "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" (ARA). Ei incearca, deocamdata fara succes, sa sesizeze Ministerul Culturii si Cultelor. Un amplu raport cu privire la acest dezastru programat urma sa fie prezentat, joi, Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. In ultima clipa, insa, raportul a fost scos de pe ordinea de zi.
Autorizatii expirate si ilegale
"Compania Rosia Montana Gold Corporation a inceput sa elibereze terenul pentru punerea in aplicare a controversatului proiect minier pe care incearca de 11 ani sa il promoveze" - ne-a declarat arhitectul Stefan Balici, vicepresedintele ARA. El face un scurt bilant: "Pana in momentul de fata, compania a demolat mai mult de 120 de case din cele 138 pentru care a obtinut de la Primaria Rosia Montana autorizatii de desfiintare. Toate aceste case se aflau in proprietatea companiei si erau situate in satul Rosia Montana, dar si in satele invecinate, care ar trebui sa dispara in cazul demararii proiectului minier - Corna, Bunta, Blidesti, Balmosesti, Tarina."
Evident, investitorul canadian sustine ca a actionat perfect legal. Casele demolate se aflau in proprietatea sa si obtinuse din partea primariei autorizatia sa le desfiinteze. Deci, care e problema?
O prima problema ar fi aceea ca autorizatiile expirasera de ceva vreme. In plus, ele fusesera, de la bun inceput, ilegale. Stefan Balici explica: "Cele 80 de case din satul Rosia Montana pentru care s-au eliberat autorizatii de demolare se afla - toate - in zonele de protectie ale monumentelor istorice clasate din partea inferioara a satului, unde s-au produs demolarile.
Aceasta implica obtinerea avizului Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice pentru lucrarile de desfiintare a constructiilor. In astfel de cazuri, responsabilitatea eliberarii autorizatiilor este transferata catre Consiliul Judetean Alba (cf. L.422/2001).
Eliberand documente care nu erau de competenta sa, primarul comunei Rosia Montana si-a depasit atributiile legale. Autorizatiile eliberate cu incalcarea legii sunt nule de drept."
Compania canadiana nu s-a impiedicat, insa, de asemenea "detalii". Demolarile au continuat. Vicepresedintele ARA precizeaza: "O mare parte dintre acestea erau constructii istorice valoroase, declarate ca atare prin documentatiile urbanistice in vigoare, disparitia lor constituind o grava pierdere pentru patrimoniul cultural local si national.
In prezent, in urma acestor actiuni, peste 20% din satul Rosia Montana nu mai exista; suprafete importante din celelalte sate au fost de asemenea distruse."
Consiliul International pentru Monumente si Situri ii cere lui Tariceanu sa previna dezastrul
In ultimele luni, conducerea firmei Gabriel a declansat o adevarata ofensiva mediatica, incercand sa acrediteze ideea ca respingerea controversatului sau proiect minier de la Rosia Montana ar cauza grav imaginii Romaniei in lume. In fapt, lucrurile par sa stea exact pe dos. O demonstreaza o scrisoare trimisa premierului Tariceanu, la 15 iunie 2007, de catre Michael Petzet, presedintele Consiliului International pentru Monumente si Situri (ICOMOS). V-o prezentam intergral. Copii ale acestei scrisori au fost trimise si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, precum si lui Jan Figel, Comisarul pentru Educatie, Cultura si Tineret.
Stimate Prim Ministru,
Mi-a facut o mare placere sa vizitez recent Romania, in special orasul Sibiu care este un oras bine restaurat, capitala culturala europeana in 2007, si Sighisoara, un sit extraordinar din patrimoniul mondial. De asemenea, am vizitat Rosia Montana, vechea Alburnus Maior, unde exista un proiect minier gigantic in faza de pregatire. Prin intermediul contactelor mele cu specialisti romani, am auzit din nou despre planurile societatii Rosia Montana Gold Corporation, care ameninta sa distruga valorile de mediu, istorice, arheologice si arhitecturale ale sitului, una din cele mai vechi si cele mai valoroase exploatari miniere din Europa si din lume.
Dupa cum probabil stiti, ICOMOS (Consiliul International pentru Monumente si Situri), organizatia pe care am onoarea sa o conduc, si-a exprimat deja, in mod oficial si in repetate randuri, ingrijorarea cu privire la conservarea valorilor naturale si culturale din zona Rosia Montana: doua rezolutii adoptate in Adunarile sale Generale de la Madrid 2002 si Victoria Falls 2003 au subliniat responsabilitatea factorilor de decizie in ceea ce priveste aceasta situatie periculoasa, iar un congres ICOMOS de la P�cs din 2005 a reiterat ingrijorarile organizatiei noastre cu privire la aceasta chestiune si a facut un apel catre toate autoritatile competente sa ia masuri suplimentare pentru a salva atat patrimoniul cultural, cat si patrimoniul natural din Rosia Montana: ICOMOS respinge proiectul noii mine de aur de la Rosia Montana. Aceasta tehnologie periculoasa ameninta patrimoniul natural al sitului si fauna si flora raurilor Mures si Tisa, precum si patrimoniul cultural al vechilor mine folosite din era preistorica pana in era romana si Evul Mediu, pune in pericol echipamentele ce apartin tehnologiei miniere vechi, precum si patrimoniul arhitectural din secolul al 18-lea al micului oras minier. ICOMOS solicita stoparea imediata a proiectului."
In acelasi timp, specialisti din intreaga lume, precum si organisme stiintifice prestigioase, cum este Academia Romana, au evidentiat riscurile pe care exploatarea miniera le poate genera. In mod evident, daunele cauzate patrimoniului natural sau patrimoniului creat de om ar fi ireversibile. Din aceasta perspectiva, am fi foarte interesati sa aflam care este starea actuala a proiectului minier, in special perspectivele acestuia de a primi sau nu aprobarile si autorizatiile necesare din partea guvernului. Pe de alta parte, ICOMOS ar fi incantat sa sprijine orice initiativa de conservare si punere in valoare a monumentelor istorice si siturilor din zona.
Deoarece patrimoniul natural si cultural al Rosiei Montane reprezinta o valoare comuna atat a cetatenilor romani, cat si a celor europeni, noi consideram ca responsabilitatea pentru ingrijirea si conservarea lor revine atat autoritatilor romane, cat si autoritatilor europene. Acest lucru este si mai relevant incepand de la 1 ianuarie 2007, cand Romania a devenit membra a Uniunii Europene.
In aceste conditii, pot astfel doar sa sper ca veti putea preveni dezastrul iminent de la Rosia Montana.
Cu stima, Michael Petzet Presedinte ICOMOS
Un patrimoniu ajutat sa dispara
In afara demolarilor propriu-zise, case istorice si intregi zone din satul Rosia Montana dispar si prin alte metode: devastate si lasate apoi sa dispara "de la sine" - avertizeaza raportul ARA. Stefan Balici ne ofera detalii: "Sunt nenumarate astfel de cazuri, in care caselor le-au fost inlaturate ferestre, usi, pardoseli, invelitori sau acoperisuri cu totul. Ceea ce ramane in urma unei astfel de actiuni de vandalism - tolerat, sau poate chiar incurajat de proprietarul caselor, Rosia Montana Gold Corporation - este un schelet fragil, expus intemperiilor, care nu poate rezista mai mult de o iarna-doua. In aceasta situatie se afla cartiere intregi, cum ar fi Sosasi si Vaidoaia, unde cel mult trei case mai sunt locuite, restul fiind transformate in epave, pe cale de disparitie. Si toate acestea se intampla inainte ca Statul Roman sa fi eliberat autorizatiile legale necesare pentru punerea in aplicare a proiectului minier! Ne intrebam: daca proiectul minier este respins - cum ar fi de asteptat, dat fiind impactul sau distrugator asupra mediului natural si cultural - ce mai ramane din Rosia Montana si din zonele inconjuratoare? Ce mai ramane din comunitatile din acele locuri - supuse timp indelungat la o imensa presiune economica si psihologica? Ce mai ramane din patrimoniul cultural al zonei? Cum este posibil ca, in tacere, pe furis, o companie oarecare sa desfiinteze o localitate din Romania? Si toate acestea cu repetate incalcari ale legii..."
Sabotaj la Minister
Asociatia "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" a depus la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Alba cereri de clasare in Lista monumentelor istorice pentru 50 de constructii valoroase din satele Rosia Montana si Corna. De asemenea, joi, 11 octombrie, reprezentantii ARA ar fi trebuit sa prezinte un raport cu privire la acest subiect Subcomisiei de Evidenta din cadrul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, la Ministerul Culturii si Cultelor. Prezentarea a fost scoasa de pe ordinea de zi in ultima clipa si fara explicatii. Stefan Balici este nedumerit: "Care poate fi motivul unui asemenea refuz - al informarii membrilor comisiei respective in legatura cu situatia de urgenta in care se afla patrimoniul de mare valoare de la Rosia Montana? Nu putem intrevedea altul decat lipsa totala de interes a Ministerului Culturii si Cultelor fata de problema arzatoare a distrugerii unuia dintre cele mai semnificative situri istorice din Romania. Distrugere care se desfasoara sub ochii - inchisi - ai autoritatilor."
Vicepresedintele ARA nu pare, totusi, prea surpins de aceasta stare de fapt: "Atitudinea Ministerului Culturii nu este alta acum decat cea manifestata de-a lungul celor 11 ani de cand se discuta pe marginea acestui proiect minier. Ministerul nu a gasit de cuviinta pana acum sa intre in miezul problemei si sa faca ceea ce legea ii cere: sa protejeze acest patrimoniu unic. Practic, Ministerul Culturii arata acum, in mod clar, ca nu vrea sa stie despre Rosia Montana!"
Miruna MUNTEANU 
 Afisari: 1008  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
SPER SA NU MAI TREBUIASCA SA INTERVIN !   de Raducanu Ioan
ADEVARUL   de Raducanu Ioan
Ziua lui Tariceanu se vaita   de Spargel
A r h i v a
  Boierii Europei    20 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Noul Ku Klux Klan (4384 afisari)
 Boierii Europei (2555 afisari)
 Crima de la Nisa, rezolvata dupa 30 de ani (2384 afisari)
 Doua muste in ciorba (2170 afisari)
 Conducatorul pe care il meritam? (2113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01640 sec.